Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca femeile trebuie sa aiba dreptul sa continue activitatea pana la implinirea varstei standard de pensionare pentru barbati, in caz contrar fiind vorba de o discriminare pe criterii de sex.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Plenul Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea nr.53/2003 – Codul muncii si ale art.53 alin.(1) teza intai din Le-gea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, CCR constatand ca acestea sunt constitutionale in masura in care sintagma „conditii de varsta standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executarii contractului individual de munca in conditii identice cu barbatul, pana la implinirea varstei de 65 de ani.
„Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat ca incetarea de drept a contractului individual de munca pentru femei la o varsta mai mica decat cea a barbatului poate dobandi valente discriminatorii pe criterii de sex si incalca dreptul la munca al femeii, atat timp cat nu ramane o optiune a acesteia sa inceteze raporturile de munca la o varsta mai mica decat barbatul, respectiv la varsta cand poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la varsta de 63 de ani, femeia trebuie sa aiba dreptul de a opta pentru continuarea raportului de munca pana la varsta la care legea prevede incetarea de drept a contractului individual de munca si pentru barbati, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza intai din Legea nr.53/2003”, se precizeaza in comunicat.
CCR a respins totodata cu unanimitate de voturi, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.53 alin.(1) teza intai din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, considerand ca solutia legislativa care prevede o varsta de pensionare diferita pentru femei in raport cu barbatii este constitutionala.
Decizia este definitiva si general obligatorie si va fi comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale.