Conducerea Regiei Autonome (RA) va prezenta la sedinta Consiliului Judetean din februarie un raport privitor la mersul concesionarii Aeroportului International “George Enescu” din Bacau. Potrivit documentului, Blue Aero – firma prin care se deruleaza contractul de concesiune (detinuta de Blue Air) – figureaza cu debite de 430.000 lei catre RA (la nivelul lunii dec. 2012). In martie 2009, prin intermediul Blue Aero, peste 17,3 milioane euro s-au scurs in conturile Romstrade, cu titlul de avans pentru executia de lucrari. Pana in prezent, executantul lucrarilor, firma aflata in grupul controlat de Nelu Iordache, nu a finalizat decat noua platforma de imbarcare.
Blue Aero SRL, firma prin care Blue Air “deruleaza” contractul de concesiune al aeroportului din Bacau, inregistreaza datorii de aproximativ 100.000 euro catre Regia Autonoma, releva un raport intocmit de conducerea institutiei. Documentul va fi dezbatut la sedinta din 28 februarie a CJ, cand conducerea RA va prezenta consilierilor judeteni date privitoare la evolutia contractului de concesiune, dar si informatii vizavi de perspectivele contractului, dupa ce Nelu Iordache – afaceristul din umbra Blue Air – a fost arestat, iar Romstrade, principala sa firma, a intrat in reorganizare judiciara. Numele Romstrade nu e strain de lucrarile de la aeroport. In martie 2009, precizeaza acelasi raport, Blue Aero a virat catre Romstrade peste 17 milioane de euro, banii reprezentand un consistent avans virat in contul unor lucrari ce urmau sa fie executate la aeroport de Romstrade. Lucrarile n-au mai fost realizate, cel putin nu in cuantumul asumat prin contract de concesionar, astfel incat contractul parafat de CJ si Blue Aero e pus la indoiala de neseriozitatea concesionarului. Blue Air Transport Aerian SA a subscris si varsat suma de 42,25 milioane euro, capital social la Blue Aero SRL.
Inginerul Independent – tot Iordache
Sume consistente din capitalul social au ajuns la Romstrade, in contul unor lucrari ce figureaza ca executate: 14,39 milioane euro, cea mai mare “halca”, a fost virata in temeiul unor facturi si inscrisuri doveditoare presupus “certificate” de catre inginerul independent Jaypart SRL, firma aflata – de asemenea – sub influenta lui Iordache. Jaypart isi are sediul in aceeasi locatie cu Blue Air Transport Aerian SA. Alte milioane de euro figureaza in dreptul lucrarilor de reparatii la suprafetele aeroportuare (5,89 milioane euro); construirea platformei de imbarcare a pasagerilor (4,37 milioane euro); respectiv 8,6 milioane de euro – elemente de asamblare aferente mai multor obiective de investitii. Alte 4,57 milioane euro reprezinta TVA suportat de Blue Aero, aferent facturilor emise de Romstrade. Radiografia financiara a contractului de concesionare releva un flux continuu de bani dinspre capitalul social al Blue Aero, catre Romstrade, firma din grupul lui Nelu Iordache, in contul unor facturi si inscrisuri certificate tot de…Nelu Iordache, prin intermediul Jaypart SRL.
Datorii de 100.000 euro
“Traficul” de sume de bani pe ruta Blue Aero – Romstrade, in grupul de firme al lui Nelu Iordache, a fost insotit si de debite acumulate de societatea de concesiune (Blue Aero) in raport de Regia Autonoma “Aeroportul International George Enescu”. Conform raportului amintit, la 31 decembrie 2012, Blue Aero figura cu debite in valoare totala de 429.950 lei, din care 201.246 reprezinta contravaloarea chiriilor, iar alte 102.630 lei penalitati. Blue Aero a reusit sa achite, in prima parte a lui 2013, 154.000 lei din banii datorati RA.
400.000 de pasageri trecuti prin aeroport in 2012
In pofida ingineriilor financiare facute de Iordache si care au dus, in cele din urma, la intarzieri capital in implementarea contractului de concesiune, numarul de pasageri trecuti prin portile aeroportului a crescut constant. Si semnificativ. In 2007, aeroportul inregistra un trafic de 112.000 pasageri, in timp ce in 2012, acesta a crescut la peste 393.000 pasageri. Evolutia ascendenta a traficului este si mai evidenta daca facem comparatia cu cifrele de acum 10 ani, cand pe portile aeroportului treceau doar 21.000 de pasageri. Evident, cifrele impresionante de trafic sunt tot in favoarea lui Iordache, principalul beneficiar al cresterii numarului de pasageri fiind operatorul low-cost Blue Air.
Ce se (mai) poate face? “O entitate substituenta ar putea prelua contractul”
Oficialii Regiei Autonome recunosc situatia delicata a concesionarii. Pe de alta parte, afirma acestia, cazul sumelor de bani ajunse in conturile Romstrade nu are nimic in comun cu problema fondurilor europene deturnate de aceeasi societate. La Bacau, afirma Oana Chelariu – sefa RA – Iordache a venit cu banii lui de-acasa. Acestia au fost rulati, e drept, in propriul grup de firme, iar din contractul de concesionare nu a fost bifat decat obiectivul noii platforme de imbarcare. “Cine ar fi presupus ca Iordache va ajunge la puscarie sau ca Romstrade va intra in reorganizare judiciara? Cu sau fara Blue Air, avem un aeroport pe locul 4 in tara ca numar de pasageri. Avem o problema in ceea ce priveste spatiul Schengen: nu poti certifica, la nesfarsit, o aerogara cu o singura poarta prin care trec toti si pasageri, si piloti, si tehnicieni”, a declarat pentru Bacau.NET Oana Chelaru, amintind ca societatea de concesiune nu a mai apucat sa construiasca noul terminal. Chelaru a mai spus ca pe masa de lucru a RA exista mai multe variante si ipoteze, dar ca acestea trebuie discutate si asumate in CJ. “Exista o prevedere in contract ca acesta poate fi preluat de o entitate substituenta. Poate exista si varianta unei rezilieri amiabile sau ajungerea in instanta”, a aratat sefa RA.
Deloitte si-a luat tainul de 3 milioane euro
In lipsa unei legislatii de profil, la momentul concesionarii aeroportului CJ Bacau a facut inovatie in material dreptului administrativ. Ulterior, alte consilii s-au interesat de reteta “minune” pusa in opera la Bacau. Conform contractului, in primele 30 de luni de la intrarea in vigoare a contractului Blue Aero – societatea de concesiune – se obliga sa execute investitii in suma de 45 milioane euro. Lucru care nu s-a intamplat. In schimb, consortiul care a asigurat consultanta necesara concesionarii – Deloitte-Iptana-Bostina&Asociatii – a incasat comisionul de succes de 3 milioane euro. Conform aceluiasi contract de concesiune, in 35 de ani de derulare a intelegerii, CJ ar fi incasat redevente de pana la 14 milioane euro.
[…] Inca din februarie 2013, Bacau.NET publica o analiza din care reiesea ca Nelu Iordache si a sa societate de constructii – Romstrade – au drenat sume de ordinul zecilor de milioane euro din ceea ce ar fi trebuit sa fie bugetul afectat lucrarilor de modernizare a aeroportului din Bacau. Acestea au fost platite in avans, in temeiul unor inscrisuri furnizate de inginerul ?independent? Jaypart SRL (firma controlata de asemenea de Iordache), fara ca lucrarile sa mai aiba loc. Un raport dat publicitatii de regia aeroportuara atesta ca Blue Air a realizat putin peste 10 la suta din obligatiile asumate prin contractul de concesionare, si asta doar la capitolul lucrari de modernizare (citeste mai multe AICI).? […]
[…] care s-a angajat in momentul in care a preluat in concesiune aeroportul bacauan (citeste mai multe AICI). Cu largul concurs al autoritatilor locale, in prima linie numarandu-se conducerea CJ Bacau […]