D.S.V.S.A. Bacău a initiat si deruleaza in perioada sărbătorilor de iarnă, controale la operatorii economici din mediul urban si rural care produc, depoziteaza, comercializeaza si distribuie produse alimentare.
În baza protocoalelor de colaborare încheiate de către A.N.S.V.S.A./D.S.V.S.A. Bacău cu alte autorități, în măsura în care se impune, vom solicita sprijinul și efectuarea controalelor extinse în echipe mixte interinstituționale, în baza programelor și tematicilor de control specifice. Astfel, în scopul prevenirii răspândirii Pestei porcine africane, în perioadele 29.11.2024 – 24.12.2024 și 27.12.2024 – 31.12.2024, la nivelul DSVSA Bacău vor fi constituite echipe mixte care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție județean, vor efectua controale oficiale în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în piețele agroalimentare, în unitățile de procesare sau în unitățile de desfacere nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare, inspectorii D.S.V.S.A. Bacău vor aplica măsura suspendării activității până la remedierea tuturor deficiențelor și vor aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.
Rezultatele controalelor oficiale vor face obiectul raportărilor specifice către A.N.S.V.S.A. și vor fi prezentate publicului, prin informări specifice de presă.
La nivelul DSVSA Bacău și al circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) în perioda sărbătorilor de iarnă va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, vor fi afișate locațiile și informații utile consumatorilor în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
In acest context reamintim consumatorilor principalele recomandari, pentru a sarbatori cu liniste si sanatate sarbatorile de iarna 2024-2025:
- să achiziționeze alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul alimentelor;
- în contextul actual, în care activitățile de comercializare a alimentelor în mediul on-line au o pondere tot mai ridicată, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, DACĂ PRODUCĂTORUL/FURNIZORUL DE ALIMENTE DEȚINE AUTORIZAȚIE SANITARĂ VETERINARĂ!!!. Această activitate de verificare se realizează repede și ușor prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul;
- pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate și data valabilităţii minimale;
- laptele crud sau produsele obținute din lapte crud, pot fi comercializate direct de către producătorii agricoli, doar în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc.). Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, valabilitate, compoziție etc. ;
- Carnea de porc, vită, oaie, pasăre, pește sau alte specii comercializată prin unități tip: magazine alimentare, măcelării, supermarket etc., trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/ identificare (stampilă) fie direct pe carne (pentru carnea în carcasă) fie pe eticheta care este aplicată pe produsul ambalat;
- Produsele de brutărie, patiserie și cofetărie specifice sărbătorilor se comercializează doar la nivelul unităților producătoare (brutării, laboratoare cofetărie – patisserie,etc.) sau în magazine alimentare specializate. Acestea trebuie să aibă aspect de proaspăt, fără miros sau culoare modificată, ambalate în ambalaje integre și etichetate conform prevederilor legale.
Pentru semnalarea oricăror cazuri în care se observă sau suspicionează intenția de a comercializa alimente în condiții care pun sau ar putea pune în pericol siguranța alimentară, ori situații de comercializare a produselor alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine, rugăm consumatorii să înștiințeze în mod operativ DSVSA Bacau, pentru a dispune măsurile necesare reglementării acestor situații.
Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bacau precum și a circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0234586233, fax 0234586372 , pe adresa de e-mail office-bacau@ansvsa.ro , ori la numărul de TELL VERDE gratuit : 0800800096, unde consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.