Cine-i scapa pe primarii si presedintii de Consilii Judetene de ANI. De ce tin mortis sa intre in conducerea unor servicii de utilitati publice

0

Sase parlamentari PSD au initiat, la inceputul lunii aprilie, modificare unei legi in sensul eliminarii incompatilibitatii intre functia de primar sau presedinte de Consiliu Judetean cu cea de reprezentant in conducerea unor companii de utilitati publice. Initiativa a fost lansata cu doua saptamani inainte ca Agentia Nationala de Integritate sa anunte verificarea a sase nume grele din politica, din care trei au fost acuzate tocmai de incompatibilitatea pe care parlamentarii vor sa o elimine, noteaza portalul de stiri Hotnews.

Sase deputati PSD – Axente Ioan (Sibiu), Gheorghe Fraticiu (Sibiu),  Roman Gheorghe (Sibiu), Marian Neacsu (Ialomita), Florin Iordache (Olt) si Covaci Dorel (Timisoara) – au depus in data de 8 aprilie la Camera Deputatilor o initiativa legislativa privind completarea si modificarea legii administratiei publice (215/2001).

Astfel, in proiectul de lege se arata ca la articolul 13 se introduc urmatoarele alineate:

  • „Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ – teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga
  • „Consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor”.

Ce inseamna aceste noi prevedere? In primul rand, se consfinteste in clar faptul ca primarii si  presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asa numitelor asociatii de dezvoltare intercomunitara. Ce reprezinta aceste asociatii?

  • Potrivit legii 215, asociatiile de dezvoltare intracomunitara sunt „structurile de cooperare cu personalitate juridica, de drept privat, infiintate, in conditiile legii, de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice”.

Problema era ca, potrivit legii 161 din 2003 care introducea o serie de incompatibilitati, la capitolul alesi locali se arata ca acestia sunt, intre altele, incompatibili cu urmatoarele functii:

  • d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice.

Agentia Nationala de Integritate a declarat, miercuri, 24 aprilie, incompatibili un primar, pe Klaus Johannis,  si doi presedinti de Consilii Judetene, pe Aristotel Cancescu si pe Nicusor Constantinescu, invocand  exact articolul de mai sus din legea 161.
Daca initiativa celor sase deputati PSD va trece de Parlament, atunci incompatibilitatea prevazuta de legea 161 este eliminata deoarece, pe langa consfintirea in clar a dreptului primarilor si presedintilor de Consilii Judetene de a face parte din conducerea serviciilor de utilitati publice, se arata ca „orice dispozitie contrara se abroga”.

Citeste mai multe AICI

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.