Conform datelor oficiale, in fiecare an, in ultimii 10, pe Dn2-E85 au avut loc intre 400 si 500 de accidente. Ziarul Libertatea a intrebat autoritatile ce reprezinta celebrul „acostament”, daca poate fi folosit ca banda de circulatie si ce solutii sunt pentru prevenirea accidentelor.
Pe mai multe porțiuni din drumul DN2/E85 dintre București și Bacău, în afară de banda de mers există un acostament de 2,5 m folosit de șoferi drept o a doua bandă.
„Nu este permisă circulația autovehiculelor, pietonilor, animalelor etc.” DN2 nu are patru benzi de circulație. Este un drum cu o bandă pe sens, de 3,5 m lățime, plus un acostament de 2,5 m lățime, oficial desemnat ca bandă pentru opriri de urgență. „Pe benzile de urgență de 2,5 m lățime, situate lângă acostament și care fac parte din platforma drumului, nu este permisă circulația autovehiculelor, pietonilor, animalelor etc. Aceasta este folosită de șoferi pentru circulație, pentru facilitarea depășirilor, deși lățimea drumului permite depășirea fără trecerea peste axul drumului doar atunci când ambele vehicule implicate sunt autovehicule mici”, explică Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Pentru prevenirea accidentelor, CNAIR spune ca va implementa proiectul pilot de separere a sensurilor, prin utilizarea de parapet elastic pe cablu ( cum s-a facut în zona localității Afumați, în 2017). „ Tot în 2019, a fost lansat un proiect-pilot prin care DN2 este delimitat ca 2+1 alternativ, cu două benzi pe unul din sensuri și una pe celălalt. Prima porțiune unde se testează această delimitare este între localitățile Sinești și Movilița, din județul Ialomița.” a mai spus CNAIR
Aceasta solutie, spun autoritatile, este cea mai eficienta pentru prevenirea accidentelor. Cele mai grave accidente sunt cele frontale.
Articol integral pe Libertatea.