Locuitorii din orasul Buhusi au ajuns la capatul rabdarii din cauza mirosului insuportabil ce tine de saptamani bune. Mai mult decat atat, buhusenii au partea anual de acest disconfort.
„Nu se mai poate respira in oras. Pe caldura asta, nici nu putem tine geamul deschis. Este foarte greu de respirat si de trait in astfel de conditii. Nimeni nu face nimic, toti spun ca e legal. Cum poate fi legal sa nu poti respira in oras? Sa respiram chimicalele astea?” ne-a transmis un cetatean
„Pun pariu ca toti cetatenii vor fi multumiti daca se face public actul normativ, cu datele testelor de aer, autorizatie etc. Asta deoarece de mai multi ani miroase pe 10km patrati , daca sunt in normalitate hartiile ne cerem scuze si inhalam in continuare, daca nu avem o mare problema care s-a sperat a trece neobservata „ spune Robert
Cetatenii ne-au spus ca au sesizat Primaria Buhusi, APM si Garda de Mediu in fiecare an, insa problema nu s-a rezolvat.
Primarul orasului Buhusi, Vasile Zaharia, a sesizat vineri Garda de Mediu cu privire la acest aspect iar luni, 26 august, doi comisari de la Garda Nationala de Mediu – Serviciul Comisariatului Judetean Bacau au venit in control.
„Mirosul degajat de fertilizarea organică a terenurilor agricole din jurul orașului Buhuși face ca aerul să fie insuportabil în mai multe zone ale orașului.
Am mari dubii ca agricultorii respectă reglementarile legale din domeniu. Am sesizat Agenția pentru Protecția Mediului pentru a verifica sursa acestei poluări și îmi doresc să scăpăm cât mai repede de această duhoare.
Chiar dacă beneficiile fertilizării organice sunt cunoscute, este inadmisibil ca acest procedeu să creeze un asemenea disconfort buhușenilor.” a spus primarul orasului Buhusi, Vasile Zaharia
Principalii explotatori agricoli din zona orasului Buhusi sunt SC Aicbac SRL si SC Antares SRL. Cele doua societati comerciale ferilizeaza terenurile agricole cu dejectii de pasare de la SC Agricola International.
Garda de Mediu spune ca totul este in regula insa impune masuri :
„La data controlului nu se efectuau lucrari de imprastiere, mirosul specific a fost sesizat doar in apropierea depozitelor. Nu s-au perceput in mod continuu si semnificativ in oras. Fertilizarea se face in afara perioadei de interdictie.”
Astfel, cele doua societati comerciale sunt obligate de Garda de Mediu sa aplice mai multe masuri pentru ca mirosul sa dispara :
1.Depozitele de dejectii sa fie acoprite
2.Imprastirea se va face tinand cond de conditiile meteo : vant, temperaturi
3.Cantitatea de dejectii se va corela cu capacitatea de incorporare in sol
4.Prezentarea studiilor agrochimice pentru terenuri fertilizate
5.Notificarea perioadelor de fertilizare catre UAT Buhusi si Garde de Mediu
6.Monitorizarea respectarii codului de bune practici agricole
Cerem public autoritatilor statului sa verifice daca fertilizarea terenurilor agricole se face respectand legile in vigoare, sa ia probe din substantele folosite si sa verifice calitatea aerului.