Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) l-a despagubit pe milionarul bacauan Costel Casuneanu (foto,stanga) cu 4000 de euro. „Drumarul” a primit o sentinta favorabila intr-un dosar in care a incriminat conditiile de detentie din timpul arestului in faimosul dosar al lui Catalin Voicu, precum si incalcarea dreptului la viata privata. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg îl prezintă pe Căşuneanu drept un fost om de afaceri care a încheiat mai multe contracte cu statul pentru reabilitarea de drumuri şi care locuieşte în Oituz, judeţul Bacău, noteaza portalul de stiri gandul.info.
Pe baza articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura şi pedepsele şi tratamentele inumane, Căşuneanu s-a plâns la CEDO de condiţiile de detenţie, în special de faptul că celula a fost supraaglomerată şi de lipsa de igienă, se arată în decizia Curţii. El a mai susţinut, invocând articolul 8 din Convenţie, care stipulează dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, că autorităţile au dat presei file din dosarul său, în special interceptări ale convorbirilor sale telefonice. Constatând încălcarea celor două articole invocate, CEDO a decis ca lui Locic să îi fie plătită suma de 4.000 de euro cu titlul de daune morale.
Afaceristul bacauan este inculpat intr-un dosar de coruptie de calibru, in care mai sunt judecati Catalin Voicu, fost senator, Florin Costiniu, fost judecator la Curtea Suprema, respectiv Marius Locic, om de afaceri. În acest caz, la 21 mai 2010, Cătălin Voicu (pe atunci senator), judecătorul Florin Costiniu (foto, medalion) şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, precum si fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La 1 iunie 2012, Costel Căşuneanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, judecătorii instanţei supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de şapte ani, după ce a cooperat cu procurorii şi judecătorii, contribuind, prin declaraţiile pe care le-a dat, la aflarea adevărului şi la justa soluţionare a cauzei. Concret, Căşuneanu a demascat limbajul disimulat folosit de Cătălin Voicu în mai multe convorbiri telefonice interceptate.
În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au susţinut că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, a primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile-n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
Afla mai multe de AICI