Proiectul de concesionare a serviciilor medicale de la Sectia Coblatoterapie a SJU Bacau a ajuns pe masa ANRMAP, autoritate ce reglementeaza achizitiile publice pe teritoriul Romaniei. La sfarsitul lui 2012, SJU a lansat o procedura de dialog competitiv, in vederea selectarii unui investitor dispus sa-si asume investitii de minim 13,5 milioane lei in modernizarea sectiei. In schimbul acestora, autoritatile au propus o perioada de concesionare a sectiei de 20 de ani, urmand ca dupa terminarea acesteia sectia sa revina in patrimoniul public.
Conform oficialilor SJU Bacau, un singur agent economic s-a prezentat la procedura de dialog competitiv, formuland o oferta concreta, desi in prima faza se vorbea despre interesul manifestat de mai multi ofertanti. Dosarul procedurii de achizitie publica a ajuns la ANRMAP care trebuie sa o valideze, in conditiile in care pentru declararea valida a dialogului competitv ar fi trebuit sa participe cel putin 3 ofertanti. “Dosarul este in acest moment la ANRMAP. Nu mai depinde de noi. Un singur ofertant a fost interesat de investitie si a depus oferta. Nu pot sa va dau mai multe detalii pentru ca dosarul se afla in analiza ANRMAP”, a declarat pentru Bacau.NET Mirela Romanet, purtatorul de cuvant al SJU Bacau.
Aparatura veche si periculoasa
In octombrie 2012, conducerea SJU declara pentru Bacau.NET ca vechiul accelerator de particule din Sectia Cobaltoterapie nu mai primise aviz de functionare. “Aparatul pe care-l aveam nu a mai primit avizul CNCAN. In Romania nu mai functiona nicaieri un astfel de aparat. Au fost mai multe firme, de-a lungul timpului, care si-au declarat intentia de a investi. Iradierea, ca act medical, a crescut ca pret de la 48 la 320 lei, decontati de CJAS”, afirma – la data respectiva – Dan Stoica, managerul SJU Bacau. Tot atunci, Stoica declara ca s-a ales formula “dialogului competitiv” pentru concesionarea sectiei din ratiuni de timp si ca viitorul concesionar va primi “ceea ce va iesi din licitatie” (n.r. – din procedura de dialog competitiv).
Cine e interesat de afacere
Informatii neoficiale acrediteaza ideea ca Sectia Cobaltoterapie ar urma sa fie concesionata catre firma care a construit in municipiul Brasov un modern Centru de Diagnostic si Tratament Oncologic, investitie estimata la 24 milioane de euro. Centrul dezvoltat la Brasov este cea mai mare clinica oncologica privata din sud-estul Europei (vezi detalii AICI: http://www.zf.ro/companii/cum-arata-centrul-de-diagnostic-si-tratament-oncologic-din-brasov-o-investitie-de-24-mil-euro-9729933).
Potrivit jurnalistilor de la Ziarul Financiar, investitia a fost realizata de mai multi oameni de afaceri, Centrul fiind detinut de Gheorghe Dutu, Sorin Grigorescu, Raluca Butuza, Razvan Tudose si Radu Pintea. Acesta din urmă este fizician si are experienta in vanzarea de echipamente de medicina nucleara. Ceilalti patru actionari sunt oameni de afaceri. La mijlocul lui 2012, Gheorghe Dutu – relateaza aceeasi publicatie – a fost numit de premierul Victor Ponta in functia de presedinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
In judetul Bacau, conform estimarilor conducerii SJU, isi duc veacul 7000 de bolnavi de cancer. In fiecare an, in Romania sunt diagnosticate aproximativ 70.000 de noi cazuri de cancer (vezi mai multe AICI: http://www.zf.ro/companii/apare-prima-retea-privata-de-centre-pentru-cancer-actionarii-amethyst-investesc-40-mil-euro-in-patru-clinici-9986864).