Creditul pentru casa in euro pe cale de disparitie

0

Cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat miercuri ca nu va mai da credite in valutara decat celor care castiga in valuta. Din nefericire, creditele in lei au dobanzi si costuri mult mai mari decate cele in valuta. BCR a anuntat ca va incerca sa vanda credite in lei, pe perioade de 30 de ani, cu dobanzi ce ajung la 10 %.

Exemplu : Un credit ipotecar de 181.324(40 000euro),dobanda variabila 9,04% an si se calculeaza in functie de ROBO 6M la care se adauga 3 puncte procentuale. Dobanda anuala efectiva este de 9,44% dar poate ajunge si la 9,67% daca clientul doreste dobanda fixa in primii 5 ani. Rată lunară este de 1.464 de lei şi clientul trebuie să dea înapoi mai bine de dublul banilor împrumutaţi, valoare totală plătibilă fiind de 527.410 de lei.

Exemplul este valabil pentru cazul în care clientul plăteşte un avans substanţial, de 35% din valoarea proprietăţii cumpărate, astfel că la creditul de mai sus, locuinţa achiziţionată ar trebui să coste 61.500 de euro, bani cu care se poate achiziţiona un apartament cu două camere în Bucureşti.

Banca mai are încă pe listă creditul prin programul guvernamental „Prima Casă” 4, pe care îl acordă doar în euro, program care se derulează până la sfârşitul acestui an, în cazul în care Guvernul nu hotărăşte să aloce noi garanţii. La acest credit, avansul este de 5% iar dobanda este calculata in functie de Euribor 3M+3,95 puncte procentuale(4,17%/an) si DAE este 4,52%. La un imprumut de 40 000 pe 30 de ani, rata este de 195 euro~884 lei.

Astfel, la un credit ipotecar în lei rata este cu 65% mai mare decât la un credit „Prima Casă în euro”. Suma totală de rambursat este de 72.000 de euro. Este adevărat că împrumutul de tip „Prima Casă” este mult mai ieftin şi pentru că banca beneficiază şi de o garanţie a statului dar, şi în cazul unui ipotecar standard în euro de la alte bănci, costul pentru client este mai mic decât varianta în lei. În aceste cazuri, DAE pleacă şi de la 5%.

BCR a abordat aceasta strategie intrucat ei se asteapta ca pe termen lung, creditele in euro sa fie mult mai costisitoare decat cele in lei, mai ales ca dobanzile la euro sunt la un nivel minim instoric.

Banca Naţională a României a decis încă de anul trecut să limiteze creditul în valută, însă a lăsat posibilitatea băncilor să dea credite ipotecare în monedă străină, indiferent dacă potenţialii clienţi câştigă în valută sau nu.

Deşi BCR, cel mai mare creditor de pe piaţa din România, este prima bancă ce vine cu o măsură atât de drastică de a renunţa la creditul în euro, ne putem aştepta ca şi alte bănci să adopte o strategie similară, pe măsură ce BNR vine cu regulamente mai stricte iar finanţarea în valută de la băncile mamă dispare.

 

Sursa: economica

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.