Datoriile istorice ale industriei de aparare vor fi sterse de Guvern, prin proceduri acceptate de UE, pentru a salva locuri de munca si a relansa un sector esential pentru economia romaneasca, a anuntat premierul Victor Ponta.
Stergerea datoriilor a fost anuntata in sedinta de marti a Guvernului. „Vreau, prin masuri care ne sunt permise si de Uniunea Europeana, sa sprijinim industria de aparare din Romania, industrie care a fost, in ultimii ani, din pacate, o zona oropsita, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar sa salvam locurile de munca, sa redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeana, sa putem sterge datorii istorice, pe care oricum nu o sa le poata niciodata plati, si sa relansam acest sector esential pentru economia romaneasca”, a spus Ponta.
In urma cu doua saptamani, in mass-media aparea informatia ca Guvernul este pregatit sa adopte o ordonanta pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare, dupa ce un proiect in acest sens a fost pregatit inca din februarie 2011. In forma din urma cu trei ani, era prevazuta stergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de aparare, de circa un miliard lei, cu argumentul ca o norma UE permite protejarea interesului militar national si ca executarea silita a bunurilor va afecta volumul capacitatilor de productie pentru aparare.
Stergerea datoriilor acumulate de catre companiile din industria de aparare era prezentata drept o masura de redresare economico-financiara a acestora. Pe lista companiilor din industria de aparare care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei se afla Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Brasov, Santierul Naval Mangalia, IOR Bucuresti, Romaero, Uzina Mecanica Orastie, Constructii Aeronautice.