Bilanțul activităților structurilor teritoriale ale MAI la nivelul județului Bacău din minivacanța de revelion
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a luat măsuri suplimentare în perioada trecerii dintre ani, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranţei publice.
În perioada 01 ianuarie – 7 ianuarie 2025, poliţiştii au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în locurile unde s-au desfăşurat manifestări publice, în zonele cu aflux de persoane, precum şi pe principalele drumuri naţionale, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.
Poliţiştii au intervenit la 587 de evenimente, dintre care 512 sesizate prin SNUAU 112.
În perioada de referință, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău au fost desfăşurate 7 acţiuni în vederea creşterii gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţă stradală şi siguranţă rutieră.
În urma acțiunilor desfășurate, 17 persoane au fost depistate în flagrant delict.
De asemenea, poliţiştii au aplicat 724 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 311.665 de lei.
Totodată, poliţiştii au retras 26 de certificate de înmatriculare şi au reţinut 58 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Dintre acestea, 9 au fost reținute pentru conducere sub influența alcoolului și 23 pentru abateri de la regimul legal de viteză.
Activităţile s-au desfășurat în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău
În perioada 31 decembrie 2024 - 7 ianuarie 2025, Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău a fost angrenată în acțiuni specifice pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum si pentru asigurarea și menținerea unui climat de siguranță în locurile unde un public numeros a participat la evenimentele și manifestările organizate în perioada de referință, în zona de responsabilitate.
Sfârșitul anului 2024 l-am petrecut la datorie, în mai multe localități din zona de competență teritorială a unității, precum în localitatea Ruginoasa din județul Iași, unde, împreună cu polițiști și pompieri ne-am asigurat că manifestările tradiționale din ajunul Anului Nou se desfășoară în cele mai bune condiții de siguranță pentru toți participanții.
Manifestările tradiționale de început de an au solicitat atenția noastră, astfel că, pe 1 si 2 ianuarie 2025, am fost prezenți în localitatea Oituz din județul Bacău, pentru a ne asigura că spectacolul tradițional oferit de cetele de urători din comunitate, la care participă în fiecare an un public numeros, nu este umbrit de evenimente neplăcute.
Misiunile desfășurate în această perioadă au avut un caracter predominant preventiv, iar în urma prezenței active și a dialogului constant cu membrii comunităților, recomandările noastre au fost respectate, fiind aplicată o singură amendă contravențională, în valoare de 500 de lei, pentru o faptă prevăzută de Legea 61 din 1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 4 avertismente scrise.
Tot în această perioadă, jandarmii au intervenit la 6 apeluri la Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, iar 72 de persoane au fost verificate cu ajutorul aplicației informatice EDAC.
Vă mulțumim, pe această cale, pentru încrederea acordată instituției noastre în anul 2024 și transmitem aprecierile noastre celor care au respectat recomandările pe care le-am făcut de fiecare dată, fiind un real sprijin pentru noi în îndeplinirea cu succes a misiunii noastre, siguranță pentru toți!
La mulți ani tuturor, vă dorim un an nou plin de împliniri, bucurii, multă sănătate și vă asigurăm că și în anul 2025 vă suntem alături și puteți apela oricând, cu încredere, la sprijinul nostru.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău
În perioada 31.12.2024 – 07.01.2025, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău a avut un caracter preponderent preventiv, iar misiunile au vizat în principal asigurarea măsurilor de ordine publică la spectacolele de datini și obiceiuri strămoșești, dar și la tradiționalul foc de artificii din 21 de localități din județul Bacău.
Structurile montane cu efectivele Posturilor de Jandami din Slănic Moldova și Târgu – Ocna au executat patrulări în aria de competență pentru a se asigura că toți turiștii prezenți în zona de munte se află în siguranță.
Astfel, au fost executate misiuni de menţinere a ordinii publice în special în zonele foarte frecventate de turişti, precum şi pe traseele turistice. Din fericire, nu au existat situații de persoane care să se afle în pericol pe niciunul dintre traseele din zona de competență.
Jandarmii băcăuani au intervenit la 24 de evenimente semnalate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau adresate direct instituției noastre, iar pe timpul misiunilor executate independent sau în sistem întegrat au fost aplicate 43 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 9700 lei, pentru fapte prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
De asemenea, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au constatat o infracțiune de braconaj piscicol. În urma verificărilor efectuate au descoperit asupra acestora aproximativ 50 de kilograme de pește de diverse specii și dimensiuni, care a fost redat mediului natural.
Le mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil și vă asigurăm că am păsit și în anul 2025 cu aceeași responsabilitate de a veghea la siguranța voastră!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Bacău
În minivacanța care tocmai s-a încheiat, peste 100 de pompieri băcăuani s-au aflat la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor medical, intervenția în cazul accidentelor rutiere și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării unor evenimente cultural-artistice și religioase reprezintă doar câteva exemple dintre cele 242 de misiuni gestionate de salvatori, în perioada 31.12.2024 – 07.01.2025.
În urma solicitărilor primite, 137 de persoane (132 de adulți și 5 copii) au fost asistate medical de către echipajele SMURD. De asemenea, în intervalul menționat echipajele medicale ale pompierilor băcăuani au intervenit la 9 accidente rutiere în urma cărora 9 persoane au fost monitorizate, asistate medical și transportate la cele mai apropiate unități spitalicești.
Din nefericire, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor a continuat să genereze pagube materiale însemnate, astfel că și în această minivacanță au fost înregistrate la nivelul județului 18 incendii, care au avut drept cauze probabile, coșurile de fum deteriorate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile, precum și scurtcircuitele electrice generate de cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător.
Recomandările formulate permanent de noi și comunicate în spațiul public sunt măsuri simple la îndemâna oricui, iar acestea pot preveni orice situație de urgență sau pot salva vieți în cazul producerii lor.
- Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;
- Focul în sobe nu trebuie lăsat nesupravegheat sau în grija copiilor;
- Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată;
- Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale acoperişului;
- Nu utilizați aparate electrice cu defecțiuni sau improvizații;
- Nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori;
- Este obligatorie supravegherea copiilor, fiind interzisă blocarea lor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi aparate electrice aflate în funcţiune;
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Vă mulțumim pentru faptul că ați ales să vă petreceți sărbătorile într-un mod responsabil și vă asigurăm că, pompierii militari rămân mobilizați în continuare, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.