Consilierii locali au aprobat la ultima sedinta din an proiectul de asociere cu judetul Bacau in vederea finantarii, cu bani din bugetul local, a programului de modernizare a aeroportului international „George Enescu”. Asocierea a suscitat mai multe discutii intre alesi, la sedinta fiind prezent si presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau.
Aprobat pe 20 decembrie in CJ, proiectul privind asocierea judetului Bacau cu municipiul de resedinta, in vederea finantarii lucrarilor de la aeroport, a fost aprobat si de CL. La ultima sedinta din an, alesii au votat – nu fara discutii in contradictoriu – proiectul amintit, la sedinta participand si seful CJ Bacau, Dragos Benea. Consilierii din Opozitie au solicitat conducerii municipalitatii ca Bacaul sa fie cooptat cu actiuni in cadrul Regiei aeroportuare sau al unei viitoare societati publice care s-ar ocupa de administrarea aeroportului. „Asocierea este cea mai viabila solutie in acest moment pentru a se face ceva la aeroport. Participarea municipiului la acest proiect ar trebui sa se vada in capitalul social al regiei sau in actiuni la o eventuala societate. Contributia noastra trebuie sa se vada intr-un patrimoniu sau o participare la capitalul social”, a declarat consilierul local Vasile Dragusanu (PDL).
In replica, primarul Romeo Stavarache a lasat de inteles ca – pe moment – municipalitatea nu ia in calcul un astfel de pas, intrucat suma de bani cu care Bacaul vine in asocierea cu CJ nu justifica participarea in capitalul social al Regiei Aeroportul International. Patrimoniul regiei, a lasat de inteles edilul sef, este mult mai mare decat obiectivele ce urmeaza a fi construite/finantate in baza contractului de asociere cu judetul Bacau. „Daca vrem sa avem actiuni, trebuie sa luam in calcul tot patrimoniul regiei. Noi nu facem lucrari decat intr-o parte a patrimoniului: terminal, parcare, uzina electrica. Tot ce tine de pista aeroportului, consiliul judetean vrea sa obtina finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala. E un proiect care se va depune la anul”, a dezvaluit Stavarache.
Seful CJ Bacau s-a aratat deschis cooperarii cu municipalitatea, Benea apreciind ca asocierea pe tema aeroportului Bacau este un proiect pe termen mediu-lung. „Aeroportul este functional, dar departe de standardele europene. Nu vrem sa ramanem inchisi in aeroport sau in consiliul judetean si suntem deschisi unei colaborari cu municipiul Bacau. Mai ales ca avem un exemplu de succes, cel de la Compania Regionala de Apa. Si acea asociere a fost privita cu teama, dar iata ca ea este o reusita”, a aratat el. Presedintele CJ a mai spus ca pana la sfarsitul lui ianuarie 2014 studiul de fezabilitate privind investitiile de la aeroport va fi terminat, iar in februarie este asteptata finalizarea documentatiei tehnice. „Singurele lucruri bune dupa experienta Blue Air sunt platforma noua pentru avioane si acest trafic de pasageri pe care-l datoram companiei aeriene”, a conchis Dragos Benea.
Asocierea judetului si a municipiului urmareste un scenariu investitional de aproximativ 13,5 milioane euro, bani care vor fi suportati de CJ si CL in cote egale, 50/50. Scenariul vizeaza mai multe obiective: construirea unui nou terminal de pasageri, turn control, parcare, uzina electrica, rezervor de apa si statie de pompare. Acelasi scenariu presupune realizarea unor substantiale lucrari de infrastructura, in vederea conectarii noilor facilitati aeroportuare la sistemul rutier din Bacau. Contractul de asociere este valabil pana la data receptiei lucrarilor de modernizare. Contractul precizeaza ca lucrarile de la aeroport vor fi atribuite in baza unor proceduri de achizite publica (licitatii), CJ si Primaria Bacau avand propriile comisii de licitatii si receptie a lucrarilor. In cadrul asocierii urmeaza sa figureze si Regia Aeroportul International „G. Enescu” (citeste mai multe AICI).
*Foto: Silviu Chirtoc