Romanii care sunt la munca in Marea Britanie stau in asteptare, viitorul lor fiind nesigur, precum si a celor care vor sa plece in UK, in cautarea unei slujbe.
Iesirea din UE a Marii Britanii este un proces complicat, de lunga durata. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.
În aceşti doi urmează să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea însemnă renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice. În funcţie de aceste negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capitalului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul negocierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii. Anglia poate negocia drepturile de munca cu fiecare tara in parte sau cu intreaga Uniune Europeana.
Cu siguranta conditiile de munca vor fi inasprite pentru cetatenii UE, deci si pentru romani. Este posibil ca si pentru calatoriile in UK sa fie restrictii, viza sau alte forme de verificari.
Depinde de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri, dacă va avea loc Brexitul.
Este posibil ca romanii ajunsi in UK sa nu mai beneficieze de ajutoare sociale.
Oricum, situaţia românilor din Marea Britanie se va schimba, dar în rău. Recent, premierul britanic a obţinut de la UE o serie de concesii care reduc beneficiile membrilor UE aflaţi la muncă in Marea Britanie, tocmai în scopul de a determina mai mulţi cetăţeni britanici să voteze împotriva Brexit-ului.
O alta categorie de români care va fi afectată financiar de un Brexit este aceea a studenţilor aflaţi la studii în Marea Britanie. Ei nu vor mai beneficia de taxele de şcolarizare reduse, aferente studenţilor membrii UE şi vor plăti taxe mult mai mari, aşa cum se aplica acum celor are nu provin din ţari UE.
Sursa: stiriactuale