Conferinta la ISJ Bacau. Inspectorul scolar general, Anca Egarmin, a vorbit despre situatia bullying-ului din scoli, despre simulari si despre inscrierile in invatamantul primar

0

Inspectorul scolar general, Anca Egarmin, a facut vineri, 21 aprilie, o conferinta de presa care s-a axat pe trei subiecte principale: bullying-ul din scolile bacauane, rezultatele de la simularile judetene si inscrierile in invatamantul primar.

Inca din luna februarie, dupa cazul de la Liceul Mangeron, Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu Prefectura au decis sa instaleze pe site-ul ISJ un „buton contra-bullying-ului„. Acolo, elevii, profesorii sau parintii pot reclama orice situatie de aceasta natura iar la un numar de telefon special se pot trimite fotografii sau filmari.

Anca Egarmin

Din februarie si pana in aprilie – timp de 2 luni – ISJ a primit 33 de informari de acest fel. Anca Egarmin a precizat ca in majoritatea cazurilor a existat o problema si mai mult decat atat, sesizarile au scos la lumina si alt gen de situatii care nu sunt in regula. In Februarie au fost raportate 22 de reclamatii ( 10 prin butonul de bullying, 12 registratura, telefon 3 – 3 nu au vizat fapte de violenta) iar in martie au fost semnalate 12 sesizari ( 2 buton – 9 registratura – telefon 1 – 1 nu viza fapte violente ).

Cadrele didactice nu pot fi peste tot, in toata momentele, desi toretic ar trebui. Exista unele ezitari, in cazul unor directori, care au tendinda de a ascunde astfel de probleme. In toate reclamatiile semnalate la ISJ a existat un sambure de adevar. De exemplu, in cazul Miron Costin ( unde s-a sarbatorit o zi de nastere in timpul orei ) – directorul nu a fost demis doar pentru acest lucru; in cadrul anchetei s-au descoperit multe nereguli in acte , multe situatii care nu erau la locul lor.” a precizat Anca Egarmin – inspector scolar general

Inspectorul Egarmin a vorbit si despre cazul periculos de la Liceul Sportiv, acolo unde un elev de 15 ani a scos cutitul dupa ce s-a certat cu un profesor. Aceasta a precizat ca toata lumea stia ca este un copil cu probleme:

Cazul de la Liceul Sportiv este un caz diferit, nu este o scuza. Copilul se afla in grija DGASPC (o asociatie) si era luat in evidente IPJ pentru tulburarea linistii publice, furt . Incidentele acestea nu le-a facut niciodata in scola, ci in afara ei. Foarte multe nereguli care se petrec cu acesti elevi vin din cauza pasivitatii in familie – neimplicarea in randul mediului familial : elevi care au parinti plecati sau care sunt in grija statului. Numai un dialog onest ar duce la miscarea lucrurilor intr-un sens pozitiv.” a mai spus Anca Egarmin

Elevul a fost retinut joi, pentru 24 de ore, insa a fost pus in libertate sub control judiciar pentru 60 de zile.

Inspectoratul Școlar Județean Bacău a centralizat rezultatele la Simulările Județene ale examenelor naționale, organizate în perioada 13-14 februarie 2023, pentru Evaluarea Națională, respectiv 15-16 februarie 2023, pentru Bacalaureat. Aceste testări au fost organizate la ambele probe scrise ale Evaluării Naționale (Limba și literatura română, respectiv Matematică) și doar la primele două probe scrise ale examenului de Bacalaureat (Limba și literatura română, respectiv Matematică/Istorie). La Evaluarea Nationala 51% dintre elevii participanti au obtinut medii peste 5. Primele cinci unități de învățământ, care au în structură clase de a VIII-a, cu cel mai mare procent de promovare sunt Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești (100%), Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău (100%), Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău (100%), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău (100%) și Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Bacău (94%).

La simularea judeteana a Bacalaureatului, la limba romana au au promovat 72% dintre elevi, la matematica 43% iar la istorie 79%. Primele cinci unități de învățământ, care au în structură clase de a XII-a și/sau a XIII-a, cu cel mai mare procent de promovare la prima probă – Limba și literatura română – sunt: Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău (100%), Liceul Tehnologic „Petru Poni” Onești (100%), Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău (98%), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău (96%) și Colegiul Național Catolic „Sf.Iosif” Bacău (92%). În total, sunt și 10 candidați care au obținut nota maximă 10 (zece), dar și 338 de candidați cu note între 9 și 9,99. Mai multe detalii aici.

Anca Egarmin a vorbit si despre inscrierile in clasa pregatitoare, pentru anul scolar 2023-2024. În județul Bacău sunt aprobate, în total, pentru anul școlar viitor, 280 de clase pregătitoare, în învățământul primar de stat, cu un număr total de 5.153 de locuri, în toate unitățile care au în structură și această formă de învățământ. 42 locuri sunt în învățământul particular (2 clase) și alte 31 de locuri (4 clase) sunt în învățământul special. Mai multe detalii aici.



Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.