Foștii parlamentari Gabriel Berca și Mihai Banu vor petrece alte 30 de zile în stare de arest preventiv, după ce Curtea de Apel a respins miercuri solicitările acestora de revocare a măsurii. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore. Potrivit rechizitoriului DNA, fostul deputat Mihai Banu a recunoscut că în intervalul 2010-2012 a primit, de la omul de afaceri Viorel Rusu, denunțător în dosar, suma de 80.000 de euro în vederea deblocării finanțării proiectului de modernizare a Școlii din Ardeoani, lucrare executată de firma Conextrust. Banu le-a mai spus procurorilor că banii au fost predați la sediul PDL Bacău și că Berca, la acel moment președinte al organizației județene, și-a însușit jumătate din sumă cu titlul de „cheltuieli de protocol”.
Judecătorii Curții de Apel Bacău au dispus miercuri menținerea stării de arest preventiv pentru inculpații Gabriel Berca și Mihai Banu, concomitent cu prelungirea măsurii controlului judiciar în cazul lui Lucian Banu, fiul fostului deputat PDL. Odată cu trimiterea în judecată a dosarului instrumentat de procurorii DNA Bacău, Berca și Banu au contestat măsura dispusă de instanță, solicitând revocarea arestului preventiv. „În temeiul art. 207 al. 4 C .p .p . menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii Banu Mihai şi Berca Gabriel. Respinge cererile de înlocuire a acestei măsuri. În temeiul art.207 al.7 din C.p.p. cu ref. la art.207 al.5 din C.p.p. menţine măsura controlului judiciar faţă de inc. Banu Lucian. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 19.08.2015, în prezenţa inculpaţilor”, se arată în încheierea de ședință.
Procurorii anticorupție susțin că din probele existente în dosar rezultă, „dincolo de orice dubiu”, că Berca i-a promis lui Viorel Rusu, atât direct, cât și prin intermediul lui Banu, că își va folosi influența pe lângă factorii de decizie din cadrul Guvernului în vederea alocării banilor pentru lucrările pe care firma acestuia, Conextrust, le executase la școala din comuna Ardeoani. Piesa de rezistență a dosarului pare a fi declarația fostului deputat Mihai Banu care a recunoscut în fața procurorilor că în intervalul 2010-2012 a primit 80.000 de euro de la Rusu, bani care au ajuns în vistieria PDL Bacău. Aproximativ jumătate din sumă, se arată în rechizitoriul DNA, a fost însușită de Berca, sub pretextul efectuării unor cheltuieli de protocol.
„Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 și primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toți acești bani au fost predați lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de președinte al organizației și că acesta a stabilit destinația sumelor de bani, astfel: o parte din aceștia (aproximativ 50% din suma primită de la Rusu Viorel) erau destinați cheltuielilor partidului, iar diferența rămânea în posesia și la dispoziția lui Berca Gabriel, ca președinte de partid, cu titlul de «cheltuieli de protocol»”, se precizează în rechizitoriul înaintat Curții de Apel Bacău.
Faptul că Berca cunoștea modul în care erau obținuți banii pentru organizația PDL Bacău și îl cunoștea pe omul de afaceri Viorel Rusu a fost confirmat de mai mulți martori audiați de procurorii DNA, printre care fostul deputat Adrian Popescu și fostul prefect Constantin Scripăț. Luni, 17 august, procurorii DNA Bacău i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca și pe Mihai Banu, senator și, respectiv, deputat la data faptelor, pentru trafic de influență.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada în care era parlamentar, Mihai Banu a pretins – atât pentru sine, cât și în numele colegului de Parlament, Gabriel Berca – mai multe sume de bani de la constructorul Viorel Rusu (Rustrans & Conextrust). Banii au fost plătiți de Rusu în euro și-n lei, în intervalul 2010 – 2012, timp în care Banu ar fi primit de la acesta suma totală de 270.000 euro. Banii au fost solicitați de parlamentar pentru influențarea unor membri ai Guvernului în vederea decontării lucrărilor executate de Conextrust la școala din comuna Ardeoani (foto), în baza unui contract în sumă de 5,6 milioane lei încheiat cu primăria din localitate. Procurorii susțin că sumele cerute de Banu s-au cifrat la 20 la sută din valoarea contractului derulat de Conextrust. Omul de afaceri băcăuan a formulat denunț la 22 iunie 2015, iar la 10 iulie Curtea de Apel Bacău a admis solicitarea procurorilor vizând arestarea, pentru 30 de zile, a fostului deputat PNL-PDL.