Congresul PNL, derulat week-end-ul trecut in Capitala, a clarificat – in buna masura – statutul pe care organizatia din Bacau il are in sanul partidului. Promovat prin “efractie” la sefia PNL Bacau, in urma unor alegeri masluite in 2004 cu consimtamantul “centrului”, Romeo Stavarache se vede marginalizat in politica mare de la Bucuresti. Daca in 2009 primarul Bacaului facea turul Romaniei la brat cu Crin Antonescu, conducand campania prezidentiabilului PNL, in 2013 Stavarache a ajuns al 30-lea vicepresedinte din cei 31 ai partidului. In urma congresului, Antonescu si-a creat si o adevarata garda pretoriana, alcatuita din 15 vicepresedinti executivi. Stavarache nu se afla printre agreati, desi intre “executivii” lui Crin se numara 4 politicieni proveniti din PNL Iasi. Dusmania cu Relu Fenechiu si Viorel Hrebenciuc, permanentul joc la 2 capete, jongleriile pe contracte publice cu PDL, precum si jocul dublu facut in timpul parlamentarelor, cand a complotat cu democrat-liberalii impotriva mai multor candidati uninominali ai PNL, l-au facut pe Stavarache indezirabil, chiar si pentru un politician cu stomacul tare precum Crin Antonescu. In cel mult jumatate de an vor fi programate, conform statutului, alegeri in organizatia judeteana a PNL, iar apele sunt mai tulburi ca niciodata. Dupa multi ani de tihnita domnie, lui Stavarache ii e frica.
La o scara ceva mai redusa, pastrand proportiile de rigoare, liderul PNL Bacau cunoaste un picaj politic asemanator cu cel al “fostului” sau prieten, Gabriel Berca, presedintele PDL Bacau. Daca in 2009 Stavarache se ocupa, indeaproape, de destinele prezidentiabilului PNL, Crin Antonescu, abandonand Primaria Bacau pe mainile fostului viceprimar Dragos Luchian, 2013 il surprinde pe primarul bacauan in postura de a 30-a roata la caruta conducerii centrale a PNL. In urma unui congres fara istoric, PNL si-a desemnat o noua conducere centrala, a carei arhitectura aminteste – prin fizionomia ei – de “partidul unic”. Cu 31 de vicepresedinti, din care 15 “executivi”, PNL si-al sau exercitiu de putere reconfirma statutul partidului de principal jucator pe palierul de dreapta al politicii autohtone.
Curios, intr-un partid facut mare de alegerile locale si parlamentare de anul trecut, organizatia din Bacau – cu performante politice notabile in ultimii 7-8 ani – face mai degraba figuratie. Singurul ei reprezentant in structurile nationale de conducere – eternul Stavarache – este unul din numerosii vicepresedinti ai formatiunii. Liderul liberalilor bacauani nu si-a gasit locul in garda pretoriana a celor 15 vicepresedinti executivi. Si-au aflat locul acolo, insa, 4 politicieni dati de PNL Iasi: Relu Fenechiu, Cristian David, Tudor Chiuariu si Varujan Vosganian.
Stavarache, un ins politic ce a fugit de concurenta toata viata lui, putea sa-si impuna agenda in PNL chiar in 2009, insa arhicunoscutul diferend cu senatorul liberal Gabriel Berca a vaduvit organizatia Bacau de un numar mai consistent de politicieni plasati in structuri centrale de conducere. Stavarache s-a vrut numai pe el, iar Berca a luat calea bejeniei, dezertand “strategic” spre PDL impreuna cu deputatul Mihai Banu. Azi, cei doi sunt istorie. Ieseanul Fenechiu, ceva mai deschis la minte, nu s-a vrut “doar” pe sine la varful PNL: multumita politicii sale inteligente, organizatia din Iasi a PNL domina agenda interna a partidului. Cum s-a erodat cel care in 2009 se visa premier al Romaniei, daca Antonescu ar fi ajuns presedinte?
Garda veche lasata la vatra de Crin
“Retrogradarea” lui Stavarache ascunde insa si altceva. Ea este punctul culminant al unor ani contaminati de scandaluri stupide, asa cum au fost cele regizate de seful PNL Bacau la constituirea USL Bacau, dar si a unor lupte interne in organizatia Bacau, menite a indeparta – definitiv – vocile critice. O privire aruncata asupra alesilor PNL din Consiliul Local arata foarte clar ca intaietate au avut “talibanii” coordonati la tineret de actualul viceprimar Mihai Sustac, un politician nedeprins cu treburile administratiei publice locale si care s-a facut remarcat din postura de administrator al ARTBACAU, un SRL al Primariei adus la sapa de lemn de aghiotantul lui Stavarache. “Catelusii” politici ce dau tarcoale fustelor primarului sunt mica armata cu care Romeo Stavarache intentioneaza sa-si consolideze pozitia in organizatie la apropiatele alegeri interne.
Vantul schimbarii ar putea veni chiar de la Bucuresti
Ca orice ins format la scoala comunismului romanesc, liderul PNL Bacau s-a ferit sa “scape” la Bucuresti prea multi politicieni. Cu cat mai multi, cu atat mai multe probleme. Concurenta nu i-a convenit niciodata lui Stavarache. Exceptie de la regula a facut deputatul Ionel Palar, erijat in ultimii ani intr-un soi de “valet” politic al acestuia. Problemele in partid s-au complicat dupa ce parlamentarele din decembrie 2012 au “catapultat” la Bucuresti un contingent important de deputati si senatori liberali, in frunte cu fostul viceprimar Dragos Luchian. Scapat din “lagarul” numit Primaria Bacau, Luchian este un politician al viitorului in PNL Bacau. In partid se stie ca Stavarache nu l-a dorit in Parlament; nu l-a dorit nici macar candidat la parlamentare. De acelasi tratament s-a bucurat si Lucian Ciubotariu, “baronul” liberal facand obiectul unui troc politic angajat de Stavarache cu Gabriel Berca, candidatul PDL in colegiul 3 deputati. Implicarea electorala a lui Ciubotariu, dar si imaginea proasta a lui Berca, au facut ca “blatul” antamat de Stavarache sa pice. Unde mai pui ca, initial, edilul bacauan il impingea pe Ciubotariu spre o candidatura in colegiul 5, in ideea scoaterii din schema a Vioricai Marcu, pe motiv ca aceasta ar avea grave probleme de integritate descoperite de … ANI. Asa-zisele probleme de integritate s-au dovedit un simplu fas, iar fosta sefa a spatiilor verzi a ajuns deputat lasandu-l fara “job” pe Mihai Banu, un alt prieten de combinatii politice al lui Stavarache.
Trompeta Cojocaru, un simpatizant al PNL
De ceva timp, Stavarache transmite prin presa de casa mai multe semnale, utilizandu-l pe post de transmitator pe avocatul Cristian Cojocaru, fost membru al PNL si fost consilier local. Erijat in cutia de rezonanta a mesajelor lui Stavarache, Cojocaru a revenit si… nu prea in PNL. El a demisionat din partid in martie 2011, acuzand ca liberalii au devenit marionete in mana unor papusari precum Stavarache si Ciubotariu. De luni bune, Cojocaru a inceput sa frecventeze din nou organizatia judeteana a PNL insa, tehnic, nu s-a reinscris in partid, iesirile sale avand doar un caracter simbolic, de opinie venita din gura unui simplu simpatizant al liberalismului. Daca in martie 2011 ii considera pe liberali marionete, in februarie 2013 avocatul si-a revizuit pozitiile, acceptand sa fie unealta prin care Stavarache lanseaza semnale de fum catre posibila opozitie din organizatie conturata in jurul parlamentarilor Ciubotariu, Luchian si Marcu. Pentru a-i face jocurile lui Stavarache, presa de casa s-a grabit sa imagineze un asa-zis conflict in PNL, pe seama unor declaratii facute de Cojocaru in contextul in care acesta nu mai este membru de partid de aproape 2 ani. De cine se teme primarul Bacaului si, mai important, ce a vazut el intamplandu-se la congres cu parlamentarii PNL Bacau reprezinta intrebarile anului pentru liberalii bacauani. Stavarache pare, totusi, sa se fi grabit si pripit atunci cand, printr-un articol de presa comandat, i-a aratat pisica deputatului vazut drept lider al frondistilor ajunsi parlamentari in urma generalelor de anul trecut. Nu de alta, dar sunt mult mai multi penelisti care s-au saturat – pur si simplu – de aerele sale de dictator de buzunar.