Bîlteanu şi Hrebenciuc au rămas fără avize de administratori la SIF-uri

0

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras avizul de administrator al SIF Banat-Crişana (SIF1) acordat lui Dragoş Bîllteanu, a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post în Consiliul de Administraţie (CA), în contextul anchetei DIICOT, şi a revocat avizul acordat lui Andrei Hrebenciuc ca administrator la SIF Moldova (SIF2).

dragos bilteanu sif banat„Avizul ASF prin care se avizează componenţa Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana îşi încetează aplicabilitatea în ceea ce priveşte deţinerea de către Bîlteanu Dragoş – George a calităţii de administrator în cadrul societăţii”, se arată într-un raport transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de către SIF Banat-Crişana cu deciziile ASF în cazurile lui Bîlteanu şi El Lakis.

Bîlteanu (foto) este preşedintele CA şi directorul general al SIF Banat-Crişana. Potrivit statutului SIF Banat-Crişana, şeful CA este şi director general, astfel că Bîlteanu pierde şi funcţia de director general. „Consiliul de Administraţie alege dintre membrii săi un preşedinte şi un vicepreşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie va îndeplini şi funcţia de director general al societăţii. Consiliul de administraţie a ales în funcţia de preşedinte pe Bîlteanu Dragoş George”, se arată în articolul 7 din Statutul SIF Banat-Crişana.

Totodată, ASF a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis, ca membru al Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana. „Se respinge solicitarea SIF Banat-Crişana de avizare a modificării componenţei Consiliului de Administraţie ca urmare a alegerii lui El Lakis Najib în calitate de administrator al societăţii, în conformitate cu hotărârea nr 1 din data de 15 aprilie 2014 a Adunării Generale a Acţionarilor SIF Banat-Crişana”, se arată în raportul cu deciziile ASF.

În primăvara lui 2013, Andrei Hrebenciuc (foto), fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, a fost desemnat în Consiliul de Viorel si Andrei HrebenciucAdministrație al SIF 2 Moldova. La doar 28 de ani, Hrebenciuc Jr. era cel mai tânăr membru al „board”-ului SIF Moldova. Funcția obținută în 2013 de Andrei Hrebenciuc era una importantă, dat fiind faptul că SIF Moldova administrează active de aproape 1,2 miliarde de lei (260 de milioane de euro) și deține rezerve de 90 de milioane de lei (20,5 milioane de euro). Revocarea avizului de administrator al SIF coincide, practic, cu eliminarea lui Hrebenciuc Jr. din forul de conducere al SIF Moldova.

La sfârșitul lui octombrie 2014, Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv într-un dosar lucrat de DNA Brașov, în care procurorii au devoalat o suită de infracțiuni comise de mai mulți grei politici cu prilejul unei retrocedări de peste 40.000 de hectare de pădure în județul Bacău. Alături de Hrebenciuc Jr. au mai fost arestați preventiv tatăl său, care a demisionat din funcția de deputat în plină campanie electorală pentru prezidențiale, deputatul Ioan Adam, dar și Paltin Sturdza, presupusul moștenitor al celor 40.000 de hectare de pădure. Judecătorul care l-a împroprietărit pe Sturdza, Andras Ordog, a fost plasat în arest la domiciliu.

Numele Hrebenciuc, tatăl și fiul, reapare și în scandalul mafiei de la SIF-uri, unde – potrivit portalului de investigații RISE Project – Bîlteanu și Hrebenciuc Jr. s-ar fi aflat la originea mai multor inginerii financiare cu iz penal. În „combinație” apar și avocații lui Hrebenciuc senior, Nicolae Mergeani și Victor Prodan, ambii săltați în cele din urmă de procurorii anticorupție (citește mai multe AICI).

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.