Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a stabilit, în cadrul ședinței de marți, că se impune urgent o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului pentru a reface Legea „Big Brother” și cea privind cartelele prepay, declarate neconstituționale, menționând că vidul legislativ are implicații negative la adresa securității naționale.
„La finalul ședinței, CSAT a luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii nr. 82/2012 privind retenția datelor, respectiv a Legii pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice. În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituțiile abilitate, în condiții de legalitate, a responsabilităților ce le revin în domeniul securității și siguranței naționale”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
CSAT a aprobat direcţiile de acţiune, în urma analizei riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul 2015, stabilind ca instituțiile responsabile să țină cont de riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile identificate și în cursul acestui an. CSAT a mai decis ca Guvernul să întreprindă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în acest domeniu. Ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale şi capabilităţile României de reacţie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliul Suprem de Apărare a Ţării o temă pe ordinea de zi a şedinţei.
”Membrii CSAT au hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersurile necesare urgentării adoptării cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice, să sprijine constituirea de entităţi, atât în cadrul sectorului public, cât şi al celui privat, specializate în evaluarea securităţii infrastructurilor cibernetice de interes naţional, iar instituţiile responsabile să ia măsuri pentru definirea şi operaţionalizarea unui program destinat instruirii specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice”, se precizează în comunicat.