Coiful de Aur de la Coțofenești și brățări dacice, furate din expoziția de la Muzeul Drents din Assen (VIDEO)

0

Mai multe artefacte din tezaurul dacic, inclusiv Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, au fost furate din Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, în urma unei explozii puternice care a distrus un zid exterior al muzeului, facilitând accesul infractorilor.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile olandeze și conducerea muzeului, hoții au reușit să pătrundă în clădire și să sustragă patru artefacte de mare valoare, toate parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). Celelalte exponate din cadrul expoziției „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” nu par să fi fost vizate.

În total, expoziția găzduia 673 de obiecte din metale prețioase, provenite din 50 de tezaure, aparținând colecțiilor a 18 muzee din România. Toate bunurile erau asigurate conform legislației românești și standardelor internaționale.

Potrivit MNIR, spațiile și vitrinele expoziției erau securizate și dotate cu sisteme de supraveghere și alarmă, conectate la poliția locală, care a intervenit rapid la fața locului. Parchetul General din România a deschis un dosar penal pentru investigarea furtului.

Autoritățile colaborează la nivel internațional pentru a recupera artefactele valoroase și a aduce autorii faptei în fața justiției.

„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025 sediul Muzeului Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, a fost ținta unui atac ce a vizat sustragerea unor artefacte aflate în expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. Din informațiile furnizate de conducerea Muzeului Drents și de autoritățile judiciare olandeze, este vorba despre o spargere a singurului zid exterior al clădirii, prin utilizarea unui exploziv puternic. Prin spărtură au pătruns în sală mai multe persoane, care au sustras patru piese de patrimoniu: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV a. Chr.) și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (datate în a doua parte a secolului I a. Chr.). Toate aceste bunuri culturale fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României. Din informațiile transmise de colegii olandezi, care au avut acces limitat în spațiul expoziției, celelalte piese expuse nu par să fi constituit obiectul jafului. Toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, în conformitate cu legislația românească și practicile internaționale privitoare la organizarea expozițiilor. Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locala, care a putut astfel să intervină imediat.

Muzeul Național de Istorie a României se află în permanent contact cu Muzeul Drents, precum și cu autoritățile olandeze și române și depune toate eforturile pentru a sprijini ancheta aflată în desfășurare, pentru recuperarea urgentă a artefactelor. Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” este parte a unei serii de expoziții cu tematică arheologică, coordonate de către Muzeul Drents de mai bine de un deceniu. Prin acest tip de expoziții Muzeul Drents și-a propus să aducă în atenția publicului olandez obiecte care ilustreaza culturi si civilizatii antice mai putin cunoscute în spațiul occidental. În cadrul expoziției sunt expuse 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.

Expoziția deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 urma să se închidă în data de 26 ianuarie 2025. Proiectul expozițional este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.” se arata intr-un comunicat oficial – Muzeul Național de Istorie a României

Ziua de 25 ianuarie 2025 va intra în istorie drept una fatidică pentru muzeele naționale și județene din România. În dimineața acestei zile, o explozie puternică a avut loc în apropierea Muzeului Drents din Assen, acolo unde Muzeul Național de Istorie din România era prezent încă din iulie 2024 cu cea mai mare expoziție de piese din aur și argint aparținând civilizației dacice.Ne exprimăm speranța că piesele aflate în patrimoniul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” vor reveni cu bine acasă, alături de tot tezaurul expus în Muzeul Drents.” dr. Sebastian Alin Popa – Manager, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.