Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins miercuri, 29 octombrie, contestația depusă de MAX BOEGL România împotriva unei decizii a CNADNR prin care oferta societății turce Eko Inșaat a fost declarată câștigătoare, în cadrul licitației privind construirea șoselei de centură a Bacăului. Potrivit unei comunicări a CNADNR, oferta companiei turce a fost declarată câștigătoare încă din noiembrie 2013, însă mai multe societăți de profil au contestat, sistematic, decizia autorității contactante. După ce CNADNR a reevaluat ofertele depuse, în acord cu o decizie a Curții de Apel București, consorțiul de firme MAX BOEGL – Astaldi a promovat imediat o nouă contestație la CNSC. Consiliul a dispus, în cele din urmă, continuarea procedurii de atribuire a contractului către turcii de la Eko Inșaat.
După aproximativ un an și jumătate de la demararea licitației, telenovela construirii șoselei de centură a Bacăului mai face un pas spre deznodământ. La mijlocul acestei săptămâni, CNSC a respins contestația depusă de consorțiul MAX BOEGL -Astaldi împotriva unei decizii a CNADNR, prin care compania turcă Eko Inșaat Ve Tic fusese declarată câștigătoare a contractului de construire a variantei ocolitoare Bacău. Decizia CNSC precizează, explicit, că autoritatea contractantă (CNADNR) trebuie să continue procedura de atribuire a contractului.
„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de SC MAX BOEGL ROMÂNIA SRL, cu sediul în Bucureşti, str. Izvor nr. 80, zona 1, etaj 5, sector 5, lider al Asocierii MAX BOEGL ROMÂNIA SRL – ASTALDI SpA, reprezentată convenţional prin SCPA CEPARU ŞI IRIMIA, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dr. Grigore Romniceanu, sector 5, sediu ales pentru comunicarea tuturor actelor, în contradictoriu cu COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE SA, cu sediul în Bucureşti, CESTRIN B-dul Iuliu Maniu nr. 401A, sector 6, în calitate deautoritate contractantă şi dispune continuarea procedurii de atribuire”, se arată în decizia CNSC nr. 2796/C5/3275.
Pe cale de consecință, este de așteptat ca în perioada următoare CNADNR să încheie contractul de execuție a lucrărilor cu Eko Inșaat, lucrările urmând să demareze – cel mai probabil – în prima parte a anului viitor. Eko Insaat s-a bătut cu mai multe consorții de firme, între care și societățile „regilor” asfaltului din județul Bacău, Dorinel Umbrărescu și Costel Cășuneanu. Turcii au fost declarați câștigători, deși cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar a aparținut PA&CO Internațional. Decizia inițială a CNADNR a fost imediat contestată, iar pe rolul Curții de Apel București s-au format mai multe litigii, toate conexate la un dosar mamut (8467/2/2013) în care compania MAX BOEGL România SRL a chemat în judecată CNADNR, precum și pe câștigătorul licitației, turcii de la Eko Insaat.
Curtea de Apel București a dispus, după vacanța judecătorească din vara lui 2014, reevaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție publică. CNADNR s-a conformat, iar în urma reevaluării a fost declarată câștigătoare, la începutul lui septembrie, aceeași ofertă a Eko Inșaat. Decizia CNADNR a fost imediat contestată de consorțiul MAX BOEGL – Astaldi, iar CNSC a tranșat speța la finalul lui octombrie, respingând demersul asocierii de firme.
Aflat în vizită în Bacău, în mai, premierul Victor Ponta declara că există riscul pierderii fondurilor pentru centură dacă banii nu sunt cheltuiți până în 2015. „Dacă nu ne apucăm acum, până în iunie, să-i dăm drumul, nu vom putea s-o terminăm până în 2015 și pierdem banii. Fără centură, aici în Bacău, chiar e dezastru. Aici nu mai e vorba de campanie PSD, PNL”, aprecia Ponta, cu referire la faptul că varianta ocolitoare este finanțată prin FEDER (Fondul European de Dezvoltare Regională).
Oferta turcilor, desemnată câștigătoare de CNADNR, se ridică la 393,8 milioane lei (fără TVA), în condițiile în care valoarea estimată de autoritatea contractantă s-a cifrat la peste 590 milioane lei. Centura Bacaului va masura peste 30 de kilometri, proiectul fiind – in esenta – identic cu cel lasat mostenire, in 2004, de guvernarea Adrian Nastase. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 19 iunie 2013, perioada de constructie fiind stabilita la 24 de luni. Durata contractului acopera alte 24 de luni, cat reprezinta si perioada de garantie a variantei ocolitoare.