„Elita” conducatoare a PDL Bacau traieste, de ani buni, pe banii USL, fie ca vorbim de PSD, fie de PNL. Un manunchi de politicieni invechiti in vicii au acaparat organizatia, fiind tolerati pana in zilele noastre, inclusiv de fostul presedinte al PDL Bacau, Gabriel Berca, ajuns intre timp consilier prezidential.
Politicienii profitori ai PDL s-au obisnuit sa mimeze Opozitia, facand afaceri cu institutii publice conduse de USL sau mentinandu-si pe functii rude si afini, desi guvernarea democrat-liberala a picat de un an de zile. In conferintele de presa sau in diferite alte circumstante publice, pedelistii critica guvernarea USL si pe premierul Victor Ponta, denuntand incapacitatea si incompetenta lor. Dupa care, a doua zi, revin la munca, de obicei intr-o institutie controlata/subordonata USL. Un prim exemplu: Adrian Iordache.
Vicepresedinte al PDL Bacau, Iordache este de ani buni managerul HIT Park (Parcul Industrial Hemeius), institutie subordonata Consiliului Judetean, condus de Dragos Benea, liderul PSD Bacau. Fara sa exceleze, in mod deosebit, ca manager, Iordache a fost pastrat cu sfintenie la timona HIT Park. Sub bagheta sa, parcul industrial Hemeius a devenit o constanta in materie de pierderi, acestea atingand valori de sute de mii lei. Abia in 2011, conform datelor financiare, societatea ce administreaza parcul (SC Parc Industrial Hit SRL) a trecut pe profit: unul „colosal” – 1900 lei, adica un salariu mediu pe economie. Daca performanta manageriala ar fi un criteriu real pentru analizarea activitatii lui Iordache, acesta ar fi destituit de „patron”, CJ Bacau, in secunda urmatoare. Cu toate acestea, liderul PDL Bacau e mentinut, in continuare, pe functie.
Un caz aparte il constituie consilierii judeteni Silviu Bondor si Eugen Ochenatu. Cel dintai, Bondor, este prim-vicepresedintele PDL Bacau, adica numarul 2 in organizatie. Prin intermediul firmei sale, Hortisem SRL (controlata acum prin interpusi), prim-vicepresedintele PDL Bacau a livrat cartofi Directiei pentru Protectia Copilului (DGASPC) condusa de secretarul executiv al PSD Bacau, Sorin Brasoveanu. Ultima realizare: un contract de peste 100.000 lei vizand furnizarea catre DGASPC a peste 82 de tone cartofi. Bifat in 2012, contractul a fost prelungit si pe primele 4 luni din 2013, perioada in care Hortisem se obliga sa livreze alte 25 de tone de cartofi.
Eugen Ochenatu este „doar” consilier judetean, fara ca declaratia sa de interese sa consemneze vreo functie de conducere in PDL Bacau. Cu toate acestea, functia s-a dovedit arhisuficienta, in conditiile in care firma sa de paine – Ro-Egera SRL – apare in randul societatilor care au facut livrari de paine catre Spitalul Judetean de Urgenta, unitate medicala condusa de social-democratul Dan Stoica, fost candidat al PSD la parlamentarele din 2008. Ro-Egera a furnizat SJU Bacau, in 2011, paine in valoare de 250.000 lei, o suma considerabila pentru o firma de dimensiunile celei controlate, tot prin interpusi, de Ochenatu.
Un capitol cel putin la fel de interesant este cel al liderilor PDL Bacau care, prin concursul compromisurilor facute cu USL, si-au mentinut in functii rudele apropiate. Un astfel de caz este cel al prim-vicepresedintelui PDL Bacau, Adrian Popescu, fost deputat in colegiul 2 (2008-2012). Inca din 2005, sotia lui Popescu – medicul Mihaela Popescu – conduce Directia pentru Sanatate Publica (DSP) Bacau, desi in toti acesti ultimi 7 – 8 ani PDL a fost in Opozitie in 2 randuri. De numele lui Adrian Popescu se leaga relatia de cooperare politica cu Romeo Stavarache, seful PNL Bacau, Popescu fiind in trecut unul din locotenentii lui Stavarache in Alianta pentru Romania (ApR), partid defunct pus pe picioare in urma cu multi ani de Teodor Melescanu.
Intr-o pozitie la fel de fericita se afla si sotia consilierului judetean Constantin Draganuta, Viorica Draganuta, aceasta fiind mentinuta de USL la sefia Casei Judetene pentru Asigurari de Sanatate, desi functia ar fi revenit – logic – PNL-ului. E drept, liberalii au incercat o reactivare a fostei sefe a CJAS, dr. Maria Tioc, insa aceasta nu a putut fi instalata din cauza varstei de pensionare. Astfel, a fost mentinuta in functie sotia consilierului judetean PDL, fara ca liberalii sa emita pretentii la conducerea CJAS.
Un alt pedelist (sau fost pedelist), Mihai Banu (deputat 2008 – 2012), s-a inchinat in fata steagului USL, fiind mentinut in functia de sef al Directiei Agricole, functie ce ar fi revenit – in mod uzual – Partidului Conservator, titularul portofoliului guvernamental de la Agricultura. Banu, se pare, a dat-o la pace cu liderul PC Bacau, Constantin Avram, si-si duce veacul bine mersi la conducerea DADR, fara ca USL sa-l mai intrebe de orientarea sa politica.
Demisiile lui Valerian Vreme si Gabriel Berca din PDL Bacau vin sa intareasca, si mai mult, ipoteza ca la Bacau organizatia pedelista a fost confiscata de oamenii „concurentei”, aflati pe statele de plata ale unor institutii pesediste sau liberale. Pe de alta parte, afirmatiile fostului presedinte al PDL Bacau, Gabriel Berca, sunt cel putin dubioase, in conditiile in care toti cei enumerati anterior au fost tolerati, ba chiar sustinuti de Berca. Astazi, fostul sef al PDL Bacau pozeaza in victima, incercand sa stearga rusinea scorului de la parlamentare pe seama „blatistilor” din organizatie, organizatie pe care a pastorit-o in ultimii 3 ani.
Peste toate, troneaza marele aranjament dintre Stavarache si Gh. Flutur, liderul PDL cu care primarului Bacaului a mai transat, in cateva randuri, destinele organizatiei pedeliste de Bacau. Aceasta din urma, jalonand cand intre interesele lui Flutur, cand intre interesele lui Gheorghe Stefan „Pinalti”, influentul primar al municipiului Piatra Neamt.