CNAIR a deblocat licitatia pentru A13 Bacau – Brasov. Ofertele pot fi depuse pana pe 30 mai

0

Licitatia pentru studiul de fezabilitate la Autostrada A13 Bacau – Brasov a fost deblocata de CNAIR. Noul termen pentru depunerea ofertelor este 30 de mai, anunta economedia.ro

În urmă cu aproape două săptămâni CNAIR a suspendat licitația lansată în martie după ce constructorii au depus 140 de clarificări. Întrebările/clarficările se referă la condiții contractuale, autorizații și problema forajelor, CNAIR solicitând proiectanților 1490 de foraje din care 162 în zone inaccesibile. Astfel, proiectanții trebuie să amenajeze drumuri suplimentare de acces. De asemenea, CNAIR a solicitat camere video pentru transmisii LIVE și sisteme GPS :

,,Pentru realizarea forajelor geotehnice, Prestatorul va avea la dispoziție minim 6 instalații mecanizate de foraj. Echipamentele /Utilajele (forezele mecanice) care vor fi folosite pentru realizarea forajelor geotehnice vor fi dotate cu un sistem monitorizare (GPS, Camere video) care să poată fi accesate, pe parcursul mobilizării utilajelor și realizării activităților în cadrul Contractului de către Beneficiar, Live, prin intermediul camerei de date”.

Proiectanții au cerut clarificări privind forajele, 1490 pe toată lungimea autostrăzii, 807 în zona de deal/munte și 105 pentru tuneluri. Din totalul de aproape 1500 de foraje, 162 sunt în zone inaccesibile.

2 ani pierduti si a treia licitatie pentru studiul de fezabilitate la A13 Bacau Brasov

Aceasta este a treia licitatie pentru studiul de fezabilitate la A13 Bacau – Brasov. Prima, facuta de Search Corporation, a fost abandonata de acestia din cauza ca nu puteau sustine pretul. La a doua nu s-a prezentat nimeni, iar la a treia s-a crescut pretul pana la 91 de milioane lei.

Spre deosebire de a doua licitație, anulată la începutul anului, care avea o valoare minimă de 45 de milioane lei, a treia procedură de achiziție are un cost estimat cuprins între 77 și 91 de milioane lei, dar și o durată a contractului de 125 de luni (peste 10 ani). Dacă pentru Studiul de Fezabilitate sunt prevăzute 24 de luni, CNAIR a inclus în acest contract și monitorizarea geotehnică (36 de luni), respectiv 60 de luni pentru asistență tehnică pe durata etapelor de proiectare și execuție, de asemenea și monitorizarea geotehnică, potrivit datelor pe care le-a consultat Economedia în Caietul de Sarcini. În plus, CNAIR a stabilit obligația proiectantului de a lucra cu minimum 6 foreze dotate cu sisteme GPS și camere pentru transmisia LIVE.

Sursa: economedia.ro

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.