Sâmbătă, 12 aprilie a avut loc prima ediție a concursului județean de teatru și scurtmetraje pentru elevi CINE-DRAMA, organizat de palatal Copiilor Bacău și Asociația Artă Cultură și Natură din Buhuși. Concursul a avut loc la Centru Educațional Multimedia din Buhuși cu participanți de la mai multe instituții din județ. Concursul se află în calendarul activităților extrașcolare județene la poziția 24.

Pe scena de la CEM au evoluat mai bine de 100 de elevi din județul Bacău la secțiunea teatru ce a avut prezențe atât de la ciclu primar cât și de la gimnaziu și liceu. O participare numeroasă a fost la secțiunea scurtmetraje unde s-au înscris 17 filme din zece județe.
Concursul a avut un juriu pentru secțiunea film și un juriu pentru secțiunea teatru. Juriul pentru scurtmetraje a fost format din: regizorul Andrei Cotarcea, regizorul Tudor Botezatu, actrița Corina Grigoraș, videograful Andrei Chiriac, Luiza Maftei care este studentă la Universitatea de Arte din Iași la secția imagine de film. La secțiunea teatru din juriu au făcut partea actrița Corina Grigoraș, inspector școlar pentru activități extrașcolare Carmen Busuioc, profesor Daniela Mihai, director la Liceul Teoretic Ion Borcea și profesoara Mălina Popovici.
În pauza de jurizare, Clubul Copiilor Buhuși a organizat un mini spectacol în care a dansat trupa Fusion Flames, au cântat Daria Ciubotaru, Raul Rîncu și Riana Asandei, micile mari vedete din Bacău.
Locul III la secțiunea film a fost câștigat de scurtmetrajul „Un email pierdut” realizat de elevii Anghel Anamaria și Tuluca Daria Nicoleta de la Liceul „Mihai Eminescu” Călărași, profesor coordonator Mirela Tudone. Locul II a fost câștigat de filmul „Jocul de-a banul” de la Palatul Copiilor Arad, profesor coordonator Gabriela Pavel. Primul loc a revenit Bacăului, mai exact Colegiului Național „Ferdinand I” cu filmul „Fără Urme”, realizat de Popoveniuc Sânziana, profesor coordonator Nicoleta Nistor. S-au mai acordat două mențiuni pentru filmul „Recipe for happiness” realizat de Tuluș David de la Palatul Copiilor Cluj, profesor coordonator Vlad Alexandru și „Percepția timpului” realizat de Octavian Albu de la Liceul Teoretic „Traian” Constanța, profesor coordonator Georgeta Stercu. Premiul pentru cea mai bună imagine a revenit scurtmetrajului „Quiet routine” realizat de elevi de Zsolt Buzogan de la Clubul Copiilor Sighișoara, profesor coordonator Levente Fodor. Premiul pentru cel mai bun actor merge la Palatul Copiilor Iași la actorul Andrei Băncescu pentru rolul „Coptu’” din scurtmetrajul „realitate cu pereți subțiri”, profesor coodonator Ana Hegyi.
La secțiunea teatru Locul I la nivel primar a fost ocupat de Trupa Teribilii de la Școala Gimanziala „Mihail Andrei din Buhuși”, coordonatori profesori Cezarina Gheorghiă, Georgiana Macarie, Adriana Rotaru și locul II de „Copiii Maicii Domnului ” de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” din Bacău coordonator Teodora Plăeșu.
La nivelul Gimnaziu, locul I a fost ocupat de un monolog, Agnes din „Școala nevestelor” de Moliere interpretat de Maria Călcăianu, clasa a IV-a de la Clubul Copiilor Buhuși. La nivelul liceal, locul I a fost ocupat de sceneta „Bar mimoza” cu Izabela Buftea, Mihaela Bucur și Natalia Pintilie, de la Clubul Copiilor Buhuși profesor coordonator Ștefan Zaharia. Premiul II a fost câștigat de Ioana Grădinaru și Larisa Țugui de la Liceul teoretic „Ion Borcea” cu textul „Interviu de angajare”, profesor coordonator Andreea Cojocaru.
Trofeul acestui concurs poartă numele regretatei actrițe buhușence Maria Teslaru a cărei zi de naștere o celebrăm astăzi, 12 aprilie. Marele trofeul „Maria Teslaru” a fost câștigat de sceneta „Secretară fără punctuație” cu Delia Mândrilă și Ana Zaharia de la Clubul Copiilor Buhuși.
Premianții au primit diplome, cupe, dar și premii de la sponsori: vauchere in valoare de 400 de lei de la clinica dentară LDent din Bacău și ochelari de soare Polaroid de la firma OptiBlu.
„Mă bucur nespus când văd că tinerii din ziua de astăzi sunt preocupați și de artă, fie ea teatru sau film și nu doar de scroll pe telefon. Dacă noi nu vom cultiva dragul de artă riscăm ca noua generație să nu o mai aprecieze. De aceea consider că este cu atât mai importantă o astfel de manifestare. Ne propunem să creștem CONCURSUL cine-drama într-un veritabil festival, iar județul Bacău să devină un pol important al artelor în România” – a declarat profesorul de teatru Ștefan Zaharia, organizatorul acestui concurs și președintele asociației Artă, Cultură și Natură.
Concursul a fost un veritabil succes încă de la prima ediție cu participanți din toată țara, chiar dacă este la început și are valoare de concurs județean. La anul se dorește creșterea lui într-un concurs inter-județean.