„Șefimea politică” din Bacău face carieră la postul TV controlat de mogulul PSD Sebastian Ghiță, un apropiat al premierului Victor Ponta. La mijlocul săptămânii trecute, Dragoș Benea, președintele CJ Bacău, și Romeo Stavarache, primarul arestat la domiciliu al Bacăului, au făcut obiectul unor ample materiale difuzate în cadrul emisiunii „Dosarul Zilei”, realizată de Silviu Mănăstire. Acestea îi indică pe Nelu Iordache (Blue Air) și Costel Cășuneanu (PA&CO) între persoanele care i-ar fi „turnat” la DNA pe liderii administrației băcăuane.
Primul luat în balon a fost Benea, „Dosarul Zilei” indicând că la originea perchezițiilor efectuate de DNA la mijlocul lui iulie s-ar afla și date furnizate procurorilor de Nelu Iordache, fostul patron al companiei low-cost Blue Air, care a concesionat Aeroportul Bacău de la Consiliul Județean. „Procurorii au aflat ca familia lui Benea a inceput sa faca afaceri cu societatea Blue Air, imediat ce baronasul a semnat contractul (n.r. – de concesionare a aeroportului). Tatal lui Benea, Laurentiu, a inchiriat un imobil companiei Blue Air in centrul Bacaului. Procurorii au mers mai departe si au luat la verificat averea reala a familiei Benea, trecuta pe numele tatalui, a mamei baronului, dar si pe numele logodnicei sale, Andreea Nistor. Ea este cheia investigatiei DNA”, sugerează materialul difuzat de România TV.
Potrivit „Dosarului Zilei”, un alt denunțător al lui Benea este Costică Rusu, patronul firmei Unic General Constructor, care s-a ocupat de construirea clădirii de birouri Buena Vista, unul dintre obiectivele percheziționate de DNA la mijlocul lui iulie. „Procurorii insa stiu ca timp de 10 ani consiliul judetean a acordat contracte de asfaltare si contructii in valoare de zeci de milioane de euro firmelor mogulilor Umbrarescu si Casuneanu, regii asfaltului din Moldova. Un alt beneficiar al banilor de la Consiliul judetean Bacau este si afaceristul Costica Rusu, patronul companiei Unic General Construct. Aceasta firma a construit si imobilul de birouri Bunea Vista, detinut de familia Benea prin logodina Andreea Nistor. Insa, afaceristul Rusu nu si-a incasat toti banii pentru lucrarile la cladire astfel ca l-a turnat pe Benea la DNA”, se mai susține în materialul citat.
În cazul lui Stavarache, „Dosarul Zilei” consemnează că rețeta primarului de sifonat bani publici a fost una simplă, brevetată de numeroși politicieni de-a lungul anilor. „Regele Asfaltului”, Costel Cășuneanu, este identificat drept veriga slabă în circuitul infracțional clădit de primarul Bacăului. „Stavarache, asemenea tuturor baronilor locali, si-a constituit o adevarata echipa de sifonat bani. Reteta era simpla: oamenii de afaceri care primeu contracte de la primaria Bacau trebuiau sa cotizeze unde zicea Stavarache. Din reteaua acestuia faceau parte verisorul sau, Liviu Cenusa, patronul unui ziar local si om de afaceri si fostul fotbalist Liviu Goian, proprietar al unei televiziuni locale si al unor echipe sportive (…) Primul spagar identificat de presa este mogulul Costel Casuneanu, miliardar imbogatit din afacerile de asfaltari cu statul. Ironia sortii face ca acesta sa fie pus si el sub acuzare de procurori, desi l-a turnat pe Stavarache”, menționează emisiunea.
„Va dati seama ca, dupa ce primarul Bacaului a fost arestat, la sediul DNA s-au prezentat multi alti afaceristi sa-l dea dea in gat. Asta vorbeste si despre corectitudinea acestora”, spun jurnaliștii România TV în finalul episodului „Stavarache” din „Dosarul Zilei”, fără a uita episodul hazliu al discuțiilor telefonice care i-au băgat după gratii, în arest preventiv, pe Stavarache și coinculpații săi. „Dupa ce a iesit din sala de judecata, primarul Stavarache a inceput sa-si sune pe telefon echipa de spagari: verisorul, cumnatul, pe fotbalistul Goian, pentru a se intalni si a discuta despre cum scapa de dosarul penal. Evident, telefonele erau ascultate de SRI asa ca in cateva ore procurorii i-au saltat si i-au bagat la puscarie. De unde rezulta ca prea multa spaga iti afecteaza uzul ratiunii…”.