De ce s-a redeschis urmărirea penală în cazul primarului de la Buhuși. Ionel Turcea ar fi favorizat mai multe societăți cărora le-a încredințat lucrări la spital, școli și cimitir

1

La 11 septembrie 2015, Judecătoria Buhuși a decis să admită solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Bacău în sensul redeschiderii urmăririi penale în cazul primarului Ionel Turcea și a fostului viceprimar Vasile Zaharia, în prezent administrator public al orașului. Deși în iulie unitatea de parchet amintită a dispus renunțarea la urmărirea penală față de edilul buhușean, urmare a unei mai vechi sesizări penale, noul procuror șef al PCA a infirmat soluția inițială, cerând prin Ordonanța nr. 196/II/2 din 9 septembrie redeschiderea urmăririi penale față de cei doi „capi” ai administrației buhușene. Aceștia sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni în relație cu atribuirea preferențială a unor contracte de lucrări publice. Contractele, vizând executarea de lucrări la spitalul din localitate, la mai multe școli sau chiar la modernizarea cartierului de vest al orașului au încăput pe mâna unor firme controlate, direct sau prin interpuși, de apropiați ai celor doi.

turceaLa originea anchetei penale derulate împotriva celor doi capi ai administrației buhușene se află o suită de plângeri formulate de un localnic, Sandu Pobereznic, care a reclamat modul fraudulos în care tandemul Turcea-Zaharia gestionează banul public, îndeosebi în privința încredințării de contracte publice de către Primăria Buhuși. Pobereznic a formulat prima plângere în martie 2014, aceasta fiind completată în aprilie același an, respectiv februarie 2015, petentul aducând mai multe probe în susținerea celor reclamate. Buhușeanul a incriminat, între altele, modul în care primăria din localitate a direcționat lucrări executate la spitalul din localitate, școli, cimitir, precum și în cartierul de vest al orașului către firme aflate în anturajul grupării Turcea-Zaharia, societăți controlate fie de rude ale celor doi edili, fie de diverși interpuși plasați în firme pentru a ascunde beneficiarul real al fondurilor publice și a-i „feri”, astfel, pe cei doi de spectrul conflictului de interese în formă penală. Mai mult, același „grup organizat” s-ar fi aflat la originea „acaparării unor terenuri” din Buhuși, conform celor sesizate de Sandu Pobereznic.

Încheiere, 11 septembrie 2015, Judecătoria Buhuși

Se constată că în cauză, petentul Pobereznic Sandu a formulat plângere penală la data de 18.03.2014, împotriva inculpaţilor Turcea Ionel şi Zaharia Vasile şi a altor persoane, reclamând că inculpaţii, în îndeplinirea atribuţiilor de primar şi respectiv de viceprimar al oraşului Buhuşi, au îndeplinit acte privind acordarea unor lucrări la spitalul oraşului Buhuşi, la diverse şcoli şi la cimitir, prin care au favorizat societăţi comerciale la care au calitatea de asociaţi sau administratori rude ale lor, prejudiciind astfel atât bugetul local, cât şi fonduri europene.

Această plângere a fost completată de petent la datele de 28.04.2014 şi 03.02.2015, acesta reclamând şi alte fapte de natură penală ce ar fi fost săvârşite de inculpatul Turcea Ionel, dar şi de alte persoane, referitoare la ridicarea unui obiectiv turistic în zona Runc în beneficiul unor societăţi comerciale în cadrul cărora sunt asociate diverse rude sau apropiaţi ai primarului, la gestionarea frauduloasă a fondurilor destinate modernizării cartierului de vest al oraşului, la acordarea de lucrări publice către anumite societăţi în cadrul cărora sunt de asemenea asociate diverse rude sau apropiaţi ai primarului, la fals în declaraţii, la constituirea unui grup infracţional organizat pentru „acapararea” de terenuri, lucrări sau bunuri din primăria Buhuşi, la plăţi efectuate din bugetul primăriei către societăţi a căror activitate era suspendată de ANAF la data plăţii.

Urmărirea penală, redeschisă pentru că ancheta inițială a fost defectuos gestionată

Justitie-ciocan-ciocanelSolicitarea de redeschidere a urmăririi penale formulată de PCA Bacău pune în lumină o serie de deficiențe și sincope apărute în derularea anchetei inițiale, precum și o proastă gestionare a cercetării de către procurorul de caz. Printre greșelile reținute în Ordonanța prin care procurorul șef al PCA a cerut redeschiderea anchetei se numără erori de calificare a faptelor sesizate de petent, neinvestigarea tuturor actelor și faptelor reclamate, precum și a potențialelor infracțiuni sesizate etc. Erorile au concurat, în ansamblul lor, la „spălarea” tandemului Turcea-Zaharia. În iulie 2015, PCA Bacău a încetat urmărirea penală față de primarul buhușean deși, așa cum rezultă și din solicitarea de redeschidere a anchetei, procurorii nu verificaseră toate infracțiunile reclamate, în decursul ultimului an, de Pobereznic.

Încheiere, 11 septembrie 2015, Judecătoria Buhuși

„Prin ordonanţa nr. 196/II/2/09.09.2015 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, s-a dispus infirmarea ordonanţei nr. 130/P/2014/17.07.2015 Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în cauză, reţinându-se, în esenţă, că probele administrate în cauză până la adoptarea soluţiei nu acoperă toate faptele semnalate şi nici nu elucidează situaţia de fapt, că nu există o veritabilă operaţiune de calificare corectă şi concretă în fapt şi în drept a tuturor faptelor reclamate, că există neconcordanţe între faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale şi cele pentru care au fost adoptate soluţii, după cum există neconcordanţe  şi prin raportare la situaţia de fapt rezultată din cercetările efectuate.

S-a reţinut de asemenea că se impuneau a fi efectuate cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 Cod penal cu referire la art. 132  din Legea nr.78/2000 întrucât se presupune obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial. Totodată se constată că în cauză au fost efectuate acte procesuale prin delegare, deşi încadrarea juridică efectuată de procuror viza infracţiuni pentru care competenţa de efectuare a urmăririi penale nu aparţine exclusiv procurorului, că motivarea ordonanţei este lapidară şi că este greşit şi temeiul juridic în baza căruia s-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi, prevederile art. 46 al.l şi 50 al.l C.pr. penală fiind aplicabile în cursul cercetării judecătoreşti”

ionel_turcea_buhusiPrimarul buhușean a declarat pentru Bacau.NET, la începutul acestei săptămâni, că nu-i e teamă de o nouă urmărire penală și că judecătorii au acționat legal acceptând solicitarea formulată de PCA Bacău. Turcea a declarat, de asemenea, că la originea urmăririi penale s-ar afla plângeri formulate de adversarii săi politici care-i vor capul la localele de anul viitor. „Procurorul de caz ne-a scos, în luna a șaptea, de sub urmărire penală, deci în iulie. S-a făcut o nouă plângere și de asta s-a redeschis urmărirea. Ca personalitate publică toată lumea are câte un dosar. Este o procedură corectă și clară. Judecătorii au procedat corect. Dacă ești nevinovat, mai poți suporta o urmărire penală”, a declarat Ionel Turcea (foto). 

Ionel Turcea, un „șerif” în rândul primarilor PSD din județul Bacău

Ajuns la al patrulea mandat de primar (din 2000), Ionel Turcea pare a fi unul dintre primarii care-și vor încheia cariera politico-administrativă la alegerile locale de anul viitor. De loc din județul Neamț, Turcea e cunoscut pentru relațiile excelente avute cu senatorul Ioan Chelaru, unul dintre greii PSD pe partea de „justiție”. Surse apropiate PSD Bacău au dezvăluit că în partid se știa că Turcea e vizat de anchete penale, fiind al doilea primar social-democrat important, după Marcelin Șolot (Mărgineni), care pică în plasa procurorilor.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 COMENTARIU

  1. Nu trebuie sa va fie lucru de mirare . La noi in tara e ca peste tot in lume , in zonele sarace cei care conduc comunitati ,intr-un numar de mandate ” fara numar ” ajung cu timpul sa dezvolte relatii de tip mafiot .Uite asa ai sa vezi in tara „mici Sicilii ” in care „dom(n) primar ” hotareste si da raspunsul la shekspiriana intrebare „a fi sau a nu fi” metamorfozata in ” a lua sau a nu lua ” spaga de la tot ce misca banul , fie public ori privat. Acum cu magistratii ….deh sunt oameni si ei deci ……………numa cine gandeste nu greseste ….pardon ..numai cine nu munceste nu greseste . Si cum inca la putere sunt cei care striga ” noi muncim nu gandim” mai se fac si asemenea orori ,pardon erori .Nu mai fiti asa suparati.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.