Intr-un oras in care domeniul IT este aproape inexistent, profesorul Bogdan Patrut s-a hotarat sa puna o caramida la baza unei constructii ce ar putea dezvolta o generatie.
Profesorul Bogdan Patrut a creat, pe banii lui, un cerc de informatica intitulat sugestiv : „Programare cu răbdare”. Peste 300 de elevi s-au inscris deja in program.
Fata de alte orase precum Bucuresti, Cluj sau Iasi, in Bacau domeniul IT este neglijat, desi la ora actuala job-urile pe aceasta nisa sunt printre cel mai bine platite atat in tara cat si in strainatate.
Am discutat cu profesorul Bogdan Patrut care ne-a explicat in detaliu cum a ajuns sa creeze acest program si ce planuri de viitor are:
Cum ati ajuns sa faceti proiectul „Programare cu rabdare”?
„De când sunt profesor la Facultatea de Informatică din Iași, am constatat diferența de nivel între elevii veniți din Bacău și cei proveniți din alte județe, precum Neamț, Vaslui, Botoșani. Apoi am constatat că numărul de elevi băcăuani din clasele de matematică-informatică (inclusiv de la cele așa-zise „intensiv informatică”) care se îndreaptă spre facultăți de profil este foarte mic. Am mai constatat că elevii băcăuani sunt foarte prezenți în diferite activități de voluntariat, artistice, sociale etc., dar nu există un interes față de domeniul IT, care oferă locuri de muncă foarte bine plătite nu doar în străinătate, ci chiar și în România. Per ansamblu, am constatat că în Bacău nu „plutește în aer ideea de informatică”, față de Iași, de pildă, unde aproape toți tinerii sunt angajați în domeniul IT.”
„In Bacău nu plutește în aer ideea de informatică”
Unde se desfasoara activitatea, cati elevi sunt inscrisi si cine preda?
„Activitățile cercului de informatică „Programare cu răbdare” se desfășoară de obicei la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău. Deoarece uneori sunt activități comune pentru peste 100 de elevi, iar liceul nu dispune de o sală așa mare, ne orientăm către săli din alte locuri, cum ar fi Oratoriul Salezian „Don Bosco” sau Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău. La cerc s-au înscris peste 330 de elevi, dar în mod frecvent vin 80-150 elevi, numărul lor depinzând și de invitați, de alte activități în care sunt implicați elevii, sau de perioadele sau vremea de afară când sunt organizate.
La cerc predau eu, ajutat de câțiva prieteni, profesori universitari, foști studenți, bursieri la Google, Facebook, olimpici internaționali la informatică, profesori de liceu care pregătesc acești olimpici, oameni din domeniul IT, mulți din ei plecați din Bacău, profesori deosebit de cunoscuți în domeniul educației în informatică, chiar și elevii mai mari predau celor mai mici ș.a. Este o atmosferă de într-ajutorare reciprocă, așa încât să facem ca la Bacău să se vorbească mai mult despre informatică.”
„Numărul de ore de informatică din școală este insuficient în contextul evoluției domeniului IT”
Cine sustine financiar activitatea? Aveti sponsori, donatii sau alte surse?
„Activitatea a fost începută din fondurile mele proprii, cred că am investit peste 2500 de euro din banii mei personali, pe care i-am cheltuit doar pentru plata transportului, cazării și a mesei lectorilor. După o perioadă, am primit sprijinul Asociației Betania, a unor companii locale, precum și a unor persoane din industria IT, care au donat pentru cheltuielile necesare deplasării și cazării invitaților, precum și pentru premiile acordate copiilor la concursurile pe care le organizăm. Colegiul Vrănceanu ne asigură spațiile și logistica necesare desfășurării activităților.”
„Activitatea a fost începută din fondurile mele proprii, cred că am investit peste 2500 de euro din banii mei personali”
Ce planuri de viitor aveti ?
„Am început de curând și activități de inițiere în programare cu elevii mici (8-14 ani) și ne dorim să continuăm această activitate, în care, în pauze facem și puțină educație fizică, mișcare cu cei mici. În funcție de interesul pe care îl va manifesta mediul privat băcăuan, de a investi și de a susține activitatea noastră, ne propunem să ne continuăm activitatea pe termen lung, pentru că dorim ca „Programare cu răbdare” să devină un brand al acestui oraș. Eventual, dacă vom avea resurse, plănuim să devenim un pol al educației nonformale în domeniul informaticii.”
Ce invata copiii mai exact? Aveti mai multe grupe in functie de nivelul fiecarui copil ?
„Da, avem mai multe grupe, în funcție de nivelul fiecărui copil. Avem 6 grupe, dar au fost și vor fi activități unde lucrăm în comun sau chiar în grupuri mai mici.
Pe cei mici ii luam de la zero. Pe cei mari, i-am organizat in grupe si am abordat diferite teme, in plus fata scoala, unde se face prea putin.”
„Elevii sunt diferiți și pot fi atrași de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.”
Cine va mai ajuta in aceasta activitate?
„După cum am spus, am fost ajutat de oamenii care venit și vor reveni la „Programare cu răbdare”. Pe măsură ce ei vin, aceștia apar în echipa de pe site, la adresa
1. Tamio-Vesa Nakajima (din Beiuș, fost olimpic internațional, medaliat cu aur la Teheran, Iran, în 2017, actualmente student la Oxford),
2. Bianca Tăzlăuanu (STEP Intern la Google, Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB)
3. Carmen Popa (Codette, Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB, bursieră Google).
4. Claudiu Dan Bicșabi (performance tester la Mambu)
5. Laura-Antonia Ionescu (Content Marketer la Accesa, Cluj-Napoca),
6. Ioana Bostan (studentă cu bursă de performanță academică la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca)
7. George Retegan (freelancer din Cluj)
Pe 30 martie va veni: prof. univ. dr. Adrian Atanasiu (Universitatea din București), pionier al învățământului informatic în România și pe 6 aprilie vor ajunge la noi: prof. univ. dr. Stelian Niculescu (Universitatea Politehnica din București, elev al lui Grigore Moisil) și conf. univ. dr. Marin Vlada (Universitatea din București).”
„Elevii au ocazia să cunoască profesori cu rezultate deosebite, precum și tineri care au reușit în domeniul IT, prin participarea lor ca angajați sau ca bursieri la companii precum Google, Amazon, Facebook, Twitter, Palantir, Bitdefender etc. sau care au activitate academică deosebită.”
Activitatea acestui cerc de informatică este gratuita pentru toți copiii care se înscriu, indiferent de unde sunt ei. Cercul de informatică NU este realizat în cadrul vreunui proiect, deci nu există vreo sursă de finanțare. Cheltuielile sunt suportate personal de cei care au inițiat acest cerc de informatică.