Venirea frigului a reaprins mai vechea tema de discutie privitoare la problemele majore cu care se confrunta sistemele publice de termoficare ale oraselor importante din tara. Diverse analize si anchete de presa, aparute in ultimele saptamani, evidentiaza o nota dominanta in economia existentei si functionarii acestora: sistemele “functioneaza”, pe de o parte, cu pierderi semnificative, de ordinul zecilor de milioane de lei, iar pe de alta parte ele au ajuns sa deserveasca foarte putini clienti casnici (grosul clientelei circumscrise sistemelor publice de termoficare). Cele doua constante – pierderi de milioane si scaderea masiva a numarului de clienti – descriu cu precizie starea de colaps in care se afla sistemele amintite.
Ca parte a sistemului energetic national, CET SA Bacau nu e scutita de griji. Praduita ani la rand de diferite firme capusa, controlate din umbra de diversi politicieni, societatea de termoficare incearca sa-si redefineasca propriul destin economic. De 2-3 ani, municipalitatea se straduieste sa implementeze curajosul proiect vizand retehnologizarea CET prin abandonarea combustibilului carbune – pacura si trecerea la un sistem bazat pe turbine de cogenerare ce utilizeaza drept combustibil gazul metan. Programul de modernizare are drept obiectiv central ecologizarea CET Bacau, odata cu renuntarea la carbune halda de cenusa si zgura a CET – principala sursa de poluare a Bacaului – urmand a fi inchisa si ecologizata. Proiectul in sine contine mai multe obiective de ordin secundar intre ele numarandu-se reabilitarea retelelor termice, a statiei de epurare a CET, precum si construirea unui nou grup de cogenerare etc. Niciunul dintre aceste asa-zise obiective secundare nu a fost bifat de municipalitate. Mai mult, controale repetate efectuate de Autoritatea de Management a POS Mediu, structura ce tuteleaza implementarea proiectului de retehnologizare a CET, au evidentiat grave abateri in privinta utilizarii fondurilor europene. Pe cale de consecinta, Primaria Bacau a fost pusa la plata.
Problemele nu se opresc insa aici. Ecologizarea CET, modernizarea retelelor, precum si construirea celui de-al doilea grup cogenerare nu rezolva, nici pe departe, ecuatia rentabilizarii societatii de termoficare. Afisand pierderi importante, an de an, CET pare mai curand pe marginea prapastiei din punct de vedere economic. In 2011, CET a livrat in Sistemul Energetic National energie electrica in valoare de aproape 52 milioane lei, iar previziunile pentru 2012 depasesc 62 milioane lei din vanzarea acestui produs. Cu toate acestea, pierderile din 2011 s-au ridicat la 12,55 milioane lei, iar previziunile pentru 2012 au fixat valoarea pierderilor la 10 milioane lei. Deasupra tuturor datelor troneaza, in schimb, arierate incredibile, in cuantum de 47,5 milioane lei (la 31.12.2011), precum si datorii la bugetul consolidat al statului de peste 77 milioane lei. Daca ar avea doar cauze de natura economica, picajul CET ar fi stopabil. Societatea de termoficare s-a confruntat cu o diminuare masiva a numarului de clienti casnici, bacauanii renuntand pe capete la serviciile execrabile furnizate de o societate guvernata doar de interese politice. Aici este, de fapt, buba.
De putin timp, la conducerea executiva a societatii s-au produs cateva schimbari notabile municipalitatea – adica “patronul” CET – sesizand ca “asa nu se mai poate”. Energeticianul Sorin Capat a fost inlocuit cu un economist, Leonard Padureanu, semn ca edilii Bacaului s-au convins, in ceasul al doisprezecelea, ca simpla modernizare a CET nu va antrena, automat, eficientizarea economica a entitatii. Chiar si asa, destinul societatii controlate de municipalitate pare pregatit sa fie pus intre paranteze. Recastigarea pietei locale de energie va lua ani buni, intrucat bacauanii cu sisteme independente de incalzire nu par dispusi sa renunte la ele in favoarea serviciilor indoielnice furnizate de CET, la costuri cel putin nejustificate. Marturie in acest sens sta numarul insignifiant al bacauanilor care au renuntat la centrala pentru a deveni clienti CET, beneficiind astfel de plata caldurii si apei calde din bugetul local (faimoasele ajutoare pe timp de iarna date de administratia Stavarache). Or, fara clienti, societatea comerciala CET isi pierde ratiunea de a exista, tocmai acum cand retehnologizarea sistemului public de termoficare i-ar fi dat o sansa la supravietuire.