Procurorii anticorupție efectuează mai multe cercetări într-un dosar penal vizând modernizarea sistemului de termoficare al municipiului Botoșani. Potrivit unui comunicat dat publicității luni, 23 martie, ancheta DNA are în vedere mai multe infracțiuni de corupție și fals în relație cu utilizarea fondurilor europene, în cadrul contractului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Lucrările au fost executate de un consorțiu de firme condus de Elsaco Botoșani, societate care se ocupă și de modernizarea sistemului de termoficare din Bacău, în baza unui contract finanțat tot cu fonduri europene, prin intermediul POS Mediu.
Investigația DNA survine unui control efectuat, în octombrie anul trecut, de către Direcția pentru Luptă Antifraudă (DLAF), care a luat la bani mărunți contractul de modernizare a sistemului de termoficare din Botoșani, pe fondul unor suspiciuni privind mai multe fraude care ar fi avut loc în relație cu utilizarea fondurilor europene. Inspectorii DLAF au verificat atât operatorul de termoficare, Modern Calor SA, cât și modul în care s-au cheltuit peste 40 de milioane euro, bani folosiți la modernizarea rețelei termice a orașului, precum și a centralei de termoficare. „Şi pentru noi a fost o surpriză pentru că am mai avut cereri de la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru alte proiecte derulate de Primărie înainte de 2012, iar acum este pentru prima dată când se cere să punem la dispoziţie documente despre proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare”, declara – în octombrie 2014 – primarul Botoșaniului, Ovidiu Portariuc (citește AICI).
Modernizarea sistemului de termoficare din Botoșani este unul dintre cele mai bănoase contracte publice licitate, vreodată, în orașul din nordul Moldovei. Valoarea proiectului este de peste 155 milioane lei, din care 77,8 milioane reprezintă asistența cu fonduri UE, iar 70 de milioane lei cofinanțarea asigurată din bugetul statului. Contractul de lucrări de modernizare a CET Botoșani, precum și a rețelelor de termoficare a fost adjudecat de o asociere de firme condusă de societatea Elsaco Botoșani, firmă controlată de Valeriu Iftime, finanțatorul clubului de fotbal FC Botoșani, ce activează în prezent în prima divizie. Elsaco s-a prezentat la licitație fără contracandidați, iar în mai 2011 asocierea Elsaco-Electroalfa-Aquaterm și-a adjudecat contractul pus la bătaie de Primăria Botoșani. „Era culmea să fiu singur şi să ies pe locul doi, era culmea alergării să particip singur şi să iau bătaie. N-a mai venit nimeni şi e foarte bine pentru noi, mă bucur. Sunt bani europeni care rămân la Botoşani”, afirma Iftime, citat de presa locală (vezi AICI).
Societatea botoșăneană a dat lovitura și în municipiul Bacău, unde în asociere cu o controversată societate locală – Branpis SRL – Elsaco a adjudecat atât contractul de construire a grupului 2 cogenerare de la CET (peste 20 milioane euro), cât și modernizarea rețelelor termice secundare din oraș (25 milioane euro). Ambele contracte de lucrări au fost scoase la licitație de Primăria Bacău. Construirea grupului 2 cogenerare a fost, între timp, finalizată în timp ce contractul de modernizare a rețelelor termice înaintează cu mare greutate, riscul major fiind pierderea fondurilor europene dacă acestea nu sunt cheltuite, în totalitate, până la 31 decembrie 2015. Potrivit comunicatului dat publicității luni de DNA, procurorii anticorupție au făcut 8 percheziții în Suceava și Botoșani în relație cu contractul amintit, precum și cu un al doilea contract, vizând construirea unui parc de agrement în municipiul Botoșani.