Procurorii anticorupție au instituit măsura punerii sub sechestru asigurător a mai multor bunuri imobiliare aflate în patrimoniului primarului suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache, și al familiei sale. Sechestrul a fost instituit începând cu 2 iulie, imediat după plasarea în arest preventiv a edilului și a complicilor Liviu Goian și Liviu Cenușă.
Sechestrul vizează mai multe loturi de terenuri și corpuri de clădiri situate în municipiul Bacău, pe strada Mihai Eminescu nr. 1. Surse judiciare apropiate anchetei au dezvăluit că impunerea sechestrului asigurător are ca scop acoperirea sumei de 2,39 milioane lei, despre care procurorii spun că ar fi fost mita încasată de primar în cadrul celor 5 infracțiuni de luare de mită puse de DNA în sarcina inculpatului Romeo Stavarache.
Procurorii au instituit măsura sechestrului în condițiile în care prin mai multe acte notariale Stavarache a trecut pe numele soției principalele bunuri imobile. Edilul a contestat măsura, pe rolul Curții de Apel formându-se un dosar al cărui termen este programat vineri, 11 iulie. Potrivit acelorași surse, Stavarache a susținut – prin intermediul avocaților săi – că trecerea imobilelor pe numele soției ar avea ca scop facilitarea contractării unui credit bancar de către propria societate, Prod Cresus, în contextul unei perioade economice dificile traversată de firmă.
Datele economice contrazic însă susținerile primarului. Societatea la care Stavarache figurează acționar, alături de soție, a încheiat anul 2013 cu un profit net de peste 68.000 lei, cel mai mare contabilizat de Prod Cresus în ultimii 4 ani. Cifra de afaceri a firmei s-a ridicat la peste 2,7 milioane lei, cea mai mare din ultimii 5 ani. Prod Cresus a încadrat, în medie, 48 de angajați, SRL-ul afișând un grad de îndatorare mai mult decât acceptabil, doar 35 la sută.
Din Ordonanța de reținere emisă de DNA pe numele primarului, rezultă că Stavarache este acuzat de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, între acestea numărându-se și solicitarea a 10 la sută din valoarea unui contract încheiat de Conextrust cu ANL București, și preluat ulterior de municipalitate, în vederea construirii unui bloc de locuințe pe strada Făgăraș. Contractul a avut o valoare totală de peste 2,68 milioane euro.
Alături de coinculpații Goian și Cenușă, Stavarache a fost plasat în arest preventiv, pentru 30 de zile, la data de 1 iulie, în baza unei decizii dată de Curtea de Apel Bacău și menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins – pe 9 iulie – contestațiile formulate de cei 3 inculpați. Aceștia au solicitat Curții Supreme eliberarea sub control judiciar.
Declarația de avere și interese depusă de edil în 2014 arată că acesta a înregistrat venituri de 48.000 de lei aferente funcției de primar, dar și aproape 36.000 euro, indemnizația de la Comitetul Regiunilor (Consiliul Uniunii Europene). Stavarache a mai ridicat venituri de 2700 lei, constând în dividende plătite de Prod Cresus. Soția primarului, Ana Maria Stavarache, a înregistrat în 2013 venituri în cuantum de 17.000 lei, din postura de administrator al societății Prod Cresus.
*Sursă foto: Deșteptarea