Ședința de vineri dimineață a Consiliului Local (CL) Bacău a prilejuit mai multe discuții în contradictoriu cu privire la investițiile ce urmează a fi derulate la aeroportul Bacău, în baza parteneriatului cu Consiliul Județean (CJ). Controversele au pornit de la diferențele de ordinul milioanelor de euro existente între scenariul investițional aprobat inițial și studiul de fezabilitate realizat de un SRL din județul Ilfov.
La sfârșitul lui decembrie 2013, atât CJ Bacău, cât și CL aprobau, de principiu, asocierea administrativă în vederea dezvoltării aeroportului din Bacău, în contextul „prăbușirii” concesionării către operatorul aerian low-cost Blue Air. Potrivit proiectului de asociere, aeroportul Bacău făcea obiectul unui scenariu investițional cotat la 13,5 milioane euro. La acel moment, șeful CJ Bacău, Dragoș Benea (PSD), declara că până la sfârșitul lui februarie 2014 va fi terminat studiul de fezabilitate (SF), iar documentul va fi trecut prin votul consilierilor județeni și locali. Zis și făcut. Doar că cifrele din scenariul inițial nu se „pupă” cu cele existente în SF. De fapt, o lectură atentă a SF-ului atestă că investiția aproape s-a dublat din decembrie până în februarie.
Potrivit unui proiect de hotărâre deja votat de consilierii județeni, investiția care va fi pusă în operă la aeroport, urmare a asocierii dintre CL și CJ, are valoarea de peste 20 milioane euro (92,6 milioane lei cu tot cu TVA), din care 12,8 milioane euro lucrări de construcții și montaj. Suma va fi acoperită, 50/50, de cele două entități administrative asociate, potrivit asigurărilor date de conducerea municipalității Bacău. Substanțiala diferență financiară între soluția prevăzută în scenariul investițional inițial și datele din SF a fost semnalată de Raluca Năstase, ales local PDL. Aceasta a atras atenția că sumele prevăzute în SF depășesc limita din scenariul aprobat la finele lui 2013.
„Aș vrea să vă întreb în ce se regăsește creșterea de devize de la 13 milioane euro la 17 milioane cât este devizul prezent în proiect? Conform scenariului 3, era vorba de 300 pasageri pe oră și o investiție de 13,5 milioane euro. Acum văd că sunt 17 milioane de euro cu TVA. Înseamnă că devizul general anexat nouă nu este corect”, a declarat Năstase (foto). În replică, primarul Bacăului a susținut că valoarea lucrărilor propriu-zise a rămas la nivelul de 13 milioane euro, diferența până la 20 de milioane reprezentând cheltuieli colaterale. „Ce aprobăm astăzi, aceștia sunt indicatorii investiției. Construcțiile plus montajul sunt 53 de milioane lei. Celelalte sume sunt legate de aparatură sau cheltuieli pentru buna funcționare a aeroportului”, a afirmat Romeo Stavarache.
La ultima ședință a CJ Bacău (24 februarie), consilierii au aprobat studiul de fezabilitate necesar implementării proiectului de modernizare a aeroportului. Documentul, elaborat de societatea Geo Arc SRL (Ilfov), prevede realizarea unor investiții totale de peste 20 milioane euro (inclusiv TVA), cu 7 milioane euro mai mult decât fusese prevăzut în scenariul investițional inițial, realizat de aceeași firmă ilfoveană. Conform SF-ului, valoarea lucrărilor propriu-zise (construcții plus montaj) se ridică la doar 12,8 milioane euro. Lucrările au termen de realizare 24 de luni (2 ani). Consilierii județeni au aprobat contractarea unui credit bancar în vederea finanțării lucrărilor de la aeroport.
Conform statisticilor de specialitate, cifrele de trafic pasageri de pe aeroportul Bacău sunt în cădere liberă. Anul trecut, aeroportul a pierdut aproape o treime din pasageri, raportat la anul de referință 2012, când pe porțile aeroportului au trecut 394.000 de pasageri, număr record. În 2013, numărul acestora s-a diminuat sensibil, la doar 300.000, în scădere cu 28 la sută față de 2012. Dependența de cursele Blue Air, companie low-cost aflată în majore dificultăți financiare, eșecul concesionării aeroportului către firma controversatului Nelu Iordache, precum și lipsa altor operatori care să includă Bacăul pe lista plecărilor-destinațiilor anunță vremuri tot mai dificile pentru greu-încercatul aeroport internațional.