Așa cum anunța Bacau.NET într-un material recent, Consiliul Local (CL) Bacău va înființa, în ședința de vineri, „noul CET” care va înlocui actuala societate de termoficare, aflată în insolvență încă din toamna lui 2013. Thermoenergy Group SA va porni la drum cu un capital social de 5 milioane lei. Din Adunarea Generală vor face parte împuterniciții Isabela Adam și Ilie Bîrzu (ambii consilieri locali din partea PNL), precum și Vasile Drăgușanu (consilier local PDL, fost manager al falimentarei CET SA Bacău, în perioada 2003 – 2009).
Thermoenergy Group va înlocui CET SA Bacău pe piața locală de termoficare în contextul intrării în faliment a vechii societăți de profil. Aceasta este în insolvență de un an, iar la finele lui iunie 2014 comitetul de creditori a respins planul de reorganizare judiciară a CET. Destinul firmei de termoficare este, practic, pecetluit, municipalitatea Bacău fiind pusă în situația de a imagina o alternativă viabilă, astfel încât în sezonul rece 2013 – 2014 orașul să nu fie privat de căldură și apă caldă.
Adunarea Generală a Acționarilor va fi compusă din 3 împuterniciți ai CL, consilierii Isabela Adam, Ilie Bîrzu și Vasile Drăgușanu. Consiliul de Administrație al „noului CET” urmează a fi aprobat după punerea în funcțiune a societății și va avea 5 membri. Numele viceprimarului delegat, Iulian Stoican, consilier local din partea PNL, este vehiculat pentru a prelua conducerea Thermoenergy Group, în condițiile în care directorul CET SA, Neculai Olaru, va rămâne la șefia falimentarei CET pentru a definitiva procedura de lichidare a vechii societăți de termoficare.
Thermoenergy Group pleacă la drum cu un capital social de 5 milioane lei. Odată cu constituirea societății, hotărârea de CL prin care se înființa, în iulie 2013, firma Thermoenergy SA se abrogă. Potrivit expunerii de motive ce însoțește proiectul de înființare a Thermoenergy Group, serviciul public de alimentare cu energie termică va fi asigurat pe baza unui contract atribuit în mod direct noii societăți, în condițiile în care serviciul este de interes economic general.
În toamna lui 2013, administratorul judiciar al CET, Sierra Quadrant, publica un raport cauzal din care rezulta că societatea de termoficare era în insolvență încă din 2008, dar precaritatea financiară a fost mascată prin reevaluarea activului net contabil. Cosmetizarea” financiar-contabilă practicată de administratorii și conducătorii CET Bacău nu a ținut, iar starea de insolvență a reapărut în 2013.