Proiectul de buget local postat pe site-ul Primăriei Bacău (citește AICI) „ascunde” o cifră ce pare să fi trecut neobservată de către cei care mai urmăresc viața publică băcăuană. Deloc mică, cifra în cauză evidențiază că în 2016 municipalitatea băcăuană va plăti 34 de milioane de lei (ați citit corect, 34 de milioane lei!) pentru a rambursa creditele bancare făcute în ultimii ani. Suma menționată este alcătuită din plata unei rate de 26 milioane lei, la care se adaugă dobânda aferentă, în cuantum de 8 milioane lei (click tabel alăturat). În total, 34 de milioane de lei: convertită în moneda europeană, suma se prezintă la fel de frumoasă – peste 8 milioane euro. „Rata” de 8 milioane euro, aferentă lui 2016, pare și mai apăsătoare, ca pondere, dacă o raportăm la o altă cifră fatidică ce dă măsura neputinței actualei administrații locale: 10 milioane euro, fonduri europene pierdute din cauza nefinalizării, în timp util, a mai multor proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional (citește AICI).
Cele 34 de milioane de lei merită o privire mai atentă, în condițiile în care la originea împrumuturilor bancare pe care municipalitatea le-a tot făcut în ultimii 5-6 ani a stat demersul „nobil” de finanțare a construcției Spitalului Municipal, șantier deschis de Primăria Bacău încă din 2007, dar nefinalizat nici până astăzi. Pentru terminarea lucrărilor de la Spitalul Municipal – afirmă purtătorul de cuvânt al PNL Bacău, partid ce deține majoritatea în cadrul Consiliului Local – Primăria ar mai avea nevoie de 40-45 milioane lei, aproximativ 10 milioane de euro. O sumă considerabilă, dată fiind situația financiară precară a municipalității, instituție ce trebuie să acopere „gaura” provocată de pierderea fondurilor europene. Paradoxal, obiectivul de investiții în numele căruia administrația Stavarache – PNL s-a angajat în aventura împrumuturilor bancare de ordinul zecilor de milioane de euro – respectiv construirea Spitalului Municipal – beneficiază, în proiectul de buget pe 2016, de o alocare infimă: doar 10,33 milioane lei, adică un sfert din suma totală necesară finalizării lucrărilor. După aproape 10 ani de la deschiderea șantierului, administrația Stavarache – PNL pare a se dezice de costisitorul său proiect-emblemă, spălându-se pe mâini cu Spitalul pentru care băcăuanii au cam fost amanetați la bănci.
Cu alte cuvinte, am ajuns să plătim din bugetul local – adică din buzunarele contribuabililor băcăuani – rate bancare exorbitante, în condițiile în care Spitalul pentru care s-au contractat creditele de către Primăria Bacău beneficiază de alocări bugetare mai degrabă nesemnificative, ce dau măsura unui dezinteres tot mai evident în direcția susținerii, reale, a acestui proiect. Dintr-un „asset” electoral crucial, în numele și pe seama căruia Stavarache & PNL și-au permis inclusiv luxul de a promite analize medicale gratis pentru toți băcăuanii (vezi taloanele de la localele din 2012), Spitalul Municipal pare să fi devenit o adevărată piatră de moară legată de gâtul tot mai firav al binomului politic menționat anterior. Șantierul etern al Spitalului Municipal a devenit un focar de probleme, de lipsă de transparență administrativă și de cheltuire dubioasă a banului public, la adăpostul unei stări de fapt pe care liderii PNL Bacău – mai vechi sau mai noi – încearcă fie s-o ascundă, fie s-o cosmetizeze.
Într-un acces de autism administrativ ce amintește de regimuri populiste din vremuri de mult apuse, liderii PNL Bacău se pregătesc să susțină mai multe amendamente la proiectul de buget pe 2016, acestea vizând în cea mai mare parte a lor implementarea unor măsuri cu un vădit caracter electoral (citește AICI). Senatorul Dragoș Luchian, candidatul PNL la funcția de primar, a decretat că majoritatea PNL din cadrul Consiliului Local va impune dublarea burselor acordate elevilor, amenajarea a 5 noi cluburi pentru pensionari, creșterea bugetului de sponsorizări publice acordate tinerilor, precum și introducerea unor burse sociale. Cu doar câteva luni înainte de alegeri, liberalii băcăuani – vajnici și demni urmași ai „operei” administrative a lui Stavarache – par să fi redescoperit că în oraș trăiesc pensionari, elevi, studenți, precum și alte categorii socio-profesionale care fac acum obiectul pomenilor electorale nășite de Luchian & co. Oare până acum ce-au făcut pentru tineretul băcăuan stimabilii urmași politici ai lui Stavarache?
În materie de promisiuni și pomeni, liberalii calcă tot mai apăsat pe urmele primarului, urmând cu sfințenie itinerariul electoral trasat de acesta în campaniile din 2008 și 2012. Totul e din belșug, totul e „mocca”: în 2008 a fost apa caldă gratis pentru toată lumea; a urmat plata – din bugetul local – a agentului termic consumat de băcăuanii branșați la sistemul CET (fiind discriminați pe față proprietarii de centrale de apartament, mult mai numeroși), valuri de tichete cadou pentru pensionari, burse pentru elevi, iar din 2012 promisiunea neonorată a analizelor medicale „gratuite” la Spitalul Municipal. Ștacheta populismului a fost ridicată odată-n plus de moștenitorii politici ai lui Stavarache prin promisiuni haucinante, finanțate din bugetul local cu sume enorme, în speranța că astfel vor fi „cumpărate” voturile pensionărimii sau ale părinților elevilor beneficiari ai burselor. Nimeni din PNL nu mai vrea să vorbească, însă, despre subiectul sensibil al finanțării Spitalului Municipal și eșecul extrem de costisitor al acestui proiect rămas astăzi „orfan”.
Aceeași muțenie premeditată înconjoară și problema controversatelor alocări bugetare pentru stadion – 2 milioane lei, gazon stadion – 1 milion lei sau „sala” polivalentă din cartierul CFR – 2,41 milioane lei. Chestionat pe această temă, Luchian s-a mărginit să afirme că proiectul de buget este al primarului Stavarache, ca și când nu aceeași majoritate PNL din cadrul Consiliului Local urmează să gireze bugetul Bacăului pe 2016, cu tot cu pomenile electorale anunțate de senator în conferința de presă. Este de notorietate, în altă ordine de idei, că bugetul pe 2016 a fost negociat de Luchian cu Stavarache, așa cum senatorul PNL anunța într-o mai veche întâlnire cu presa locală, statuând că atât timp cât Stavarache este primar în funcție nu poate fi ocolit și PNL trebuie să țină seama de solicitările/pretențiile sale (citește AICI).
Este cât se poate de evident că singura viziune pentru Bacău propusă de moștenitorii politici ai lui Stavarache este continuarea pe linia populismelor administrative instituite de acesta în perioada campaniilor electorale. După trei mandate la cârma orașului (2004 – 2016), din care două mandate (2008 – 2016) cu majoritate în Consiliul Local, așa-zișii liberali băcăuani nu se pot desprinde de năravul păgubos al pomenilor electorale, de obiceiul nefast al cumpărării de voturi și simpatie folosind în acest sens, după bunul lor plac, fondurile publice avute la dispoziție și majoritatea obedientă din CL. O formă de ipocrizie politică își face, încet dar sigur, loc în discursul urmașilor lui Stavarache: cu chiu, cu vai aceștia vor să ne facă să credem că tot ce e rău în oraș ține de Stavarache în persoană, în timp ce realizările (lucrurile pozitive) se datorează, prin forța împrejurărilor, partidului – PNL – și candidatului acestuia la funcția de primar. În cheia acestei imposturi politice agresive trebuie văzută candidatura lui Luchian la fotoliul de edil șef, expresia cea mai limpede a fraudei morale (și poate chiar legale) pe care PNL se zbate s-o impună băcăuanilor aproape cu de-a sila.