Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a finalizat cercetările în dosarul având ca obiect infracțiunea de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005.
În acest caz, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (71 de acte materiale).
În fapt, s-a reținut că, în perioada 2019-2021, inculpatul S.T. ar fi administrat o societate comercială și ar fi desfășurat tranzacții comerciale constând în achiziția de bunuri (în special autoturisme second-hand) de la parteneri interni și din spațiul intracomunitar, urmate de revânzarea acestora către persoane fizice și juridice. În acest mod, ar fi obținut venituri totale de 6.850.296,17 lei, venituri pe care nu le-ar fi înregistrat în contabilitatea societății, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.
Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului, în cuantum de 1.254.885 lei, constă în taxa pe valoarea adăugată datorată (1.082.188 lei) și impozitul pe veniturile microîntreprinderilor (172.697 lei).
Menționăm că rechizitoriul, împreună cu dosarul cauzei, a fost înaintat Tribunalului Bacău pentru soluționare competentă.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.