Discutiile privitoare la reorganizarea administrativa au revenit in prim-planul vietii politice de cateva zile, pe fondul aparitiei in presa centrala a modelului de “regionalizare” agreat, dupa cate se pare, de USL. In linii mari, reorganizarea gandita de guvernanti vizeaza impartirea teritoriului national in 8 macro-regiuni, ce urmeaza – cu sfintenie – contururile regiunilor de dezvoltare create la finalul anilor ’90.
Judetul Bacau va face parte din regiunea Nord-Est, alaturi de Suceava, Botosani, Iasi, Neamt si Vaslui. Mass-media din Capitala au inceput sa vehiculeze de ceva timp numele mai multor politicieni despre care se crede ca ar putea intra in cursa pentru ocuparea fotoliului de guvernator. Nu sunt ocolite nume ca Gheorghe Nichita (primarul mun. Iasi), Gheorghe Flutur (senator PDL, fost presedinte al Consiliului Judetean Suceava) sau Romeo Stavarache (primarul mun. Bacau).
Nichita, politician cu state vechi in PSD, este primarul celui mai important oras din regiune, iar statutul Iasului de capitala istorica a Moldovei reprezinta un as in maneca edilului social-democrat. Organizatia judeteana a PNL nu trebuie neglijata, de asemenea, in conditiile in care liberalii ieseni dau 2 ministri in cabinetul Ponta – Varujan Vosganian si Relu Fenechiu – ambii plasati in ministere cheie. In plus, esaloanele 2-3 din Guvern au fost impanzite de oameni apropiati PNL Iasi. La asta se vor adauga, cat de curand, si acapararea institutiilor deconcentrate regionale, respectiv a sucursalelor unor companii de stat (Transelectrica, Hidroelectrica etc). Iasul e mai puternic ca oricand din punct de vedere politic si e greu de crezut ca la nivel regional ascensiunea politicienilor din judetul vecin poate fi curmata cumva.
Vehiculat cu insistenta de presa centrala, numele lui Gheorghe Flutur pare a avea putine sanse de a se impune, in conditiile in care parlamentarul sucevean provine din PDL, partid ce s-a ales cu un consistent vot de blam in urma parlamentarelor de anul trecut. Timp de 4 ani, intre 2008 si 2012, Flutur, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Suceava, a condus Comitetul Regional pentru Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Nord-Est, pozitie din care si-a cultivat relatii politice in toate judetele regiunii. Desi, in teorie, mandatul presedintelui CRESC este de un an, sefii consiliilor judetene fiind nominalizati – prin rotatie – la conducerea forului amintit, Flutur a reusit performanta de a se mentine tot mandatul 2008-2012 la timona CRESC. Fondurile europene au curs inspre Suceava si Botosani, vaduvind o buna parte din cea mai saraca regiune din UE.
Vocea Bacaului nu prea se mai aude in politica romaneasca
Bacaul e prezent in analizele publicate de diferite ziare centrale prin numele primarului Romeo Stavarache, vazut ca un politician capabil sa se implice in lupta pentru sefia regiunii. In ultima perioada, insa, edilul liberal pare sa joace in liga a doua a PNL, in conditiile in care partidul lui Crin Antonescu s-a transformat dintr-o grupare politica de nisa, intr-un veritabil partid de mase.
In urma localelor din iunie 2012, PNL contabilizeaza 13 presedinti de consilii judetene, obtinand de unul singur 264 de primari. Multumita prezentei in USL, alianta al carei “plaman drept” e constituit de PNL, liberalii au reusit sa obtina, in toata tara, 812 primari, multi dintre ei conducand municipii de resedinta mai importante decat Bacau. Astfel, vocea altadata singulara in PNL a lui Stavarache este bruiata de politicieni liberali care stau pe un numar mult mai mare de voturi decat primarul Bacaului. La masa jocurilor de putere regionala, organizatia PNL Bacau nu mai este cea mai importanta falanga liberala din Moldova, asa cum era odinioara (vezi ascensiunea PNL Iasi si nu numai).
Pe de alta parte, intr-o regiune dominata de un pronuntat vot pro-PSD, este putin probabil ca viitorul guvernator sa fie ales din PNL. Pozitia organizatiei Bacau a PSD se anunta, inca de pe acum, sensibila, in conditiile in care seful CJ Bacau, Dragos Benea, are o buna relatie cu liderul PSD Victor Ponta, premierul fiind unul din vectorii reorganizarii administrative. De asemenea, nu trebuie uitata – in aceasta imprejurare – nici activitatea lui Benea din Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), organizatie condusa – pana de curand – de un alt greu al PSD, Liviu Dragnea, ajuns vicepremier si unul din artizanii reconfigurarii administrative.
Guvernatorul ar putea fi ales prin vot indirect
Intr-o declaratie publicata de Romania Libera, primarul Iasului afirma ca modalitatea de alegere a guvernatorului ar putea fi “votul indirect”. Concret, primarii din regiune, consilierii judeteni sa aleaga – prin vot – componenta si conducerea consiliului regional.
“Noi, daca creionam regiunile in alta forma, incepem un tambalau fara marginisi nu mai facem nimic. Anul acesta trebuie sa fim foarte eficienti. Oricand putem gasi altceva, dar deschidem cutia Pandorei si incepem sa gandim pe criterii etnice. Important e sa aplicam votul democratic, sunt de acord cu votul indirect – primarii din regiune, consilierii judeteni sa voteze guvernatorii, adica intre 700 si 800 oameni care au fost alesi si pot alege mai departe consiliul regional”, a opinat Gheorghe Nichita (vezi mai multe AICI: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/regionalizarea-romaniei-care-este-proiectul-usl-si-cine-ar-putea-fi-guvernatorii-290614.html).
Lista publicata de Romania Libera privind politicienii care se vor bate pentru functia de guvernator in cele 8 regiuni:
Nord- Est: Gheorghe Nichita – PSD, Romeo Stavarache- PNL, Cristian Adomniţei- PNL, Gheorghe Flutur – PDL
Sud-Est: Nicuşor Constantinescu, Miron Mitrea – PSD
Nord Vest: Ioan Rus – PSD, Ilie Bolojan – PSD, Alin Tişe – PDL
Sud: Silvian Ciupercă – PSD, Dan Motreanu – PNL
Centru: Gyorgy Frunda- UDMR, Mircea Cazan- PSD, Ciprian Dobre – PNL, Ion Ariton- PDL
Ilfov: Codruţ Sereş- PC
Componenta regiunilor pe judete:
Nord- Est: Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi
Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa
Nord Vest: Bihor, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud
Sud: Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa
Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş
Sud- Vest: Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Mehedinţi
Centru: Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureş, Alba
Bucureşti- Ilfov