Cazul sinistratilor de pe Martir Horea: Primaria a incredintat contractul de reabilitare a blocului;Judecatoria a dispus o noua expertiza. Lucrarile sunt blocate

0

Sinistratii din blocul explodat in decembrie 2010 pe strada Martir Horea vor mai sta, cel putin un an, in chirie. Judecatoria Bacau a decis vineri, in dosarul penal „sinistrati vs. E.ON Gaz Distributie”, reexpertizarea tehnica a imobilului. Intre timp, cu banii primiti acum 2 ani de la Guvern, Primaria Bacau a realizat propria expertiza si proiect tehnic, incredintand contractul de reabilitare a blocului societatii Dasricom SRL din Podu Turcului. Decizia Judecatoriei face, insa, imposibila demararea lucrarilor, partile implicate declarand pentru Bacau.NET ca abia dupa finalizarea expertizei judiciare cerute-n dosar vinerea trecuta se va sti, cu exactitate, care este costul real al reabilitarii blocului. 

Bloc M. Horea, sinistratiCauza neinceperii lucrarilor rezida in dosarul penal aflat pe rolul Judecatoriei Bacau, in care sinistratii cer despagubiri de ordinul milioanelor de euro companiei E.ON Gaz Distributie, precum si bani pentru reabilitarea blocului. Potrivit avocatului Bogdan Pocovnicu, reprezentantul mai multor familii din blocul explodat in decembrie 2010, cazul s-a derulat pe doua planuri, fapt ce a dus la blocajul survenit in urma deciziei de vineri a Judecatoriei Bacau.

Unul dintre planuri este dosarul penal amintit, celalalt fiind dat de demersurile realizate deja de Primaria Bacau, care a primit de la Guvern, imediat dupa explozia din decembrie 2010, 1 milion de lei drept ajutor de urgenta. Cu o parte din bani, municipalitatea a realizat propriul proiect tehnic, vizand reabilitarea si reconsolidarea blocului explodat. Totodata, in baza proiectului amintit, Primaria a scos la licitatie contractul de reabilitare, acesta fiind incredintat societatii Dasricom SRL, din comuna Podu Turcului.

Avocatul sinistratilor a declarat ca a cerut expertiza judiciara in dosarul penal intrucat E.ON venise cu propria expertiza, concluziile acesteia din urma minimizand proportiile pagubelor rezultate in urma deflagratiei din decembrie 2010. Pocovnicu a aratat ca procesul penal va indica, in final, cine se face vinovat de explozia blocului. „Primaria Bacau n-are nicio obligatie fata de sinistrati. Cel care va avea obligatii este vinovatul ce va fi stabilit in dosarul penal. El poate fi tras la raspundere de sinistrati. Daca, pana la finalul procesului, Primaria va finaliza reabilitarea blocului, Guvernul ar putea sa-si recupereze banii de la vinovatul stabilit in dosar”, a declarat el.

Instanta a dispus vineri sechestrarea sediului E.ON Gaz Distributie din strada N. Titulescu (mun. Bacau), cererea fiind depusa de notarul Carmen Zaharia Ciorcila care-i reprezinta in instanta pe sinistratii de la apartamentul situat exact deasupra locului deflagratiei. Sechestrul a fost solicitat deoarece polita de asigurare prezentata de E.ON in instanta nu acoperea dimensiunea pagubelor.

Administratorul Dasricom: „Vor sta inca un an in chirie”

Dan Spulber, administratorul Dasricom SRL, a declarat pentru Bacau.NET  ca lucrarile de reconstructie a blocului ar fi trebuit sa inceapa miercuri, 22 mai, insa acestea au fost amanate. Vizibil nemultumit de situatia creata, Spulber a afirmat ca sinistratii vor mai sta un an in chirie. „Parerea mea este ca nici anul asta nu se va face nimic la bloc. Mai stau in chirie un an de zile”, a afirmat Spulber.

Lucrari la juma’ de pret

Desi a fost facut tandari in urma exploziei din decembrie 2010, structura de rezistenta fiindu-i grav afectata, blocul sinistratilor de pe Martir Horea ar fi urmat sa fie reabilitat la „juma’ de pret”. In timp ce firme de calibru din domeniul constructiilor au venit cu oferte reprezentand 60-70 la suta din valoarea estimata initial, Dasricom a castigat contractul de reabilitare cu o oferta situata in jurul a 50 la suta din valoarea estimata a contractului (480.000 lei – oferta castigatoare; 1 milion lei – valoarea estimata a contractului). Spulber a declarat ca societatea sa este capabila sa execute reabilitarea blocului la jumtate din pret.

„Un bloc nou ar fi costat mult mai mult. Eu consider ca pot sa fac o consolidare cu banii astia. Cu muncitorii tinuti din scurt, cumpar materiale la pretul cel mai mic”, a argumentat administratorul Dasricom SRL.

Cer milioane de la E.ON

foto fond -EONSinistratii cer E.ON Gaz Distributie despagubiri in cuantum de milioane de euro. Luca Elena, a carei locuinta se afla cel mai aproape de focarul deflagratiei, pretinde de la furnizorul de gaz suma de 100.000 euro (pentru distrugerea totala a apartamentului), precum si alti 500.000 de euro cu titlu de daune morale. Marin Luca, scos de sub daramaturi de pompieri in decembrie 2010, solicita daune materiale in cuantum de 70.000 lei, precum si daune morale in valoare de jumatate de milion de euro. Daniel Nastrut si Sorin Boiangiu pretend, fiecare, daune morale de 200.000 euro, in timp ce Maria Hazu si Emil Uricaru cer de la E.ON Gaz Distributie cate 300.000 de euro cu titlul de daune morale. Sinistratii mentionati solicita bani si in contul apartamentelor distruse de deflagratie, sumele pretinse variind de la 50.000 euro pana la 60.000 euro.

Mai multe victime ale exploziei au declarat ca-si vor formula pretentiile in raport de E.ON Gaz abia in faza de judecata a cauzei. De asemenea, un numar semnificativ de persoane, care s-au pomenit cu autoturismele facute praf in urma deflagratiei, nu s-au mai constituit in parti civile, intrucat daunele suferite au fost acoperite cu bani proveniti de la societatile de asigurari. Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a constituit in parte civila in cauza, pretinzand suma de peste 9500 lei, la fel ca Serviciul Judetean de Ambulanta ce are, in schimb, pretentii ceva mai mici, doar 1634 lei.

Conform rechizitoriului intocmit de procurorul Nicolae Cristian Ursulescu, furnizorul de gaz alaturi de alti 7 angajati au fost pus sub acuzare pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala, distrugere din culpa si vatamare corporala din culpa.

Caz judecat de Vasile Curpan

Dosarul penal in care sinistratii de pe Martir Horea se judeca cu E.ON se afla pe masa judecatorului Vasile Sorin Curpan, al carui nume apare in dosarul penal al pretinsului avocat Vasile Botomei. Conform inscrisurilor din dosar, Curpan are calitatea de invinuit, asupra sa procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau efectuand, si in prezent, cercetari. Impreuna cu Vasile Botomei, Curpan a organizat concursuri pentru admiterea avocatilor in Baroul Bacau – UNBR, un barou „inventat” de Botomei. In urma concursurilor, Curpan care avea calitatea de supervizor primea 10 la suta din banii platiti de avocati catre baroul lui Botomei.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.