Municipalitatea va contracta un imprumut bancar de 60 de milioane lei de la CEC Bank, dupa ce in urma unei licitatii entitatea bancara a fost desemnata castigatoare. Intentiile edililor bacauani de a face un nou credit dateaza de cel putin 2 ani, insa demersul lor s-a impiedicat de Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale, din subordinea Ministerului Finantelor Publice. Initial, administratia Stavarache a vizat un imprumut in valoare de 150 milioane lei, cel mai mare facut vreodata in istoria Bacaului, insa bancile nu s-au aratat interesate sa se expuna prin creditarea Primariei Bacau. Ulterior, edilii si-au diminuat apetitul de indatorare, optand pentru contractarea unui credit de 60 milioane lei (sau echivalent in euro), necesar pentru sustinerea constructiei Spitalului Municipal, precum si a reabilitarii Insulei de Agrement. Imprumutul facut la CEC Bank urmeaza unui „credit institutional”, in suma de 6,5 milioane lei, a carui contractare a fost recent aprobata de Consiliul Local. Acesta vizeaza, in conformitate cu prevederile OUG 3/2013, reducerea cu pana la 85 la suta a arieratelor inregistrate de municipalitatea bacauana.
Valoare istorica a datoriei publice
Dupa 2004, edilii Bacaului au promovat mai multe initiative avand ca obiect obtinerea de imprumuturi bancare. Fie ca a apelat la instrumentul emisiunii de obligatiuni, fie la creditare, conducerea municipalitatii a adus Bacaul la un nivel istoric de indatorare. In 2006, Primaria Bacau a realizat imprumuturi de aproximativ 40 milioane euro, iar in 2009 aceeasi institutie a contractat un credit de 60 milioane lei de la BCR. In 2010, creditul de la BCR a fost suplimentat cu alte 31 milioane lei. Conform datelor oficiale, intre 2009 si 2012, municipalitatea a imprumutat 30 milioane euro din banci. Creditele sunt purtatoare de dobanzi pe masura, in cuantum de alte zeci de milioane euro.
Administratie pe datorie
Conform unei analize publicate de Bacau.NET, mai multe institutii din administratia bacauana (3 municipalitati si Consiliul Judetean) au imprumutat din banci, numai in 2012, aproximativ 150 milioane lei. In ianuarie 2012, consilierii judeteni aprobau un proiect de hotarare ce avea ca obiectiv realizarea unui imprumut de 60 milioane lei. Conform documentului girat de alesi, mai bine de jumatate din credit va fi folosita la finantarea proiectului “Sistem integrat de Management al deseurilor solide in judetul Bacau” (35 milioane lei), alte 17 milioane urmand sa fie directionate catre reabilitarea DJ 252. Proiectul partiei de schi de la Slanic Moldova are alocate 8 milioane lei din creditul contractat de Consiliul Judetean de la BRD.