De la 1 octombrie cresc ratele creditelor legate de indicele IRCC. Ce date a publicat BNR

0

Ratele creditelor legate de indicele IRCC, care includ toate împrumuturile acordate populației după aprilie 2019, vor crește începând cu 1 octombrie 2024, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Cu toate acestea, există mari șanse ca efortul lunar al românilor cu credite să se reducă de la 1 ianuarie 2025, cel puțin până la sfârșitul lunii martie a anului viitor, informează economica.net.

Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC) va crește, de la 1 octombrie 2024,  până aproape de 6%  reiese din datele BNR. Noul IRCC se va aplica până la 31 decembrie, când se publică următoarea serie de date.

În acest moment, IRCC se situează la 5,86%, după ce scăzuse de la 5,97%. Indicatorul IRCC este folosit pentru calculul dobânzilor tuturor creditelor cu dobândă variabilă luate de populație după aprilie 2019, când acest indicator a înlocuit ROBOR. IRCC se modifică trimestrial, influențând și dobânda variabilă (calculată ca IRCC+marja băncii) , deci și nivelul ratei lunare.

Modalitatea de calcul al indicatorului ne permite să știm deja care va fi nivelul său din perioada octombrie-decembrie 2024. Mai precis, IRCC se calculează ca medie a dobânzilor interbancare (ponderate cu numărul tranzacțiilor) din trimestrul anterior și este valabil pentru trimestrul ulterior. În cazul de față, nivelul IRCC din perioada octombrie-decembrie 2024 este calculat ca medie a dobânzilor interbancare (dobânzile la care băncile se împrumută între ele zilnic, atunci când sunt tranzacții) din perioada aprilie-iunie 2024. Datele pentru aprilie-iunie sunt disponibile pe site-ul BNR, fapt care ne permite să calculăm următorul IRCC, adică 5,99%.

Mai mult decât atât, tot pe baza datelor BNR, putem anticipa și care va fi nivelul IRCC din trimestrul ianuarie-martie 2025, întrucât acesta este calculat pe baza tranzacțiilor din perioada iulie-septembrie 2024. Până la data la care scriem acest material (22 august) media dobânzilor interbancare este de 5,46%, ceea ce arată că, dacă tendința se va menține, vom avea, din ianuarie 2025, un IRCC mai mic.

Până atunci, ratele se măresc. În cazul unui credit de 210.000 lei (aferent achiziției unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o perioadă de 25 de ani, noua rată va fi de circa 1.690 de lei, față de 1.670 de lei cât este până la 31 septembrie.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.