Europarlamentarul Dragos Benea critica in termeni duri Guvernarea Pnl-Usr, dupa ce Orban a declarat ca in nici o tara nu se dau legi pentru autostrazi.
“ Gura demagogului Orban adevăr grăiește:
„Am dat legi pentru construcția de autostrăzi pentru că era campanie electorală”
Noroc cu răfuielile și reglările de conturi ce prefațează alegerile pentru șefia PNL: schimburile belicoase de replici dau la iveală imensa minciună penelistă a construirii de autostrăzi în Moldova. A recunoscut-o Orban sâmbătă, la Iași, unde fostul premier a declarat că „În nicio ţară din lumea asta nu se dau legi pentru construcţia de autostrăzi. Noi am dat legi pentru că au fost parlamentari care au vrut să îşi facă campanie electorală şi au iniţiat proiecte de legi”.
Orban, la Ia?i: În nicio ?ar? din lumea asta nu se dau legi pentru construc?ia de autostr?zi. Noi am dat legi pentru c? au fost parlamentari care au vrut s? î?i fac? campanie electoral?
Vălul mistificării se ridică încet, încet, iar balonul de săpun numit „Autostrada Unirii”, umflat în 2018 de PNL din meschine calcule electorale, stă să se spargă cu fâsâiala de rigoare. Legea forțată în 2018, dar inaplicabilă până în zilele noastre (pentru că nu a avut sursă de finanțare), a fost totuși promovată de parlamentarii PNL & USR aflați în perfectă cunoștință de cauză: ei știau prea bine ce minciună ticluiesc, dar au dat-o înainte cu păcăleala lor instituționalizată.
Vă mai amintiți de șirurile de autovehicule plecate din Moldova spre București, sub egida campaniei #șîeu?
Vă mai amintiți de mesajele virulente, injurioase, transmise „relei” guvernări PSD, cum că „Moldova vrea autostradă”?
Ei bine, afirmațiile de sâmbătă ale lui Orban clarifică realitatea manoperei peneliste cu „Autostrada Unirii” (A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și confirmă că totul a fost o farsă electorală.
Îmi amintesc cum în septembrie 2020, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, același Orban decreta că Moldova va avea 3 autostrăzi în următorii 8 – 10 ani, finanțarea lor fiind asigurată în proporție de 75% : „Moldova va avea, sper eu, la finalul celor 10 ani sau chiar în 8 ani, trei autostrăzi: autostrada de pe coridorul 9 Paneuropean Bucureşti – Siret, Autostrada Unirii Târgu Mureş – Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni şi Autostrada Bacău – Braşov. Acestea nu sunt poveşti, ci obiective de investiţii pentru care la ora actuală avem garanţia finanţării de 75%”.
Astăzi, vedem că finanțarea nu mai e așa de sigură, că UE este justificat reticentă să sprijine financiar cioturile îndesate în PNRR, din pix, de Drulă & Ghinea și că, cel mai probabil, Moldova nu va avea nicio autostradă în următorii ani, nu trei cum euforic anunța Orban în septembrie trecut.
Închei prin a remarca faptul că parlamentarii social-democrați de Bacău sunt printre puținii, dacă nu cumva singurii din Moldova, care în decembrie 2018 nu au votat legea pentru „Autostrada Unirii”, din două considerente:
Legea era o „gogoașă” electorală, inaplicabilă;
Cel mai fezabil proiect de autostradă către Moldova a fost, este și va fi A13 Bacău – Onești – Brașov, a cărui licitație de proiectare a fost lansată în mai 2019 de guvernarea PSD.
Proiectarea A13 a început, dar se derulează cu frâna de mână puternic trasă pentru că ministrul Drulă (Transporturi) & guvernarea PNL/USR nu doresc – în mod real – să-și asume această investiție și să traverseze Carpații cu o autostradă prin care Moldova e conectată de Transilvania. Au, mai degrabă, ca obiectiv să decupleze Moldova de la trenul redresării și rezilienței, așa cum limpede reiese și din alocările prin PNRR, care prioritizează o bucată din metroul de la Cluj, în detrimentul conectării unor provincii istorice și asigurării coeziunii teritoriale a României (în sensul principiilor consacrate de UE).
Regiunea nord-est e, astfel, condamnată să rămână pentru mulți ani, de acum înainte, cu cei 16 km realizați în regim de autostradă pe centura Bacăului, în timpul guvernării social-democrate, tronson pe care l-au vizitat de curând Drulă & Barna, chiar dacă actuala guvernare PNL/USR nu are nici în clin, nici în mânecă cu acest proiect de infrastructură, construit cap-coadă de tandemul PSD & UMB.” a precizat Dragos Benea