Aflat in trecere prin Bacau, in urma cu 2-3 saptamani, fostul premier – Mihai Razvan Ungureanu – a decretat, intr-un limbaj totusi aluziv, ca Ponta ar fi un prim-ministru care se „califica la locul de munca” in meseria de prim-ministru. Nu stiu daca pentru job-ul descris anterior exista, in vreo tara, cursuri de prealabila specializare si/sau perfectionare, insa declaratiile din ultima perioada ale actualului premier impun cateva aprecieri. Statura politica a lui Ponta, aceea de prim-ministru in deplinatatea exercitiului, pretinde aceste aprecieri.
Liderul PSD, cel mai important partid din coalitia de guvernare, a declarat marti ca bugetul inregistreaza, in primele 3 luni din 2013, incasari mai mici din impozitul pe profit, cauza fiind identificata de Ponta in imprejurarea ca tot mai multe societati intra, suspect de usor, in insolventa. Pana la un punct, constatarea premierului se dovedeste ancorata – pe deplin – in prezentul economic al tarii. El a fost inaugurat, insa, in… trecut, mai exact atunci cand guvernarea USL a decis sa introduca in insolventa Hidroelectrica, sub prezumtia ca protectia oferita de legislatia in vigoare va scapa producatorul de energie de contractele paguboase cu „baietii destepti”.
Introducerea Hidroelectrica in insolventa a fost anuntata de liderii USL, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din decembrie, drept un succes al guvernarii PSD-PNL, putere politica ce a reusit – au sustinut aceleasi voci – sa resusciteze compania statului capusata de clientela politica arondata fostelor guvernari PDL.
Primul-ministru simte pe pielea lui efectele unei mode juridice inaugurate de Guvernul pe care-l conduce, in urma cu mai multe luni. Vestea cu adevarat proasta tine de o oarecare apetenta a patronilor mici si mijlocii (medii) de a-si lasa cu buza umflata creditorii (i.e. – partenerii de afaceri) si de a o tuli in bratele insolventei, manati de convingerea aproape oarba ca astfel isi pot „instala” un administrator judiciar favorabil, care sa trieze, dupa cheremul patronului falit, creditorii si datoriile aferente.
Constatarile lui Ponta, mi-e teama de acest lucru, ar fi trebuit sa faca obiectul unui „minim” studiu de impact inainte de punerea in opera a insolventei Hidroelectrica, macar pentru faptul ca un astfel de exemplu – transmis de la cel mai inalt nivel, cel guvernamental – era susceptibil de a fi urmat sau copiat de mii de afaceristi, unii dintre ei sarlatani notorii si tepari dovediti. E clar ca bugetul pe 2013 e viciat din perspectiva colectarii de taxe si impozite, astfel incat premisele socio-economice ale anului viitor se anunta cel putin la fel de sumbre.
Si asta nu e tot, 2014 fiind un an capital din punct de vedere politic: vor fi 2 randuri de alegeri, europarlamentare si prezidentiale. Populismul pe burta goala poate starni resentimente dintre cele mai periculoase. Aviz actualilor guvernanti. Pe cine vor mai da, oare, vina?