Curtea de Apel a desființat pedeapsa cu închisoare cu executare aplicată inițial lui Ionuț Avram, fost consilier al primarului Viziteu și lui Ion Barbu, angajat în Primăria Bacău. Cei doi au fost condamnați acum la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, astfel:
Ionut Avram – 2 ani si 10 luni inchisoare cu suspendare
„în final urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare. În temeiul art. 65 Cod penal în vigoare, art. 45 alin. 5 Cod penal în vigoare, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal în vigoare de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante (pedeapsa accesorie). În temeiul art. 45 alin.1 şi 3 Cod penal în vigoare, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. art. 66 lit. a, b Cod penal în vigoare (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 1 (unu) an după executarea pedepsei rezultante a închisorii, pedeapsă care se va executa conform art. 68 alin. 1 lit. b din Codul penal. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei principale şi accesorii sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere„
Ion Barbu – 3 ani inchisoare cu suspendare:
„condamnă pe inculpatul BARBU ION, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „participa?ie improprie (sub forma înlesnirii) la infrac?iunea de abuz în serviciu dacă func?ionarul public a ob?inut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” , în formă continuată (două acte materiale). În temeiul art. 67 alin. 1 Cod penal în vigoare, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, şi b Cod penal în vigoare (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 1 (un) an după executarea pedepsei închisorii, pedeapsă care se va executa conform art. 68 alin. 1 lit. b din Codul penal. În temeiul art. 65 Cod penal în vigoare, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 lit. a, şi b Cod penal în vigoare de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale (pedeapsa accesorie). În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei principale şi accesorii sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere„
In 2021, DNA Bacau a finalizat dosarul angajarilor ilegale de la Primaria Bacau si i-a trimis in judecata pe Barbu si Avram. O alta consiliera – Andreea Cochior – implicata in acelasi dosar, a facut acord de recunoastere si a primit o pedeapsa mai blanda, de 2 ani de inchisoare cu suspendare. Desi nu aveau studii superioare, Avram si Cochior au fost angajati la cabinetul primarului Viziteu, fara a respecta legea.
si toata lumea a inteles ca primarul nu stia nimic. E nevinovat total. Cam asa rezolva organele de ancheta problemele din jurul primarului. Ridică garduri…
Daca se intmpla in mediul privat, primeai cu executare. Asa, la stat te mangaie frumos cu o condamnare cu suspendare. Adica te cearta putin si aia e. La.furat si la coruptie inainte. Asa este peste tot in Romania.
Praf în ochii, condamnarea cu suspendare nici nu se poate numi condamnare. Cei care fac ilegalități sunt bine mersi în funcții de conducere. Nu numai la primărie se întâmplă așa ceva și la consiliul județean , la instituțiile de stat în general.
toata primaria e asa
domnul primar a scapat fara finovatie
executarea era o pedeapsa disporportionata cu fapta in acest caz