Desfășurată în întreaga Regiune Nord-Est, precum și în orașele Cernăuți și Chișinău, campania „Oamenii Timpului” a poposit și în Bacău unde vineri, la Sala Studio a Teatrului Bacovia, a avut loc conferința de presă de lansare a proiectului. Organizată de Asociația Revistei Timpul (ART), în parteneriat cu revista omonimă publicată la Iași, campania are drept obiectiv promovarea personalităților din județele Regiunii NE cu performanțe în activitatea derulată în ultimul an (octombrie 2014 – septembrie 2015). Nominalizările vizează 10 domenii de activitate, de la artă și literatură, până la antreprenoriat, sănătate și jurnalism. Din juriul care va delibera asupra personalităților nominalizate se numără profesorul Adrian Cioroianu, jurnalistul Liviu Mihaiu, criticul literar Daniel Cristea Enache sau profesorul Constantin Chiriac, directorul festivalului internațional de teatru de la Sibiu. Campania se va încheia pe 12 decembrie, cu o GALĂ organizată la Teatrul Național din Iași.
Până pe 15 septembrie, băcăuanii sunt invitați să facă nominalizări pe site-ul campaniei, www.oameniitimpului.ro, urmând ca în noiembrie Teatrul Bacovia să găzduiască gala „Oamenii Timpului” în județul Bacău. Campania se va încheia pe 12 decembrie, când Teatrul Național din Iași va găzdui Gala „Oamenii Timpului” unde se vor decerna premii pentru „campionii” regiunii și ai orașelor Cernăuți și Chișinău. Categoriile pentru care vor fi selectați nominalizații sunt: Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate șiAntreprenoriat. Criteriile de selecție vor viza notorietatea nominalizatului în domeniul respectiv, însă accentul se va pune pe activitatea care l-a făcut remarcat în perioada octombrie 2014-septembrie 2015, în baza căreia se va realiza și promovarea sa de-a lungul întregii campanii.
„A omologa, a promova valorile unei comunități este un semn de maturitate. Această campanie asta își propune. Momentul este potrivit, sunt semințe bune, e timp prielnic pentru a obține o roadă bună. În fiecare județ vor fi prezentați, în gale, nominalizații iar câte unul din fiecare categorie va merge la gala finală de la Iași, din 12 decembrie. Ne dorim să premiem prezentul și să pregătim, astfel, viitorul”, a declarat Adriana Nazarciuc (foto), președintele ART.
Redactor șef al revistei Timpul, conferențiarul universitar George Bondor a declarat că fiecare nominalizare va fi temeinic documentată și că, în final, cu ajutorul publicului și al juriului, vor fi desemnați câștigătorii pe cele 10 domenii de activitate. Bondor a atras atenția că proiectul „Oamenii Timpului” nu vizează premierea unor „prieteni” ai revistei. „Nu sunt premii pentru prieteni, de la o revistă sau editură. Vom premia personalitățile care au făcut ceva marcant în ultimul an. Ediția a doua, cea de acum, este Nord Est +, adică Cernăuți și Chișinău. Tindem spre Ardeal, în ediția a treia și spre toată țara în ediția a patra. Vrem să aflăm ce anume din ziua de astăzi va rămâne mâine, ce e important azi și va fi important și în viitor. Campania va discerne între veritabilele valori și falsele modele”, a explicat Bondor.
La conferința de lansare a campaniei au participat și actrița Anca Sigartău, directorul Teatrului Bacovia, respectiv Vasile Asandei (foto), șeful Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est. Cel din urmă a declarat că agenția susține necondiționat proiectul „Oamenii Timpului” și că ADR se va implica în promovarea tuturor proiectelor ce aduc plusvaloarea regiunii Nord-Est. „Ne-ați oferit ocazia să ne implicăm și în altceva decât de obicei. Noi suntem o instituție oarecum tehnică, dar suntem alături de proiectele ce contribuie la dezvoltarea regiunii noastre. Nu putem progresa fără oameni valoroși, implicați și atașați de această regiune”, a declarat Asandei.
Anca Sigartău și-a încheiat intervenția cu o meditație pe tema timpului, făcând aluzie la „timpurile” nefericite pe care le parcurge țara și la falsele valori promovate în spațiul public. „Eu am o problemă cu această titulatură de «oamenii timpului». Pentru mine, orice inițiativă de acest gen este o atingere de înger. Dar mi-am pus problema, Sigartău în ce timp trăiești de fapt? Omul cărui timp ești?”, s-a întrebat actrița, nominalizată deja la secțiunea Artă în cadrul campaniei pentru festivalul „Theaterstock”.
Conferențiarul ieșean George Bondor a declarat în finalul conferinței de presă că țelul campaniei este crearea unei rețele culturale și mediatice între principalele orașe din regiune, iar în perspectiva lui 2018 de realizare a unei „mari uniri naționale” pe axa Iași – Cernăuți – Chișinău.
Calendarul campaniei „Oamenii Timpului”
Perioada 1 august 2015 – 15 septembrie 2015 va fi destinată propunerilor pentru nominalizări, de către persoane fizice, instituții, organizații și mass-media. În acest sens va fi pusă la dispoziția publicului platforma onlinewww.oameniitimpului.ro. O personalitate/organizație poate fi nominalizată pentru mai multe categorii, însă din rațiuni de imparțialitate și transparență nu pot fi nominalizate persoanele (sau rudele acestora) implicate în activități de organizare, sponsorizare sau de parteneriat.
Perioada 16 septembrie 2015 – 15 octombrie 2015 va fi destinată analizei dosarelor nominalizaților, definitivată de către membrii unui Juriu Național. Membrii acestuia vor stabili nominalizații județului Iași/Botoșani/Suceava/Bacău/Vaslui/Neamțși ai orașelor Chișinău și Cernăuți, pentru fiecare din cele zece categorii.
În perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2015, publicul va putea vota candidații preferați prin intermediul sistemului electronic pus la dispoziție pe site-ul www.oameniitimpului.ro, cu specificația că într-un interval de 24 de ore se permite acordarea unui singur vot de pe aceeași adresă de IP, pentru un singur candidat din fiecare categorie.
NOTĂ: În scopul protejării valorilor Campaniei, rezultatele finale ale etapei de votare publică vor fi supuse unui proces suplimentar de jurizare și validare. Voturile online vor conta în proporție de 40%, iar decizia Juriului Național va avea o pondere de 60% pentru desemnarea câștigătorilor. Câștigătorul fiecărei categorii va fi desemnat în urma deliberării Juriului Național al Campaniei.
Gala de decernare a premiilor Oamenii Timpului pentru nominalizații desemnați la nivel de regiune (12 decembrie 2015, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași). Premiile Campaniei constau în conferirea Trofeului Oamenii Timpului, precum și în recompense financiare. Evenimentul se va încheia cu un cocktail.
Juriul Național al CampanieiOamenii Timpului are următoarea componență:
- Conf.univ.dr. Radu Vancu, scriitor (Literatură)
- Cătălin Sava, realizator TVR (Arte)
- Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Decanul Facultății de Istorie, Universitatea București (Educație & Cercetare)
- Liviu Mihaiu, jurnalist (Societate civilă)
- Prof. univ. dr. Constantin Chiriac, Directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (Diplomație publică)
- Dr. Mioara Anton, Directorul Programului Istorie Contemporană din cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române (Memorie & Istorie)
- Prof. univ. dr. Daniel Cristea-Enache, teoretician și critic literar (Jurnalism)
- Prof. univ. dr. MSC Alexandru-Vlad Ciurea, Vicepreședinte al Federației Mondiale de Neurochirurgie(Sănătate)
- Bogdan Pițigoi (Antreprenoriat)
- Prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul revistei de cultură contemporană TIMPUL, în calitate de Președinte al Juriului.
Invitat special al galei Oamenii Timpului, Ion Caramitru, actor, Directorul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Pentru prima dată într-o gală de premiere, vor apărea elemente de workshow teatral, un concept creat și dezvoltat de Adrian Păduraru, Ambasadorul Campaniei Oamenii Timpului. Producătorul Campaniei Oamenii Timpului este Adenium.