De o luna si ceva USL guverneaza tara. Sau incearca s-o faca. Nu analizezi o guvernare dupa cateva zeci de zile de la inscaunarea ei, dar “trendul” afisat de acestea – cursul pe care guvernarea USL s-a “asezat” – reprezinta un indiciu rezonabil in privinta urmarilor.
Imediat dupa parlamentare, liderii USL si-au concentrat atentia asupra asa-zisei probleme a justitiei. S-a dat anunt: se cauta procuror pentru sefia DNA; procuror pentru conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte. Cautarile au sfarsit intr-o farsa…judiciara in toata regula. Nominalizarile ministresei Mona Pivniceru – o profesionista a justitiei, dar cu un stil contondent, din topor, “fabricat in Husi” (Vaslui) – au fost desfiintate de CSM, for ce a fost luat la ochi imediat de guvernanti. Reduta CSM trebuia cucerita; Consiliul – domesticit.
A urmat si urmeaza, in continuare, scandalul din sanul CSM, unde judecatorii – loviti in orgoliu de preluarea sefiei institutiei de catre procurorul Oana Haineala Schmidt – au ajuns la concluzia ca procurorii nu sunt chiar atat de magistrati, fapt pentru care conducerea Consiliului nu poate fi lasata pe mana unui reprezentant al acestei tagme.
De data recenta, “blindarea” imunitatii parlamentarilor – prin promovarea modificarii Statutului deputatilor si senatorilor – se dovedeste o initiativa controversata, ultimul lucru de care avea nevoie societatea autohtona acum, in plina criza.
Inchiderea emisiei OTV, post care a devenit – in ultimii ani – tribuna unui populism rudimentar si resentimentar, predicat de fostul contracandidat al premierului Victor Ponta la parlamentare, Dan Diaconescu, pare o razbunare pe cat de inutila, pe atat de gratuita. Ce beneficiu obtin contribuabilii din inchiderea unui post TV si-asa marginal? Decizia ne aduce mai aproape de valorile impartasite de “democratia” exotica din Belarus, decat de principiile cu trecere in Comunitatea europeana, chiar daca in UE nu cred sa existe un echivalent al OTV in materie de presa audiovizuala.
Toate aceste subiecte care au configurat in ultima perioada agenda publica nu au nimic in comun cu asa-numitele probleme reale ale cetatenilor. Prin prisma lor, USL pare venita la guvernare pentru a face politica, nu pentru a guverna. Asta rezulta din scandalul CSM, din modificarea Statutului parlamentarilor, din inchiderea OTV si nu numai. Reglari de conturi si nimic mai mult.
O serie de inconsecvente – deja batatoare la ochi – confirma lipsa de viziune si program pe fondul carora social-liberalii, uluiti de scorul zdrobitor obtinut la parlamentare, au preluat fraiele guvernarii. Ideea exploatarii gazului de sist a fost – se pare – reevaluata de premierul Ponta, care o vede acum necesara si utila; taxele locale au fost “actualizate” cu 16 la suta; introducerea altor impozite si taxe a fost anuntata de curand de seful unui Guvern care in campania electorala, sau in anii petrecuti pe bancile Opozitiei, promitea eliminarea austeritatii, relaxare fiscala si – in general – o politica economica orientata spre relansare, nu spre impovarare. Alura de sef de sala a ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, iesirile sale neclare, menite parca a alimenta si mai mult confuziile din jurul anumitor decizii economice, dau pulsul exact al acestei prime luni de guvernare.
Pe de alta parte, ma bucur ca USL nu a tradus in decizii economice desantate populismul promovat in campania electorala: responsabilitatea afisata de unii lideri social-liberali, care se feresc sa-si asume decizii “nefiresti” (vezi nebuloasa din capul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu), merita semnalata ca atare. Este vorba despre acelasi tip de responsabilitate care pe Emil Boc l-a costat scaunul de premier si imaginea publica.