Directorul Ciobanu, consilierul Balan, inspectorul Mihalachi si un expert ANEVAR – Oniga Mircea – au fost trimisi in judecata de DNA Bacau dupa ce au ajutat o firma din Bacau sa plateasca impozit pentru un imobil cu peste 10.000 euro mai putin decat suma legala.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
CIOBANU TIBERIU GEORGE, la data faptei director executiv adjunct al Direcției Impozite și Taxe Locale Bacău din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
BĂLAN DANA MIHAELA, la data faptelor consilier superior în cadrul Primăriei Municipiului Bacău, Direcția Economică – Compartimentul încasare, stabilire, constatare, control persoane juridice, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals informatic.
ONIGA MIRCEA, la data faptei expert evaluator autorizat ANEVAR, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
MIHALACHI EMANUEL LORETA, la data faptei inspector de specialitate în cadrul Primăriei Municipiului Bacău – Direcția Economică – Impozite și Taxe Locale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 01 septembrie 2021, inculpații Ciobanu Tiberiu – George și Bălan Dana Mihaela, în calitățile menționate anterior, ar fi emis, contrar dispozițiilor legale, o decizie de impunere cu privire la un apartament deținut de o societate comercială, prin care ar fi stabilit o cotă de impozitare de 0,1% pe an față de 5% cât ar fi fost corect.
În concret, cei doi inculpați ar fi emis în data de 11.08.2021, o decizie de impunere prin care ar fi stabilit ca impozit local anual pentru un imobil (apartament) suma de 55.584 lei, corespunzătoare unei cote de impozitare de 5% pe an, iar în data de 01.09.2021, pentru același imobil și fără a anula, desființa sau modifica prima decizie, ar fi emis o nouă decizie de impunere prin care, invocând un raport de evaluare despre care cunoșteau că a fost depus ulterior primei decizii, ar fi stabilit ca impozit local anual suma de 1.100 de lei corespunzătoare unei cote de impozitare de 0,1% pe an.
Astfel, reprezentantul societății comerciale ar fi achitat suma de 1.100 de lei cu titlu de impozit pe clădiri, astfel cum a fost stabilită prin Decizia de impunere din data de 01.09.2021.
În demersul lor, inculpații Ciobanu Tiberiu – George și Bălan Dana Mihaela ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați cercetați în cauză care, fie ar fi întocmit raportul de evaluare, fie ar fi modificat cu mențiuni nereale Registrul de corespondență persoane juridice aflat în cadrul Direcției Economice a Primăriei Municipiului Bacău.
Prin aceste demersuri s-ar fi produs un prejudiciu de 54.484 lei municipiului Bacău și un folos necuvenit în același cuantum societății comerciale.
UAT Municipiul Bacău s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 54.484 lei, la care se vor calcula accesorii potrivit prevederilor legale.
În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie asupra unui apartament ce aparține inculpatului Ciobanu Tiberiu George.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Comunicat de presa DNA Bacau
Suma reală e in jur de 80.000 lei (include majorarile si penalitatile legale, cei circa 54000 reprezintă doar debitele pe anii 2016-2021). Asta doar pentru un singur caz. Sunt multe cazuri similare. Firma respectiva nu a declarat cladirea din anul 2007 (momentul achizitiei) și până la aparitia momentului în care a vrut sa vândă imobilulul când a avut nevoie de certificat fiscal. In loc sa plateasca la momentul lunii august 2021 circa 73.000 lei (suma ce tot creste ca si datorie catre bugetul local).