În Bacău, mizele sunt din ce în ce mai mici, fie că vorbim de politică, fie că o „dăm” pe administrație: enorme resurse emoționale, și nu numai, sunt consumate în jocuri mărunte, demne de meschinăria și nimicnicia celor aflați la vârful administrației locale. Ultimul dintre ele s-a petrecut la ședința extraordinară a Consiliului Local (31 august) când, picat ca din cer în plenul CL, primarul Romeo Stavarache a încercat să impună, la umbra unor argumente mai curând puerile, noua organigramă a Primăriei Bacău. Controversatul proiect pentru care primarul s-a tot zbătut în ultimele luni nu a primit, ca să vezi!, avizul de legalitate din partea secretarului municipiului Bacău, Ovidiu Popovici, șeful juriștilor din instituția edilitară. De aici, o întreagă tevatură soldată cu schimburi de replici acide între cei doi foști camarazi și finalizată, apoteotic, cu retragerea proiectului de hotărâre chiar de către inițiatorul care l-a susținut cu atâta aplomb și vehemență.
Prezența lui Stavarache în plenul CL este un subiect în sine date fiind implicațiile juridice ce par să decurgă din gestul, ușor iresponsabil, făcut de edilul șef. După ce luni de zile a stat în arest (în pușcărie și acasă), revenind ulterior la muncă în condițiile unui control judiciar lejer și relaxant, Stavarache a cutezat să ia cu asalt ședința CL la care, în mod uzual, ar fi trebuit să participe persoane cu care, în virtutea măsurii preventive amintite, edilul nu avea voie să ia legătură sub nicio formă. Ce te faci când n-ai voie să dai ochii cu Leonard Pădureanu (administrator public al municipiului) sau Clementina Vinerică (director economic al Primăriei Bacău), ambii martori importanți în dosarul penal în care DNA te acuză de 5 fapte de corupție? Modul în care celor doi angajați ai municipalității li s-a interzis, luni, prezența în clădirea Centrului de Afaceri în care avea loc ședința CL, de către mai mulți polițiști locali postați la intrare, poate fi interpretat în cheia unui abuz în serviciu calificat, mai cu seamă că Pădureanu și Vinerică, prin natura funcțiilor deținute, aveau obligația de a aviza proiectele de hotărâre supuse dezbaterii în CL.
Cum Poliția Locală e o structură direct subordonată Primarului, e relativ ușor de imaginat filiera prin care a venit comanda menținerii la ușă a celor doi angajați-martori, până la epuizarea discuțiilor pe marginea proiectului de hotărâre de interes pentru edilul șef (i.e. – noua organigramă). Nu-mi dau seama ce are în minte primarul Stavarache, dar să îngrădești libertatea unor funcționari aflați în slujba oficiului public, utilizând în acest sens „măciucile” din Poliția Locală, e un gest cel puțin reprobabil. L-am mai văzut exersat și la Iași, unde un primar care se imagina „Luceafărul” administrației locale românești i-a „montat” pe aceeași lucrători ai Poliției Locale să-i spioneze amanta bănuind-o de infidelitate… Cu atât mai mult era necesară prezența lui Pădureanu & Vinerică în CL, cu cât proiectul de organigramă imaginat de Stavarache îi viza (și-i vizează) indiscutabil: noua „schemă” de personal gândită de edil echivalează cu o restructurare de proporții a posturilor, în sensul „inventării” mai multor direcții (generale) care să preia majoritatea atribuțiilor administratorului public, precum și a altor funcționari de conducere pe care Stavarache nu-i mai vede astăzi cu ochi buni. Nu-i mai are la inimă.
E limpede, pentru orice om rezonabil, că nu problema „periclitării deszăpezirilor” din această iarnă l-a determinat pe primarul Stavarache să vină, cu tupeu, în plenul CL pentru a-și susține organigrama nelegală. Resorturile ce guvernează demersul „taliban” al primarului Stavarache țin de intenția sa de a promova diverși politruci loiali în funcții cheie de conducere, prin intermediul cărora să exercite o conducere informală a Primăriei și după 2016, eventual chiar din celulă dacă edilul șef va fi condamnat cu executare în dosarele penale în care acesta figurează sau va figura drept inculpat. Gestul de a menține doi funcționari exponențiali la poarta Centrului de Afaceri, sub supervizarea paznicilor din Poliția Locală ar trebui să dea de gândit, în primul rând, judecătorilor care l-au plasat pe Stavarache sub un control judiciar cvasi-inofensiv, ce-i permite azi primarului să taie și să spânzure, în continuare, în ședințele CL, dacă are această poftă. Justiția de la noi are hibe măcar și pentru faptul că a binevoit, pe deplin conștientă, să trimită la locul de muncă o persoană acuzată de infracțiuni de corupție în relație cu respectivul loc de muncă. Din acest punct de vedere, este evident că în cazul inculpatului Stavarache trebuia instituit un control judiciar mai aspru, chiar dacă în limite legale în cele din urmă.
În final, ideea de a promova o nouă organigramă în al 11-lea an de mandat e o enormitate în sine: în baza vechii organigrame, blamată de edilul șef, Primăria a funcționat bine mersi, ba chiar – dacă e să dăm crezare spuselor îndoielnice ale lui Stavarache – cu oarece performanțe administrative pe linia atragerii de fonduri europene. De ce să schimbi regulile jocului abia în toamna lui 2015, cu aproape jumătate de an până la următoarele alegeri locale, încercând să alterezi, din temelii, configurația posturilor din Primărie sau mecanismul în baza căruia acestea se subordonează? Lui Stavarache îi va fi foarte greu să modifice actuala organigramă, aproape imposibil, și asta pentru că, în lumina spinoaselor probleme de corupție cu care edilul se confruntă, funcționarii și angajații municipalității nu mai pun niciun preț pe inițiativele primarului, pe afirmațiile sale. Stavarache este, pur și simplu, ne-credibil.
Pe de altă parte, „ieșirea” de luni din CL a primarului vine să reconfirme că în Primăria Bacău tot ce a contat în ultimii 11 ani a fost doar cuvântul sau ordinul lui Romeo Stavarache, chiar dacă de multe ori nescris: în virtutea acestei credințe, primarul a luat cu asalt CL încercând să impună, cu de-a sila, o organigramă de care, în esență, n-are nevoie nimeni. Organele judiciare ale statului par să fi rămas corijente în „cazul Stavarache”, conferindu-i primarului o libertate de mișcare mult prea mare, ca și când edilul băcăuan nu ar fi acuzat de comiterea de infracțiuni de corupție în relație cu funcția de primar și activitatea derulată, în ultimul deceniu, în Primăria Bacău. În plus, purtând eșarfa tricoloră, însemn distinctiv aferent funcției/calității de primar, Stavarache compromite, prin forța împrejurărilor, simboluri oficiale ale statului român, atâta cât o mai fi rămas din el…
E vorba de onoare…Sa promovezi niste oameni si aceia sa te loveasca!Stiam ca asa o sa fie!POPOVICI!TU BOGDANEL ,esti cu POPOVICI impotriva coruptiei?