CSM a cerut Ministerului Justitiei sa reanalizeze modificarile aduse legii insolventei prin OUG-ul lui Ponta

0

Criticile Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania in legatura cu modul in care a fost adoptat Codul insolventei de catre Guvern au produs un prim efect. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Cabinetului Ponta, marti, 8 octombrie 2013, sa amane intrarea in vigoare a Codului prevazuta sa aiba loc la data de 25 octombrie 2013, proiectul cu modificarile controversate fiind adoptat recent de Guvern prin Ordonanta de Urgenta.

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a declarat ca membrii CSM i-au transmis ca exista mai multe observatii venite din partea instantelor. Cazanciuc a precizat ca a cerut CSM ca intr-o saptamana sa trimita la Ministerul Justitiei propunerile judecatorilor, astfel incat acestea sa fie analizate de grupul de lucru care a elaborat Codul insolventei: “Foarte multe firme utilizeaza procedura insolventei, asa cum este ea acum prevazuta de lege, ca o forma de a eluda plata taxelor si furnizorilor. Aceasta a fost ratiunea urgentei. Semnalele au venit din mediul de afaceri care doreste o concurenta loiala. Au fost observatii formulate in timpul procesului de consultare. Colegii din CSM mi-au aratat ca sunt mai multe observatii venite din partea instantelor si le-am propus ca in interval de o saptamana sa imi trimita in mod concret propunerile venite de la judecatori si ele sa fie analizate la Ministerul Justitiei de catre grupul de lucru care a elaborat Codul insolventei”.

UNJR: “La fel de grav este si faptul ca, incalcand principiul transparentei, Guvernul a adoptat un act normativ intr-o forma ce a suferit modificari fata de cea initiala ce a fost afisata pe site-ul Ministerului Justitei, creand astfel suspiciuni in legatura cu motivatiile reale ale adoptarii acestui act normativ”

Decizia CSM privind solicitarea trimisa Guvernului vine dupa ce luni, 7 octombrie 2013, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a criticat prin intermediul unui comunicat de presa modul in care a fost adoptata Codul insolventei. UNJR a atras atentia ca Executivul a adoptat Codul prin Ordonanta de Urgenta, intr-un mod iresponsabil, fara a fi organizata o dezbatere publica: “Fara a avea o justificare obiectiva si juridica reala, Guvernul Romaniei a decis, in mod iresponsabil, sa adopte Codul insolventei fara a organiza o dezbatere publica reala, in primul rand cu institutiile ce trebuie sa asigure aplicarea corecta, unitara si eficienta a dispozitiilor din Cod, si anume sistemul judiciar si practicienii in insolventa. Intalnirile organizate la Ministerul Justitiei pe tema noului Cod al insolventei au avut loc in timpul vacantei judecatoresti, iar la acestea au participat extrem de putini judecatori specializati in acest domeniu”.

Citeste mai multe pe Lumea Justitiei (luju.ro)

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.