Autoritatile vor sa implementeze anumite modificari – o reducere a benzilor de circulatie cu jumatate de metru pe drumurile nationale – pentru a se crea o banda suplimentara de mers, fara a fi nevoie de exproprieri. Masura este deja in functiune pe DN2-E85, intre Sinesti si Movilita.
DN2 are în cea mai mare parte câte o bandă pe fiecare sens și margini largi de drum, care le creează șoferilor senzația că se poate circula pe două benzi. Pentru a reduce numărul accidentelor, pe zece kilometri, între Sinești și Movilița, s-a micșorat lățimea benzilor și astfel, s-a introdus o bandă alternativă. Ministerul Transporturilor propune acum reducerea benzilor la 3 metri pe porțiunile periculoase, astfel încât pe un sens să poată trece și două tiruri simultan.
Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructură: Și după ce va fi gata A7, care unește Bucureștiul de Bacău și până la Siret-Suceava, când o să fie gata, o să fie trafic în continuare pe E85. Acest 2+1 plus autostrada o să însemne un grad de siguranță maximă. O să salvăm vieți imediat și asta a demonstrat segmentul de test dintre Sinești și Movilița.
Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră: E necesar ca această soluție să fie aplicată cu realizarea tuturor măsurilor necesare pentru a semnaliza și a separa corect fluxurile de trafic. Foarte mulți șoferi ajung să conducă din obișnuiță, cunoscând un traseu aproape că nu mai sunt atenți la semnalizarea rutieră.
Reprezentanții companiei de drumuri spun că vor aplica soluția benzii alternative pe sute de kilometri în următorii ani.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR: Dorim să aplicăm această soluție până la Bacău, pe 290 de kilometri aproape vom aplica configurația pe DN2, până când se vor finaliza lucrările la Autostrada Moldovei. E un proiect prins în PNRR. Până în 2026 trebuie finalizat.
Sursa: digi24