Cum au reusit sa transforme o ferma abandonata din judetul Bacau intr-o afacere de succes. Povestea fratilor Butnaru

0

Pandemia a reprezentat o oportunitate pentru frații Cătălin și Andrei Butnaru, determinându-i să treacă de la furnizarea de servicii de siguranță alimentară la producția de dispozitive medicale. Ei au găsit o soluție inedită într-o fermă abandonată din județul Bacău, pe care au modernizat-o cu atenție pentru a dezvolta acum singurele dispozitive medicale de diagnostic in vitro din România. Ce potențial are această nișă?

În obținerea calității, mai ales a calității la prețuri rezonabile, devenea din ce în ce mai dificil. Am realizat că, dacă noi întâmpinăm aceste probleme, probabil că nu suntem singurii. Așa că ne-am propus să aducem pe piață exact consumabilele de laborator pe care ni le-am fi dorit pentru noi înșine. Și la prețuri competitive„, au declarat Cătălin Butnaru, CEO, și Andrei Butnaru, director general, fondatori ai BIOGEN VET

Cătălin şi Andrei Butnaru

Când au decis să intre pe piața consumabilelor de laborator, aveau o experiență de peste 15 ani în utilizarea acestor dispozitive ca furnizori de servicii de siguranță alimentară. Având în vedere această experiență anterioară, au fost în măsură să înțeleagă exact ce poate oferi un furnizor de dispozitive necesare într-un laborator: produse de calitate care să nu afecteze rezultatele analizelor.

Fondată în timpul pandemiei în 2020, afacerea BIOGEN VET este, conform fondatorilor, singura din România concentrată pe cercetare și producție de dispozitive medicale de diagnostic in vitro. În mod concret, businessul constă într-o fabrică de consumabile de laborator specializată în producția de recipiente pentru probe biologice, plăci Petri, plăci de reacție, vârfuri de pipetă, anse de inoculare și altele.

Investițiile în această afacere, chiar dacă este la început, sunt semnificative: partea de injectare a masei plastice a necesitat un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro, achiziționarea echipamentelor pentru matrițe a ajuns la aproape 800.000 de euro, iar modernizarea a 6 spații din fosta fermă unde au construit fabrica a presupus o investiție de jumătate de milion de euro.

Şi mai avem câteva investiţii programate până la finalul acestui an. Despre profit, mai bine ne întrebaţi peste 2-3 ani, pentru că acesta încă nu există. Dar suntem perseverenţi şi încrezători în acest business şi mai ştim că nu putem produce calitate peste noapte. Nu este un domeniu unde poţi grăbi rezultatele. Avem nevoie de încrederea clienţilor şi partenerilor noştri, şi nu o putem câştiga decât prin produse excelente şi preţuri rezonabile. Şi din fericire, nu neapărat, din păcate, nu există scurtături la nivel de investiţii pe drumul acesta”, detaliază ei aşteptările lor referitoare şi la rezultate.

Au luat-o aşadar de la zero, au căutat şi au amenajat un loc de producţie, au obţinut certificatele şi avizele necesare în domeniu, au asigurat un mediu steril, dar au făcut şi economie, pentru că nu aveau un buget nelimitat.

În primul rând aveam nevoie de fabrică. Din experienţa anterioară de business, ştiam că este mult mai eficient să găsim o clădire în care să funcţionăm, pe care să o amenajăm şi să o organizăm în funcţie de cerinţe: legale, de sterilitate, de siguranţă, de flux tehnologic, de funcţionare operaţională, dar şi din punct de vedere business sau sustenabilitate”, amintesc ei. Astfel, au cumpărat o fostă fermă în comuna Odobeşti, satul Tisa Silvestri, din judeţul Bacău –  un loc aflat în ruină, dar pe  care l-au renovat şi adaptat la nevoile lor.

A urmat partea de dotare cu echipamente: „Am ţintit de la început cele mai eficiente tehnologii de pe piaţă. Aşa cum menţionam, avem echipamente de la unul dintre cei mai mari producători europeni din domeniu”.

Apoi, au fost nevoiţi să se ocupe de aprovizionarea cu materie primă, pe care au reuşit să o asigure direct din România: „Suntem foarte mulţumiţi de calitate şi de relaţia cu furnizorii noştri”.

Pe langa Biogen VET, cei doi frati controleaza si companiile LABROM, BIOGEN LABROM si FARMAVIT SALUD. Primele doua se ocupa cu siguranta alimentelor, iar a treia ( FARMAVIT SALUD ) cu consultanta si afaceri.

Citeste articolul integral pe businessmagazin.ro

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.