Cum iti pregatesti masina pentru iarna

0

1. Anvelopele de iarna – esentiale!

Nu demult am scris toate avantajele pe care le are un set de anvelope de iarna. Masina pe timp rece, fara anvelope de iarna, este ca pianul fara clape. Adica destul de greu de folosit… Mai mult, nu uita sa verifici presiunea in pneuri. Este foarte important ca presiunea sa fie cea corecta, asa cum iti spune producatorul in cartea masinii. O presiune scazuta poate duce la uzarea prematura a anvelopei si la pierderea aderentei.

2. Presuri speciale de interior

Si presurile pentru interior sunt ca anvelopele, pe sezoane. Daca masina ta are presuri din material textil, acelea sunt dedicate sezonului estival. Se murdaresc repede si se usuca foarte greu, daca intri in masina cu picioarele ude sau pline de zapada. Asadar, chiar de la inceputul sezonului ploios si pana la sfarsitul iernii, e bine sa schimbi cele 4 presuri din interior cu unele de cauciuc. Cauciucul nu permite umezelii sa ajunga la mocheta si pastreaza zapada sau apa in santurile pe care le are presul. Mai sunt si niste presuri speciale de noroi, la fel de bune iarna, care au o buza mai mare. Scopul este acelasi – daca intram in masina cu picioarele pline de noroi sau zapada, murdaria si umezeala sa ramana acolo. Ulterior, aceste presuri se pot scutura usor de murdarie si apa. Un set de presuri de cauciuc costa de la 40 la 100 de lei.

3. Antigelul – de verificat

Chiar daca stim ca masina noastra noua sau veche are antigel la nivel, este necesar sa-l verificam imediat cum sunt semne ca temperaturile coboara spre 0 grade. O mica fisura sau scurgere in sistemul de racire, poate duce la scaderea nivelului de lichid. De obicei, aceste scurgeri nu sunt vizibile, pentru ca antigelul se evapora repede, in loc sa curga pe asfalt. Deci chiar daca nu gasim pete de lichid sub masina, sunt sanse sa avem o scurgere. In plus, la unele masini, gura de alimentare poate fi inselatoare – chiar daca vedem lichid in radiator, putem avea surprize. Deci, e bine sa verificam nivelul antigelului din instalatia de racire si sa adaugam daca e cazul. Un bidon cu 4 litri de antigel concentrat costa intre 40 si 90 de lei.

4. Lichidul de spalare a parbrizului

Majoritatea soferilor au in vasul dedicat lichidului de spalare a geamurilor (parbriz sau luneta) lichid estival. Asta pentru ca pe timp de vara, in magazine gasim aproape exclusiv numai acest tip de lichid, care ingheata la sub 0 grade. In plus, este si mai ieftin decat lichidul care nu ingheata decat la temperaturi foarte mici. Asadar, cand se apropie venirea temperaturilor mici, trebuie sa ne asiguram ca in vasul special dedicat acestui lichid avem solutie pentru sezonul rece, care rezista la -20 sau chiar -30 de grade. Temperatura de inghet este scrisa pe bidon. Ce se intampla daca nu avem lichid special de iarna? Vasul de plastic se poate sparge, la fel si motorasele care duc lichidul la stropitoare, la fel si furtunele. Deci decat sa avem o cheltuiala inutila, mai bine verificam. Un bidon de 5 litri cu lichid de iarna costa in jur de 15-20 de lei.

5. Atentie la stergatoare!

Atunci cand parcam masina intr-un loc in care ramane peste noapte sau peste zi, mai multe ore, e bine sa ridicam stergatoarele. Motivul este unul clar – acestea vor ingheta si se vor lipi de parbriz. Prin urmare, nu le vom mai putea folosi si exista riscul sa le stricam, sau sa ardem releul de la stergatoare. Deci chiar daca e masina dvs. si ati parcat-o unde trebuie, nu e rau sa ridicati stergatoarele cand temperatura este sub 0 grade Celsius.

6. Chedere lipicioase

Se intampla ca dupa mai mult timp in care am lasat o masina in frig sa deschidem usile cu greutate. Cel mai greu este la masinile coupe sau cabrio care au portiere fara rama la geamuri. In aceste cazuri, putem folosi o solutie speciala pe baza de silicon, cu care sa ungem chederele masinii. Acestea nu se vor mai lipi de usa si astfel nu vom ramane in frig, incercand sa intram inauntru. In plus, salvam si chederele si nu le mai rupem. Un tub de solutie pentru chedere si lubrifiere costa in jur de 20 de lei.

7. Verificati bateria

Este cunoscut faptul ca la frig, bateriile se descarca mult mai repede. De exemplu, pe timp de iarna, daca lasam o masina nepornita mai multe zile, cresc sansele ca bateria sa se descarce si sa nu mai porneasca motorul. In principal, o baterie noua sau una buna nu are voie sa faca asa ceva, dar la o baterie veche ne putem astepta sa cedeze. Deci, trebuie verificat martorul bateriei daca este pe culoarea verde. In caz contrat, fie o incarcam la redresor, fie cumparam una noua. Insa, in ambele situatii, trebuie sa ne asiguram ca alternatorul incarca cum trebuie. O baterie noua costa intre 200 si 1000 de lei, in functie de capacitate.

8. Alimentati cu mai mult combustibil

De fapt, aici ne referim la a avea mai mult combustibil in rezervor pe timp de iarna. Daca vara, asteptam sa se aprinda becul pana sa alimentam, pe timp rece este bine sa nu lasam niciodata mai putin de un sfert din rezervor plin. Motivul este unul simplu – in benzina exista multa apa, care ramane la fundul combustibilului in rezervor. Daca apa intra in conducte sau in pompa de benzina si ingheata, riscam sa ajungem cu masina in service. Vara, masina mai balbaie si face nazuri, dar nu se intampla nimic grav, insa daca iarna apa ingheata, nu e de bine deloc. Deci nu uitati sa mergeti cu minimum un sfert de rezervor plin, in orice situatie!

Daca insa aveti de gand sa depozitati masina in garaj o perioada mai lunga, in special in cazul masinilor vechi care au rezervoare metalice, e bine sa aveti plinul facut. Pentru ca altfel, condensul care se ridica din carburant va incepe sa corodeze interiorul rezervorului. Insa aceasta situatie este destul de rara si se aplica celor cu autoturisme vechi.

9. Echipament necesar pe timp de iarna

Cum vine frigul, e bine sa ne dotam masina cu cateva lucruri utile, pe care sa le avem in portbagaj sau la indemana. In primul rand, avem nevoie de o perie speciala de zapada (10-20 de lei), un razuitor de gheata pentru parbriz (5-10 lei), lanturi antiderapante pentru roti (100 de lei), cabluri de alimentare cu curent (50 de lei), lopata (40-60 de lei). Daca aveti o masina mare si mergeti pe drumuri care nu se curata, un sac de nisip sau sare este binevenit.

10. Nu lasa frana de mana trasa!

Cand temperatura pe timp de noapte poate ajunge sub 0 grade, nu trebuie sa lasam frana de mana trasa. Daca este frig, umezeala acumulata in timpul zilei pe etriere poate ingheta. Astfel, degeaba eliberam noi cablul, ca etrierele vor ramane blocate si intepenite. Asadar, sabotii pot ramane blocati pe tamburi si placutele pe discul de frana. Daca plecam cu masina infranata, vom strica si placutele si discurile sau tamburii. In plus, multi fac greseala sa incerce sa loveasca etrierul cu ceva, sperand sa se deblocheze. In schimb se aleg cu o arsura daca incearca sa atinca janta sau discul incins de la frecare. In cele din urma se vor debloca, dar cel mai bine este sa evitati astfel de situatii.

11. Cum ne punem la drum cel mai eficient

Peria de zapada trebuie sa o luam mereu cu noi in casa. Coboram la masina si stergem de zapada zona portierei, pentru a intra in masina. Pornim motorul masinii, dam drumul la dezaburirea lunetei si la caldura, pe pozitia dezaburire parbriz. Daca avem incalzire in scaune, putem da drumul si la aceasta, ca sa incalzim scaunul din timp. Iesim din masina si stergem masina de zapada, inclusiv pe plafon. Daca e cazul, folosim lopata ca sa dam la o parte zapada din dreptul rotilor. Daca este gheata, folosim razuitorul pentru geamuri. Pentru ca am dat drumul la sistemul de dezaburire, munca ne va fi mult mai usoara. Cu masina curatata de zapada, ne putem urca in masina si porni la drum.O astfel de pregatire pentru plecare, daca este gandita din timp, nu trebuie sa ne ia mai mult de 10 minute.

Sursa: 4tunning

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.