După cum știm cu toții, sportivii profesioniști nu pot practica întreaga lor viață sportul în care excelează. Acest lucru se datorează în cea mai mare parte înaintării în vârstă și degradării condiției fizice. Cât de mult pot continua să joace depinde de fiecare sport în parte. Există diferențe, precum faptul că se poate juca tenis până la o vârstă mult mai înaintată decât se poate juca fotbal, dar vine întotdeauna un moment în care un atlet trebuie să se retragă, indiferent de sector. Dacă pe parcursul carierei sale, un sportiv a devenit faimos, va fi ușor să-și câștige existența atunci când nu mai poate juca. Poate deveni imaginea multor branduri sau poate deveni purtătorul de cuvânt al unei companii. Dar sunt mulți foști jucători care trebuie să găsească o modalitate complet nouă de a-și câștiga existența. Unii devin arbitri sau antrenori, dar majoritatea trebuie să părăsească jocul definitiv.
În prezent, odată cu extinderea internetului, se pot face alegeri inteligente și rapide în carieră. Mai ales jucătorii de sporturi ale minții, cum ar fi șahul și pokerul, au avantajul de a-și putea continua periplul printre numere, simboluri și tot felul de strategii apelând la blackjack online, care se află la doar câteva click-uri distanță pe harta mondială cunoscută ca www. Există o metodă eficientă de exersare continuă și pentru cei care au fost stăpânii terenului de joc, prin mișcare constantă și pase inteligente. Este vorba despre realitatea virtuală. Aceasta a atins un nivel atât de avansat încât, atunci când jucătorii poartă căștile VR, simt că sunt transportați într-un spațiu de joc real. Acest lucru le permite să pună în practică tot ceea ce au învățat de-a lungul carierei, fie de dragul vremurilor bune, fie pentru a nu-și ieși din mână atunci când mușchii și încheieturile lor preferă să spună pas.
Multor foști sportivi le este greu să se adapteze unei vieți profesionale convenționale. Fosta jucătoare de badminton olimpică din Marea Britanie, Gail Emms, a stârnit multe reacții anul trecut, după ce a scris o relatare emoționantă a dificultăților prin care a trecut după ce s-a retras din sport, în special în găsirea unui loc de muncă. Dar tocmai cel mai important lucru pe care îl putem învăța de la sportivii retrași din activitate este vigoarea din comportamentul lor axat pe obiective clare. Aceasta îi ajută să se stabilească în cariere promițătoare chiar dacă acest lucru nu se întâmplă chiar din prima încercare. Un exemplu de curaj este gimnasta Nadia Comăneci, care, după ce s-a retras din activitate în 1984, a lucrat ca antrenor pentru echipa României înainte de a pleca în Statele Unite într-o perioadă dificilă pentru țara noastră, în 1989. De atunci, cariera sa a înflorit de la un an la altul, aceasta lucrând la toate proiectele împreună cu soțul ei, Bart Conner, de asemenea fost gimnast. Cuplul deține și operează academia de gimnastică numită Bart Conner, care formează peste 1000 de studenți anual, precum și Perfect 10 Productions, care sponsorizează o emisiune difuzată de televiziunea Fox. Aceasta analizează competițiile europene de gimnastică. Cei doi au găzduit și un spectacol de alimentație și fitness în rețeaua Food Network. Nadia Comăneci a deschis și o școală de gimnastică în România. De asemenea, fabrică echipament pentru gimnastică, cum ar fi apărătoare de mână din piele și încălțăminte. Pe lângă acestea, co-publică revista International Gymnast împreună cu antrenorul Paul Ziert, iar Nadia este și redactor al revistei. A fost de-a lungul timpului și purtător de cuvânt pentru o varietate de produse, precum Jockey, Avon, Kodak, Coca-Cola și pentru organizații, cum ar fi Fundația Sportului Femeilor și Consiliul Național pentru Starea Fizică și Sport. Cei doi sunt activi și în numeroase organizații caritabile.
Chiar dacă sportivii se pot lăsa purtați de vânt în timpul carierei lor, este esențial să se asigure că au ceva rezervat și pentru retragere. Nu este vorba neapărat despre partea financiară, ci mai degrabă despre un plan B care să le ofere o anumită direcție. Indiferent de stilul de viață cu care aceștia sunt obișnuiți, ideal ar fi pentru aceștia să îl păstreze.