Cu un nume parca inspirat din distopia lui George Orwell – clasicul roman “1984” – USL a decis sa-i infiinteze pesedistului Dan Sova un minister “nou”; cu adevarat nou – Ministerul Marilor Lucrari Publice! Nu ma astept ca sub bagheta lui Sova, Ministerul Marilor Lucrari Publice sa umple Romania de mari piramide, de mari sfincsi sau mari autostrazi aeriene ca-n China! Infiintarea ministerului amintit – daca e sa luam de bune informatiile vehiculate de presa centrala – este, in schimb, un indiciu privitor la avatarurile parcurse de guvernul Ponta 2 de la chin, la facerea propriu-zisa. Parca prea multe guri de hranit, parca prea multe grupuri de interese divergente, desi – in aparenta – toate “domiciliaza” sub acelasi acoperis politic – USL!
Ponta – primul-ministru desemnat – a avut de impacat capra si varza la nominalizarea ministrilor din subordine: intr-o parte “baronii” USL din teritoriu, cu revendicarile lor mereu in crestere; in alta parte “conservatorii”, cu antenele si Varanul lor, si istericalele anti-UDMR; in fine, in alt colt nevoia de a multumi UNPR, pentru acceptarea fuziunii prin absorbtie cu PSD, prin nominalizarea lui Gabriel Oprea in functia de vicepremier fara portofoliu. Daca adaugam la acest tablou si constanta istorica ce precizeaza ca stanga aflata la guvernare genereaza birocratie, intelegem de ce guvernul Ponta 2 este printre cele mai impozante, sub aspect cantitativ, de la Revolutie incoace. Ce va aduce bun pentru romanii obisnuiti arhitectura guvernamentala baroca imaginata de copresedintii USL?
Un guvern hipertrofiat e un guvern vulnerabil: partile lui, multe la numar, sunt mai usor de cointeresat si de santajat, mai greu de adus la un numitor comun, pe cand o structura guvernamentala supla ar fi fost mai dinamica, mai rapida in reactii si contrareactii. Divizarea Ministerului Finantelor – in Buget si Finante – pare un compromis gandit sa-i impace pe liberali, care cerusera Finantele, respectiv pe social-democrati care – prin tehnocratul Liviu Voinea – vor sa tina in frau cheltuielile bugetare, intr-o perioada in care “saturarea” baronetilor din teritoriu trebuie judicios administrata pentru a nu scapa de sub control finantele publice. Fizionomia cabinetului Ponta 2 a fost schitata de o suita de compromisuri interne menite a pune de acord partile uniunii aflate-n dezacord. Compromisurile ne arata o uniune – USL – mai putin “legata” decat in campania pentru referendumul de demitere a lui Basescu sau cea pentru alegerile parlamentare, semn ca odata ajunsi la putere social-liberalii trebuie sa se teama, in primul rand, de demonii politici ascunsi in ei insisi.